Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

«Ποιες είναι οι διαφορές σας με τον Τόμας Τούχελ ή τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, για να μπορέσετε για παράδειγμα να αναλάβετε την Παρί;» ρωτούσαν πριν 11 μήνες τον Κριστόφ Γκαλτιέ. Ναι, αυτή η ερώτηση έγινε δυο ημέρες μετά την παραίτησή του από τη Λιλ, έχοντας καταφέρει να στερήσει από την Παρί ένα τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα.

«Επειδή είμαι Γάλλος, όχι; Ο Τόμας είχε πολύ καλά αποτελέσματα στη Γερμανία. Ο Ποτσετίνο είχε μια πολύ καλή περίοδο με τη Σαουθάμπτον και την Τότεναμ. Μου αρέσουν και οι δυο. Πιστεύω ότι η Παρί προτιμά να έχει έναν ξένο προπονητή γιατί αυτή η ομάδα, ο σύλλογος έχουν διεθνή διάσταση και χρειάζονται έναν ξένο προπονητή. Το οποίο καταλαβαίνω πολύ καλά. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Δεν λέω ότι είναι μειονέκτημα να είσαι Γάλλος» απαντούσε.

Κι όμως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα στο ποδόσφαιρο. Ο Γκαλτιέ είναι ο νέος προπονητής της Παρί, αντικαθιστώντας τον Ποτσετίνο, σε μια κίνηση που πριν λίγους μήνες θα ήταν αδιανόητη. Ποιος θα το πίστευε πως σε μια νέα σελίδα των Παριζιάνων, ο σύλλογος θα είχε Γάλλο τεχνικό! «Δεν θα είμαστε πια φανταχτεροί και με τόσο γκλίτερ και λάμψη… Περιμένουμε απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές να υπερβάλλουν εαυτό τη νέα σεζόν. Πρέπει να γίνουμε ξανά ταπεινοί όλοι» τόνισε ο Αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποφάσισε έπειτα από διαδοχικές εκκωφαντικές αποτυχίες να δημιουργήσει μια πραγματική ομάδα, να προσφέρει ομαδικό πνεύμα.

Ο Γκαλτιέ, ο οποίος τερμάτισε 5ος στη Ligue 1 με τη Νις την περασμένη σεζόν, 20 πόντους πίσω από την Παρί, φτάνει στο Parc des Princes χωρίς την αστερόσκονη που θα είχε φέρει ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ωστόσο, ξέρει όσο λίγοι να δημιουργεί ομάδες από το… μηδέν, κάτι που αποτυπώθηκε στην εκτόξευση της Σεντ Ετιέν και της Λιλ. Αλλωστε, γνωρίζει να παίρνει κάθε ίχνος ικανότητας από τους παίκτες του.

Με λίγα λόγια, ο 55χρονος είναι μια ιδιαίτερα αξιοσέβαστη φιγούρα στο γαλλικό ποδόσφαιρο, ταλαντούχος προπονητής, συναισθηματικά έξυπνος και ικανός να δίνει στις ομάδες την τακτική πειθαρχία που χρειάζονται για να χτίσουν κάτι δυνατό.

Οι προκλήσεις για τον Γκαλτιέ

Η Παρί μπορεί να σαρώνει τα πάντα στη Γαλλία, αλλά εκτός συνόρων έχει δημιουργήσει μια εφιαλτική φήμη, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί την πίεση των νοκ άουτ αγώνων του Champions League. Η αντίληψη ότι η δύναμη της ομάδας είναι στα χέρια ορισμένων παικτών παρά στον προπονητή κάτι την καρέκλα… ηλεκτρική για κάθε κόουτς που αναλαμβάνει τα ηνία. Για τον Γκαλτιέ θα είναι μια τεράστια δοκιμασία, αν και ο ίδιος αισιοδοξεί πως μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του θα είναι να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι παίκτες πρέπει να παίζουν για τον σύλλογο και κανείς τους δεν πρέπει να είναι πιο πάνω από τη φανέλα. Εξάλλου, αυτό το αίσθημα της ατομικότητας κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια αποδυτήρια της Παρί, τροφοδοτώντας τις συζητήσεις για την ανάγκη αλλαγής ταυτότητας και νοοτροπίας.

Το πόση ουσία κρύβεται πίσω από αυτό το είδος ρητορικής, ή τη γραμμή «Δεν θα είμαστε πια φανταχτεροί με τόσο γκλίτερ και λάμψη», μένει να φανεί. Οφείλουμε να δούμε, πως η απόφαση για τον διορισμό του Γκαλτιέ αντιπροσωπεύει μια αλλαγή προσέγγισης από το προφίλ των τριών τελευταίων προπονητών της ομάδας — Ουνάι Έμερι (2016-18), Τούχελ (2018 – 2020) και Ποτσετίνο — και την ευρύτερη στρατηγική από τότε που η Qatar Sports Investments αγόρασε τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2011.

Από τον… Άρη στα αποδυτήρια των δισεκατομμυρίων!

Η φλόγα υπήρχε μέσα του από την περίοδο που έδινε μάχες ως βοηθός. Ναι, στο εξάμηνο που έμεινε στον Άρη, ως βοηθός των, Κράους (11 παιχνίδια), Ταρντί (10 παιχνίδια) και Τζιφόπουλου (1 παιχνίδι). Ας είμαστε ειλικρινείς, οι Παριζιάνοι έχουν δοκιμάσει κάθε μάνατζερ που θα μπορούσαν να φανταστούν. Για κάποιο λόγο, δε λειτούργησε. Γιατί λοιπόν να μην δώσουν σε έναν δοκιμασμένο τεχνικό μια ευκαιρία; Γιατί όχι ένας Γάλλος προπονητής που γνωρίζει πολύ καλά το πρωτάθλημα, που έχει αποδείξει ότι είναι και ποιοτικός προπονητής; Επίσης, το να έχεις τον Λουίς Κάμπος είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Δυο μεγάλοι επαγγελματίες, οι κορυφαίοι τη δεδομένη στιγμή στη Ligue 1 είναι μαζί.

Ο Κάμπος, πρώην αθλητικός διευθυντής στη Μονακό – χτίζοντας την ομάδα που κέρδισε τον τίτλο της Ligue 1 το 2016-17 – και τη Λιλ, βρίσκεται πίσω από την άφιξη του Γκαλτιέ στην Παρί, γι αυτό και οι ελπίδες να «χτιστεί» κάτι δυνατό είναι πολλές.

Πως από βοηθός στην Πόρτσμουθ, τον Άρη, την Αλ Αϊν κι έπειτα κόουτς σε Σεντ Ετιέν, Λιλ και Νις θα καταφέρει να επιβληθεί στους Μέσι, Νεϊμάρ, Μπαπέ; Η ανησυχία είναι έκδηλη, αλλά η ευφυΐα του 55χρονου καθησυχάζει τους Παριζιάνους.

Σε συνέντευξή του στο «Eurosport» την περασμένη σεζόν, ο 55χρονος μίλησε για το στιλ της διοίκησης και τη σημασία που αποδίδει στο να είναι δίκαιος και ανοιχτός με τους παίκτες. «Τα αποδυτήρια χρειάζονται δικαιοσύνη και διαφάνεια. Όταν είμαστε διαφανείς τόσο οι σχέσεις είναι όσο πιο απλές γίνεται. Δεν τα λέω όλα, αλλά δεν λέω ψέματα». Σε αντίθεση με άλλους κόουτς, ο Γκαλτιέ έδωσε βάρος στο να «χτίσει γέφυρες με τα ΜΜΕ, αντί να τα κρατά σε απόσταση, και θεωρείται στη Γαλλία εξαιρετικά επικοινωνιακός με μια έντονη προσωπικότητα.

Μάλιστα, Γάλλοι αρθρογράφοι αναφέρονται στον κόουτς της Παρι ως «μια τεράστια δύναμη αποπλάνησης και γοητείας». Ο ίδιος πάντως χαμογελά όταν την ακούει… Του αρέσουν οι συζητήσεις και τα δίωρα γεύματα στη Λιλ μετά την προπόνηση ήταν κάτι συχνό. Ο ίδιος τα έλεγε συνέχεια με τους παίκτες, το επιτελείο του, αλλά και τους υπαλλήλους. Ηθελε να γνωρίζει τα πάντα, τους ενθάρρυνε να του μιλούν και πέτυχε. Απομένει να δούμε αν και οι Παριζιάνοι σταρ αποφασίσουν να λύνουν τα προβλήματα στα αποδυτήρια με διάλογο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This