Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Φαίνεται ότι το έχει η Ελλάδα και, μάλιστα, το καλοκαίρι! Τέτοιες ημέρες το 2018, ο Κριστιάνο Ρονάλντο υπέγραφε οριστικά, στο Costa Navarino της Καλαμάτας, την ιστορική αποχώρησή του από την Ρεάλ Μαδρίτης μετά από εννέα χρόνια και τον γάμο του με τη Γιουβέντους.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ πόζαρε χαμογελαστός με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Γιούβε, Αντρέα Ανιέλι, τον μάνατζερ του Ζόρζε Μέντες και ανθρώπους που εργάζονται στη Γηραιά Κυρία, αλλά και στο γραφείο εκπροσώπησης του ποδοσφαιριστή, τη «Gestifute».

Η Καλαμάτα συγκεκριμένα και η Ελλάδα κατ’ επέκταση κυκλοφόρησαν από… σπόντα σε όλο τον πλανήτη με την είδηση της ιστορικής συμφωνίας του «CR7» με τους Μπιανκονέρι, όπως έγινε άλλωστε και με τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ αραχτός στη πολυτελή κατοικία όπου κάνει τις διακοπές του στη Μύκονο.

«Salah Stays (σ.σ. ο Σαλάχ μένει)» λέει χαμογελαστός ο Αιγύπτιος σταρ στο φινάλε του βίντεο, στο οποίο ο Φαραώ αγνατεύει την ελληνική θάλασσα, την οποία βεβαίως φρόντισε να απολαύσει λίγες ώρες αργότερα, στο Principote στην παραλία της Πανόρμου.

Μια τριετή συμφωνία που κρατάει στο «Άνφιλντ» τον πιο επιδραστικό παίκτη στη Λίβερπουλ της σύγχρονης εποχής και αυτόν που, δικαίως, καρπώνεται το μεγαλύτερο συμβόλαιο ever στην ομάδα, με εβδομαδιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Ο παίκτης – σημείο αναφοράς

Πριν από λίγες ημέρες, η ιστορική τριπλέτα «MFS» (Mane – Firmino – Salah) άρχισε να αποδομείται, με τη μεταγραφή του Σαντιό Μανέ στη Μπάγερν Μονάχου. Τίποτα, βεβαίως, δεν κρατάει αιώνια, και ήταν επιβεβλημένο για τη Λίβερπουλ να αρχίσει την ανανέωση της επιθετικής γραμμής, όπως άλλωστε είχε κάνει με Ντιόγκο Ζότα και Λουίς Ντίας, η παρουσία των οποίων περιόρισαν σημαντικά τον ρόλο και την επιρροή του Ρομπέρτο Φιρμίνο.

Με τον Σαλάχ, όμως, θεωρούσε ότι στα τριάντα του και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και προοπτικές, έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και, μετά από μια διαδικασία που κράτησε πολλούς μήνες, αποφάσισε ότι το καλύτερο για την ίδια ήταν να κρατήσει τον Αιγύπτιο. Έναν παίκτη που απέκτησε το 2017 από τη Ρόμα ως ποδοσφαιριστής wannabe star και πλέον τον καμαρώνει ως ένατο σκόρερ όλων των εποχών και ως έναν παίκτη – κλειδί σε όλο της το παιχνίδι.

Στο σκοράρισμα (156 γκολ σε 254 ματς), στη δημιουργία (63 ασίστ), στο άνοιγμα χώρων στην αντίπαλη άμυνα, στο φονικό transition, ειδικά στα πρώτα χρόνια της θητείας του Γιούργκεν Κλοπ, αλλά και στην ασφυκτική πίεση ψηλά που ζητάει ο Γερμανός προπονητής για να «πνίγει» τους αντιπάλους του.

Σε αυτή την «χρυσή» πενταετία, με εξαίρεση δύο – τρία ολισθήματα… βεντέτας με γκρίνια κατά την αλλαγή ή δημόσια παραπονάκια, ο Σαλάχ είναι τύπος και υπογραμμός. Ένας άψογος επαγγελματίας, ένας άψογος παίκτης ομάδας, έστω και αν έχει πλέόν τα γαλόνια ενός σούπερ σταρ, τα οποία απέκτησε 100% αγωνιζόμενος με την θρυλική, κόκκινη φανέλα.

Αυτό το καλοκαίρι, η Λίβερπουλ έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρει έναν ποδοσφαιριστή που ενδεχομένως να την κάνει να αλλάξει ελαφρά την επιθετική της φιλοσοφία (Ντάργουιν Νούνιες), αλλά επέλεξε να κάνει το ίδιο και για να κρατήσει το σημείο αναφοράς της, τη σταθερά της στη γραμμή κρούσης.

Έναν ποδοσφαιριστή, δηλαδή, που έχει 20+ γκολ και στις πέντε σεζόν του στην ομάδα, ενώ σε τρεις από αυτές έφτασε στα 30+ τέρματα. Έναν ολοκληρωμένο, all around επιθετικό που βρήκε την Ιθάκη του στο αγγλικό λιμάνι και, δεδομένα, θα τα δώσει όλα και για να τιμήσει και το νέο του συμβόλαιο.

Πρότυπο για όλους

Η παραμονή του Σαλάχ δεν κάνει καλό μόνο στην ομάδα της Λίβερπουλ, αλλά στον σύλλογο και κατ’ επέκταση στην πόλη, η οποία καμαρώνει δικαίως για έναν ποδοσφαιριστή που αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς μέσα και, κυρίως, έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Πριν από λίγες ημέρες, οι «Sunday Times» αποκάλυψαν ότι ο Σαλάχ είναι ο όγδοος μεγαλύτερος φιλάνθρωπος της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας δωρίσει το 6% της περιουσίας του (υπολογίζεται στα 48 εκατομμύρια ευρώ) σε ιδρύματα και διάφορες οργανώσεις. Όχι, βεβαίως, γιατί έχει ανάγκη να το προβάλλει, αλλά γιατί το νιώθει και θέλει να ανταποδίδει στην κοινωνία αυτά που απλόχερα του δίνει η μπάλα.

Οι φιλανθρωπικές του συνεισφορές (στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε πρότζεκτ για τα δικαιώματα των ζώων) επιβεβαιώνουν ότι δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, η ζωή που κάνει με την οικογένειά του δείχνει ότι παραμένει το ίδιο ταπεινός και δοτικός και βγάζει προς τα έξω μια εικόνα που, δυστυχώς, δεν είναι απαραίτητα κανόνας για τους νεόπλουτους ποδοσφαιριστές.

Συν τοις άλλοις, ο Σαλάχ έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην μεγαλύτερη αποδοχή και προσαρμογή των Μουσουλμάνων στο Νησί, με τους ίδιους τους συμπαίκτες του να αποδέχονται ακόμα και την σαμπάνια χωρίς αλκόολ για τα πανηγύρια τίτλων, σεβόμενοι τα πιστεύω του «Βασιλιά Μο».

Ο Κλοπ έχει εξηγήσει ότι η ομάδα έχει διαμορφώσει ανάλογα την προετοιμασία της πριν από τους αγώνες για να έχει ο Σαλάχ τον απαραίτητο χρόνο για να φέρει σε πέρας τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις.

Τεράστιος σεβασμός από την ομάδα προς τον ποδοσφαιριστή, αλλά βεβαίως και από τον ποδοσφαιριστή προς την ομάδα. Μια αμφίδρομη, ιδανική σχέση που έχει αποφέρει έξι τίτλους, το πρώτο πρωτάθλημα μετά από τριάντα χρόνια, το πρώτο Champions League μετά από 14 και άλλους δύο χαμένους τελικούς για την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Η διεκδίκηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά και ενός πρωταθλήματος που με αντίπαλο τη «διαστημική» Μάντσεστερ Σίτι περιλαμβάνει τεράστιο βαθμό δυσκολίας, αποτελούν τα μεγαλύτερα κίνητρα προκειμένου ο Σαλάχ να συνεχίζει να ξεδιπλώνει το μοναδικό ρεπερτόριό του στο παραδομένο σε αυτόν «Άνφιλντ»…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This