Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο καπνίζει το τσιγαράκι του, με πλήρη ποδοσφαιρική περιβολή, λίγο πριν από τη σέντρα, δίπλα στην πλάγια γραμμή, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου! Ο τόσο μα τόσο προικισμένος αλλά και τόσο μα τόσο αυτοκαταστροφικός Τζορτζ Μπεστ δήλωνε, αναπολώντας τα χρόνια που έπαιζε ακόμη ποδόσφαιρο… «Το 1969 αποφάσισα να κόψω το ποτό και τις γυναίκες, ήταν τα 5 δυσκολότερα λεπτά της ζωής μου!». Ο Γιόχαν Κρόιφ δεν είχε κανέναν απολύτως δισταγμό να ανάψει κι αυτός το τσιγάρο του ακόμα και στο ημίχρονο στα αποδυτήρια της εθνικής Ολλανδίας! Μέχρι και κατά το πρόσφατο παρελθόν, στα χρόνια, θεωρητικά, του απόλυτου επαγγελματισμού, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Χαβιέ Ζανέτι, ο Ρονάλντο το «Φαινόμενο» γλεντούσε επί καθημερινής βάσεως μέχρι πρωίας κι όμως, στο χορτάρι ήταν ασταμάτητος!

Προφανώς και στο ποδόσφαιρο του 2022 εκτός από όλα τα παραπάνω, τεράστιο, κατασταλτικό ρόλο έχουν παίξει και τα social media από τα οποία τίποτα δε μένει κρυφό, δεν είναι απλά εικόνες… ξένες αλλά αδιανόητες! Και να ήθελαν, που δε θέλουν, να ξεφύγουν οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν, δεν τους το επιτρέπουν ούτε οι επαγγελματικές τους συνθήκες αλλά ούτε και οι επαγγελματικές τους, υπέρογκες στο υψηλό επίπεδο, απολαβές! Μιλάμε τώρα πια για υπεραθλητές που καλούνται να ανταποκριθούν σε ακραίες για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες, οποιουδήποτε είδους κατάχρηση δεν αποτελεί απλώς ανασταλτικό, αλλά καταστροφικό παράγοντα!

Έχοντας αυτό ακριβώς κατά νου ως… Ευαγγέλιο πορεύεται στα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια ο Κριστιάνο Ρονάλντο, πιο συνεπής, αφοσιωμένος, ταγμένος, προσηλωμένος στο στόχο από οποιονδήποτε άλλο! Με αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, πάντα σε συνδυασμό με το ταλέντο του, έχει καταφέρει, και δεν είμαι προφανώς εγώ ο πρώτος που το διαπιστώνει, να παραμένει απολύτως ανταγωνιστικός έως και καθοριστικός μέχρι την προχωρημένη, ποδοσφαιρικά, ηλικία των 37 ετών και να αμείβεται πλουσιοπάροχα γι’ αυτό – περίπου στα 26 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο οι αποδοχές του Πορτογάλου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Με αυτά τα χρήματα οι «κόκκινοι διάβολοι» αγόρασαν για τη σεζόν 2021-22 εικοσιτέσσερα γκολ και τρεις ασίστ σε 38 παιχνίδια αλλά και τη… συζήτηση, παρά τους εξαιρετικούς αριθμούς του, για το αν η επιστροφή του CR7 ήταν τελικά ευχή ή κατάρα για την ίδια την ομάδα! Συζήτηση που τώρα, με την αποχώρηση του Κριστιάνο κάθε λεπτό και πιο πιθανή, μοιάζει όχι μόνο επίκαιρη αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο για τα όσα προηγήθηκαν όσο και για τα όσα περιμένουμε να ακολουθήσουν! Στα δικά μου μάτια, όποιος κι αν είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του, το λάθος που θα πρέπει να αποφύγει, είτε μιλάμε για την Τσέλσι, είτε για τη Ρεάλ, είτε για την Μπάγερν ή και οποιοδήποτε άλλο βαρύ ευρωπαϊκό brand name, η Ίντερ Μαϊάμι είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση, είναι το λάθος ακριβώς που έκανε η Γιουνάιτεντ! 

Ένα τεράστιο μέγεθος που παγιδευμένο τα τελευταία χρόνια στην εσωστρέφειά του και καταταλαιπωρημένο από λανθασμένες έως και καταστροφικές επιλογές άφησε… εαυτόν να καθοριστεί από τον Πορτογάλο! Σα να έθρεψε ένας ολόκληρος οργανισμός κάθε άλλο παρά τυχαίος το υπερεγώ του Κριστιάνο, σα να του παρέδωσε τα κλειδιά τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου επιτρέποντάς του, ή και ενθαρρύνοντας τον, κι ας μη βρίσκεται πια στην ακμή του, να αισθανθεί… μεγαλύτερος από την ίδια την ομάδα! 

Με τον Ρονάλντο φυσικά, απολύτως μαθημένο σε αυτό το ρόλο να τον εκτελεί με απόλυτη επιτυχία, δεν ήταν λίγες, κάθε άλλο, οι φορές που πήρε τους συμπαίκτες του από το χέρι και τους οδήγησε στην επιτυχία, δεν ήταν λίγες, κάθε άλλο, οι φορές που δικά του γκολ έσωσαν την ύστατη ώρα την παρτίδα! Με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με την πρώτη του θητεία στο Ολντ Τράφορντ, η προσωπική επιτυχία δε συνδυάστηκε με την ομαδική, στο τέλος της ημέρας η Γιουνάιτεντ δεν έκανε πάρα μια μεγαλοπρεπέστατη τρύπα στο νερό! 

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό, κι ας μη φταίει σε καμία περίπτωση ο ίδιος, έχει και ο Κριστιάνο, μοιάζει απολύτως οξύμωρο αλλά πιστέψτε με δεν είναι! Δεν είναι γιατί πολύ απλά ο σούπερσταρ από τη Μαδέιρα χρεώνεται όχι για τα όσα έκανε ή δεν έκανε, μια χαρά και παραπάνω τα κατάφερε, αλλά για αυτό που είναι! Ένας ποδοσφαιριστής που όσο κι αν το πολεμά βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί ακόμη να δώσει πάρα πολλά σε όποιον τον εμπιστευτεί αλλά σίγουρα όχι προοπτική! Δεν είναι κατάλληλος, κάθε άλλο, για μέρος μακρόπνοου πλάνου, δεν είναι κατάλληλος, κάθε άλλο, για να χτίσεις πάνω του και γύρω του την επόμενη μέρα, μάλλον για την επόμενη ώρα πρέπει να μιλήσουμε! Και σε μια ομάδα, τέτοια είναι στην παρούσα φάση η Γιουνάιτεντ, που παλεύει να χτίσει έως και να… αναδομήσει, δε θα μπορούσε παρά να προσφέρει, σε επίπεδο τίτλων όσο κι αν ο ίδιος προσπάθησε δεν κατέστη δυνατό, για να δανειστώ μια ιστορικά  αμφιλεγόμενη ελληνική ποδοσφαιρική τοποθέτηση, εφήμερη χαρά! 

Να λοιπόν γιατί στο ερώτημα αν, είτε μείνει είτε φύγει, ο Κριστιάνο για τη Μάντσεστερ ήταν ευχή τελικά ή κατάρα επιλέγω την… κουρτίνα 2! Όχι επειδή ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε, το έκανε και με το παραπάνω! Το πρόβλημα το είχε, εξακολουθεί να το έχει, ο ίδιος ο σύλλογος που χωρίς σχέδιο, προγραμματισμό και ξεκάθαρη στόχευση πορεύεται, κάπως έτσι άλλωστε, σχεδόν στην τύχη ή και στον ενθουσιασμό της στιγμής κινήθηκε για την απόκτησή του! Αν η επόμενη, σε περίπτωση που υπάρξει, ομάδα του ξεκαθαρίσει πρώτα στον ίδιο της τον…εαυτό τι ακριβώς περιμένει από τον Κριστιάνο αλλά και στον ίδιο τον Κριστιάνο ποιος ακριβώς, απολύτως ενταγμένος στο σύνολο και όχι πάνω ή και πέρα από αυτό, προσανατολισμένος στο σήμερα, στο τώρα, θα είναι ο ρόλος του, σίγουρα θα πάρει πίσω πολλά! Μέσα σε αυτά, πιθανότατα, και τίτλο ή τίτλους, αρκεί να μην παίξει ΓΙΑ το Ρονάλντο, αυτό έκανε η Γιουνάιτεντ, αλλά ΜΕ τον Ρονάλντο! 

Πηγή: bnsports.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This