Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Αυτή η μεταγραφή ήταν πραγματικά unique για τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν κάποιος γνωστός από το ελληνικό πρωτάθλημα. Η από το κυπριακό ή από τη λίγκα της Σερβίας. Δεν ήταν κάποιος 30άρης προερχόμενος από περασμένα μεγαλεία που έρχεται για ένα ωραίο κλείσμο της καριέρας του, ούτε κάποιος από τους 27-28άρηδες της Αργεντινής και της Βραζιλίας που – άγνωστο πώς – έχει… ξεμείνει τόσα χρόνια στην πατρίδα του και ψάχνει την ευρωπαϊκή εμπειρία όσο ακόμα βαστούν τα πόδια του.

O Aνταμ Τσέριν δεν αποκτήθηκε ως δανεικός όπως ο Βιτάλ, ο Καμπέσας, ο Μπερίσα και ο Μπούι λίγο παλαιότερα. Ούτε ελληνικό φυντανάκι που ψάχνει την ευκαιρία του για το step up στα ανώτερα στρώματα του πρωταθλήματος. Είναι ένας έτοιμος παίκτης, μόλις στα 23 του. Ενας βασικός της Εθνικής Σλοβενίας που έχει προλάβει να γράψει στο κοντέρ του περισσότερα από 60 ευρωπαϊκά ματς με τις προηγούμενες ομάδες του και (κυρίως) με όλες τις «μικρές» εθνικές της Σλοβενίας. Ενας χαφ με ωραίο σωματότυπο που παραπέμπει σε αυθεντικό «οκτάρι» παλαιάς εποχής. Ούτε «ντελικάτος» επιτελικός μέσος μόνο για ντρίμπλες, ούτε εξάρι μόνο για να τρέχει και να κόβει. Τα κάνει όλα. Κι αν θυμάστε τον Δημήτρη Μάρκο στα high του, μπορείτε να κάνετε την προσομοίωση εσείς οι φίλοι του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Τρομερές προδιαγραφές, έκπληξη αν δεν του «βγει»

Είναι μια μεταγραφή που εξετάστηκε για πολλές μέρες και έχει εκπληκτικές προδιαγραφές για τον Παναθηναϊκό. Όχι για να… πάρει πάνω του όλη την ομάδα ο Τσέριν. Αλλά σε υπέροχο timing (μετά από δυο σερί σούπερ σεζόν στη Ριέκα, τη στιγμή που έχει γίνει βασικός στην εθνική ομάδα του), σε σωστή τιμή (800.000 ευρώ) και με το σωστό συμβόλαιο. Τετρατές; Ναι, αμέ, κι ας σπανίζει για ξένο παίκτη! Διότι προφανές είναι ότι αν ο Τσέριν μείνει σταθερός στην ανοδική τροχιά του, δεν θα μείνει για τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Εκτός πια κι αν ο Παναθηναϊκός έχει γίνει πρωταθλητής και φλερτάρει και με τους ομίλους του Champions League.

Θα προκαλέσει έκπληξη αν δεν «πιάσει» αυτή η μεταγραφή, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Το γεγονός, πάντως, ότι ο Σλοβένος δεν έψαξε πιεστικά και δεν εξάντλησε τις πιθανότητές του για Καμπιονάτο, Γαλλία ή μια μικρού βεληνεκούς γερμανική ομάδα και αντ’ αυτού προτίμησε ένα μικρό βήμα προόδου από την κροατική λίγκα στη Superleague 1 και από τη Ριέκα στον Παναθηναϊκό (δεν το λες και «άλμα») δείχνει ότι πατά γερά στα πόδια του και δεν έχει χάσει το μυαλό του. Ισως να χρειαστεί υπομονή όπως και με τον Αϊτόρ που ήρθε στα 25 του και «έβγαλε μάτια» μετά από έναν χρόνο, αλλά σίγουρα είναι μια προσθήκη για την οποία ο φίλος του Τριφυλλιού δικαιούται να χαμογελά.

Ο Τσέριν δεν αρκεί και ο Παναθηναϊκός δεν «σπρίνταρε»

H απόκτηση του Τσέριν «σουλουπώνει» κάπως την κατάσταση στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού όπου είναι διαθέσιμοι οι Ρουμπέν – Κουρμπέλης – Αλεξανδρόπουλος, όμως ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα «αργοπορημένος» στην υλοποίηση του μεταγραφικού πλάνου του, ειδικά αν συνυπολογιστεί πως «συνελήφθη» παντελώς απροετοίμαστος στο θέμα του Φραν Βέλεθ. Ναι, η απόκτηση κεντρικού αμυντικού μετατράπηκε αίφνης από «πολυτέλεια» (διότι ο Γιοβάνοβιτς ήθελε ούτως ή άλλως από πέρυσι έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό) σε προτεραιότητα, όμως παρότι υπήρχαν ήδη υποψήφιοι στη σχετική λίστα, έχουν ήδη περάσει δέκα μέρες από την ουσιαστική συμφωνία με την Αλ Φατέχ και ο νέος στόπερ που αναμένεται να κλείσει εντός των επόμενων ημερών ακόμα δεν έχει υπογράψει.

Το… bottom line που λεν’ και οι γραμματιζούμενοι είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώριο ούτε ανάσας στα μεταγραφικά του μετά την παροιμιώδη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για τρεις εβδομάδες μετά το αρχικό «ψεκάστε- σκουπίστε – τελειώσατε» με Λοντίγκιν και Γκάνεα. Κι αν το θέμα του βασικού στόπερ είναι κομβικής σημασίας και βρίσκεται στην τελική ευθεία του, τα κενά σε άλλες θέσεις εξακολουθούν να χτυπούν καμπανάκια και να υπενθυμίζουν ότι οι Πράσινοι πρέπει να τρέξουν, αν θέλουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες για είσοδο στους ομίλους του Conference League. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά έχει αναφερθεί αυτή η συμμετοχή στους ομίλους ως ο βασικός Νο 1 στόχος της σεζόν από τον Γιοβάνοβιτς και τους διοικούντες!

Ελλιπής στην Αυστρία και… περιμένει

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν φεύγει αύριο για την Αυστρία, όπου θα δώσει τέσσερα φιλικά ματς…

  • Χωρίς αναπληρωματικό εξτρέμ: εξωφρενικό! Δηλαδή αν βγάλει (χτύπα ξύλο) μια θλασούλα ο Παλάσιος ή ο Αϊτόρ και μείνουν 15 μέρες οφ, ποιος θα παίξει ακραίος; Ο… Βαγιαννίδης και ο Καμπετσής;
  • Χωρίς τον έναν εκ των δύο βασικών στόπερ του. Αν αποκτηθεί σύντομα, έχει καλώς. Ειδικά αν έχει κάνει προετοιμασία με την προηγούμενη ομάδα του. Αν έρχεται από τιςς παραλίες, θα χάσει τουλάχιστον τα τρία από τα τέσσερα φιλικά.
  • Με δυο επιπλέον ανάγκες στη μεσαία γραμμή του μετά την απόκτηση του Τσέριν. Ενός επιτελικού μέσου και ενός «8-10αριού». Πότε θα αποκτηθούν, πότε θα μπουν, πότε θα παίξουν, εφόσον προτεραιότητες τώρα είναι (σωστά) ο στόπερ και ένας εξτρέμ;
  • Με τριάδα φορ τους Ιωαννίδη – Καρλίτος – Μακέντα. Μια χαρά. Υγιείς και οι τρεις, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και καλή εκκίνηση στην προετοιμασία. Αν, όμως αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός στις λεπτομέρειες από κάποια «Ριέκα» ή «Μόλντε» επειδή θα έχει χάσει τρεις – τέσσερις καθαρές ευκαιρίες στα δυο ματς πριν από τα play offs, το βάρος της ευθύνης ποιος θα το έχει;

Ο κίνδυνος παραμένει απόλυτα ορατός για τους Πράσινους διότι άφησαν πολλές ανοιχτές υποθέσεις. Ασφαλώς έχουν προκύψει και «δοκάρια» που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάποιες περιπτώσεις, προφανώς ο Γιοβάνοβιτς είναι… «ψείρας» για κάθε κίνηση, όμως το πρώτο ματς στον γ’ προκριματικό γύρο του Conference League δεν θα διεξαχθεί σε τρεις μήνες, αλλά σε 30 μέρες από σήμερα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This