Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Ζάκκα

Ο 52χρονος προπονητής ανακοινώθηκε από το «τριφύλλι» πριν από λίγες μέρες (30/6) και έχει… σηκώσει μανίκια για να «τρέξει» τον σχεδιασμό της ομάδας και να βρει στην αγορά τους παίκτες που θέλει και ταιριάζουν στην μπασκετική φιλοσοφία του.

Όπως αναφέραμε και πριν από λίγες μέρες, το ευρύ μπασκετικό κοινό γνωρίζει τον κόουτς Ράντονιτς, έχει δει ουκ ολίγες φορές τις ομάδες του στην Euroleague και έχει παρακολουθήσει και τον ίδιο να κατακτά πρωταθλήματα είτε στην Αδριατική Λίγκα, είτε στο γερμανικό πρωτάθλημα. Όμως, είναι δεδομένο πως -κατά κύριο λόγο- οι φίλοι του Παναθηναϊκού ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερο για την περίπτωσή του και ψάχνουν να μάθουν πώς σκέφτεται έξω από το γήπεδο, πώς είναι στα αποδυτήρια και τι ζητάει πάνω στο παρκέ από την ομάδα του.

Προ ημερών «φιλοξενήσαμε» τον Σέρβο δημοσιογράφο, Νεμάνια Στανόιτσιτς, ο οποίος τόνισε: «Ο Ράντονιτς έχει αποδείξει πως αποδίδει με την πίεση στα ύψη». Τώρα, ήρθε η ώρα να δώσουμε τη σκυτάλη στα χέρια των πρωταγωνιστών, δηλαδή των πρώην παικτών του.

Τέσσερις αθλητές που συνεργάστηκαν με τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού την τελευταία τετραετία στο Μόναχο και στο Βελιγράδι σχολίασαν την μετακίνησή του στο ΟΑΚΑ μέσα από το sdna.gr, προσπαθώντας παράλληλα να «ξεδιπλώσουν» πτυχές του χαρακτήρα του, που μόνοι οι ίδιο γνωρίζουν.

Ο πολύπειρος Φινλανδός σουτέρ, Πέτερι Κοπόνεν, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ράντονιτς, υπογραμμίζοντας πως έχει ξεκάθαρες ιδέες, είναι σκληρός στην προπόνηση και δεν του αρέσουν οι εγωιστές στο ρόστερ του. Από την μεριά του, ο άλλοτε «πράσινος» γκαρντ, Τι Τζέι Μπρέι, ξεκαθάρισε πόσο σέβεται τον Μαυροβούνιο ως προπονητή και ως άνθρωπο.

Στην έρευνα που κάναμε για τον Ράντονιτς ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν ακόμα δύο πρώην παίκτες του, με τους οποίους συνεργάστηκε στους «ερυθρόλευκους» της Σερβίας, ο Λάνγκστον Χολ και ο Ντέγιαν Νταβίντοβατς. Ο άλλοτε παίκτης του Προμηθέα ξεχώρισε την ικανότητά του 52χρονου να«βγάζει το καλύτερο» από κάθε αθλητή του και να παίρνει το μάξιμουμ, ενώ προέβλεψε πως με την πρόσληψή του οι «πράσινοι» θα κάνουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, ο Σέρβος φόργουορντ που ήταν παίκτης του μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες και πλέον ανήκει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δήλωσε πως ο Ράντονιτς αξίζει αυτή την ευκαιρία και συμπλήρωσε πως θα φέρει πειθαρχία και νοοτροπία νικητή στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά όσα είπε ο καθένας:

Πέτερι Κοπόνεν (Παίκτης του Ράντονιτς στην Μπάγερν Μονάχου τη διετία 2018-2020)

«Ο κόουτς Ντέγιαν είναι ένας σκληρός προπονητής, που είχε ξεκάθαρες ιδέες, αναφορικά με το πώς ήθελε να παίζουμε. Ενδιαφερόταν πολύ για την άμυνα και είχαμε δύσκολες προπονήσεις. Ήθελε να παίζουμε έχοντας τον έλεγχο. Πήραμε το πρωτάθλημα με την Μπάγερν στην πρώτη μου σεζόν στο Μόναχο. Μάλιστα, κάναμε σερί 9-0 στα πλέι οφ.

Δεν μπορώ να πω ότι πάντα συμφωνούσαμε σε όλα. Όμως, ειλικρινά πιστεύω ότι ενδιαφερόταν για τους παίκτες του και προσπαθούσε να βγάλει το καλύτερο από την ομάδα του. Επίσης, δεν του άρεσαν οι εγωιστές. Τον σέβομαι πολύ».

Τι Τζέι Μπρέι (Παίκτης του Ράντονιτς στην Μπάγερν Μονάχου στις αρχές της σεζόν 2019-2020)

«Επί της ουσίας δεν μπόρεσα να αγωνιστώ υπό τις οδηγίες του Ντέγιαν. Όταν πήγα στο Μόναχο είχα έναν τραυματισμό στο πόδι και πέρασα την πόρτα του χειρουργείου πριν καλά – καλά ξεκινήσουμε τις προπονήσεις. Δυστυχώς, η ομάδα τον απέλυσε μια εβδομάδα πριν επιστρέψω στη δράση.

Πάντα ήταν καλός απέναντί μου και μου συμπεριφερόταν σωστά κατά την περίοδο της αποθεραπείας μου. Δεν μπόρεσα να αναπτύξω μεγαλύτερη σχέση μαζί του, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει κερδίσει τον σεβασμό μου ως άνθρωπος και ως προπονητής για τον χρόνο που περάσαμε μαζί».

Λάνγκστον Χολ (Παίκτης του Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα τη σεζόν 2020-2021)

«Πιστεύω πως ο Ντέγιαν είναι πολύ καλός προπονητής. Είναι σκληρός με τους παίκτες του, αλλά το κάνει για να σου βγάλει τον καλύτερό σου εαυτό.

Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την άμυνα. Ζητάει από τους παίκτες του να πιέζουν την μπάλα και να είναι σκληροί, για να βγάλουν την αντίπαλη ομάδα από τη ζώνη άνεσής της. Αυτό μπορείτε να το δείτε και στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας είχε μία από τις καλύτερες άμυνες της Euroleague. Επιθετικά, δίνει στους παίκτες του την ελευθερία να παίξουν το παιχνίδι τους. Αν είσαι ελεύθερος και σουτάρεις εκείνος θα χαρεί, ανεξαρτήτως αν το βάλεις ή το χάσεις.

Επομένως, πιστεύω πως η ταυτότητα του Παναθηναϊκού αυτή τη σεζόν θα έχει να κάνει με μια σκληρή ομάδα, που θα παίζει επιθετική άμυνα. Σίγουρα, η ομάδα θα κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ντέγιαν Νταβίντοβατς (Παίκτης του Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα τη διετία 2020-2022)

«Πρώτα από όλα, είμαι χαρούμενος που του δόθηκε η ευκαιρία να προπονήσει έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Σίγουρα, την άξιζε.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως θα φέρει πειθαρχία και νοοτροπία νικητή στην ομάδα. Είναι δουλευταράς και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και βγάζει το καλύτερο από την ομάδα του.

Η κεντρική φιλοσοφία του προσανατολίζεται στην άμυνα, ενώ στην επίθεση θέλει όλοι οι παίκτες να έχουν τους ρόλους τους. Του εύχομαι τα καλύτερα και να πετύχει τα αποτελέσματα που θέλει».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This