Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Το νέο project της Παρί Σεν Ζερμέν περιλαμβάνει σίγουρα τον Κίλιαν Εμπαπέ. Αυτό είναι δεδομένο μετά από τις εξελίξεις του Μαΐου. Πλήρως ξεκάθαρο είναι επίσης, πως ο ιδιοκτήτης Νασέρ Αλ-Κελαΐφι (έπειτα από τις δηλώσεις του μεσοβδόμαδα) αναζητά τρόπο να ξεφορτωθεί τον Νεϊμάρ. Το «σβήσιμο» των αστέρων, αλλά και… αστεριών, στη γαλλική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει από τον Βραζιλιάνο σταρ.

Τι κι’ αν είχε, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, τη δυνατότητα ο ίδιος ο 30χρονος ηγέτης της «σελεσάο» να αξιοποιήσει τη ρήτρα ανανέωσης στο συμβόλαιό του; Μόλις μπήκε ο Ιούλιος, ο Νεϊμάρ πάτησε το check και αυτομάτως, δίχως να έχει λόγο η PSG, η συνεργασία τους διευρύνθηκε έως το 2027. Εβδομαδιαίες απολαβές, μπαίνοντας στην 6η σεζόν του στο Παρίσι, του: 700 χιλιάδες ευρώ!

Αν κρίνουμε από τις κινήσεις των ισχυρών προσώπων του κλαμπ, πέραν του Εμπαπέ, δε χωρά άλλος αστέρας τέτοιου βεληνεκούς στην Παρί. Κι’ αν ο Μέσι είναι «φρέσκος» στην πρωτεύουσα και στην… τελική, είναι ο Μέσι, τότε ο Νεϊμάρ είναι ο πρώτος που θα την «πληρώσει». Η νέα τάξη πραγμάτων αναφέρει: έξω οι σταρ, δώστε τόπο στην ομαδικότητα. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ είναι ξεκάθαρος. Ας έκανε και διαφορετικά. Θα είχε να τα βάλει με τον «παράγοντα», Εμπαπέ…

Πρόσφερε αρκετά ο Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Γάλλοι επωφελήθηκαν του ονόματος και της αξίας του. Όσο κι’ αν αυτή, η αγωνιστική εννοούμαι, φαντάζει πεσμένη το τελευταίο διάστημα. Champions League δεν τους έφερε στο Παρίσι. Έφτασε κοντά, αλλά το 2020 δεν ήπιε νερό από την πηγή. Ουδεμία πετυχημένη στιγμή του παρελθόντος είναι πλέον αρκετή, για να πείσει τους ανώτερους του, να τον κρατήσουν στο επί 5 χρόνια σπίτι του. Τα λόγια του Αλ-Κελαΐφι αποτέλεσαν μαχαιριές. Κι’ ας ανανέωσε το συμβόλαιό του. Κι’ ας μιλάει το περιβάλλον του για «χαρά ενόψει της νέας σεζόν, που θα είναι η καλύτερη με τη φανέλα της PSG».

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Τα χρήματα είναι δελεαστικά, σαφώς. Η προοπτική, όμως, να μείνει κάπου όπου δεν τον θέλουν ή ενδεχομένως, ακόμα χειρότερο σενάριο, να μην υπολογίζεται καν από τον Γκαλτιέ (με τις ευλογίες των Εμπαπέ, Λούκας Κάμπος και ακόμα πιο… άνωθεν), είναι καταστροφική για την υστεροφημία του. Και τι απομένει; Να δει κατάματα το μέλλον και τις επιλογές του. Πού μπορεί να «μετακομίσει»; Πού μπορεί να χωρέσει, αγωνιστικά και οικονομικά; Οι Άγγλοι θυμήθηκαν μία παλιά ιστορία που περιλαμβάνει τη Μάντσεστερ Σίτι. Από Ιταλία μπήκε στο προσκήνιο η Μίλαν. Σιγή ιχθύος στην Ισπανία. Κάτι, ωστόσο, φαίνεται να κινείται από Λονδίνο μεριά, λέγε με Τσέλσι.

Επί δυόμιση χρόνια ο Τόμας Τούχελ προπονούσε το Βραζιλιάνο άσο στο Παρίσι. Ο απολογισμός του, σε 67 αναμετρήσεις, ήταν 51 γκολ και 32 ασίστ. Σε αντιπαραβολή με τον 1,5 χρόνο που ακολούθησε με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στον πάγκο, οπότε και έφτασε σε 39 ματς τον αριθμό των 13 γκολ και ισάριθμων ασίστ. Μικρή, τόση δα, λεπτομέρεια. Την περασμένη σεζόν βρισκόταν στο πλάι του ένας κύριος ονόματι Λιονέλ Μέσι. Λογικό η επιρροή του στο παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν (με χάντικαπ εσχάτως τους αρκετούς τραυματισμούς του) να μην ήταν η αντίστοιχη, όταν βρισκόταν στο τιμόνι ο Τούχελ.

Ο Γερμανός προπονητής είναι ο πρώτος στον οποίο προ ημερών χτύπησε την πόρτα ο ατζέντης του Νεϊμάρ. Θεωρεί ότι κατέχει στα χέρια του το μαγικό ραβδί, ώστε να τοποθετήσει τον σούπερ σταρ ξανά στο σωστό δρόμο. Προς Θεού, στα 30 του χρόνια, η αξία του ηγέτη της «σελεσάο» δεν αμφισβητείται. Μία 5ετία μεγαλουργεί (συνήθως) στο Παρίσι. Πριν, στην Μπαρτσελόνα, αποτέλεσε μέλος της Αγίας Τριάδας των Μέσι και Σουάρεζ. Μετρά 119 συμμετοχές (θυμίζουμε, είναι 30 ετών) και 74 γκολ με την Εθνική Βραζιλίας.

Ο Τούχελ είναι ικανός… ομιλητής στους ποδοφαιριστές του. Ο Νεϊμάρ τα… βρήκε μαζί του στο Παρίσι. Τυχόν νέος γάμος ανάμεσα στους δύο, θα φέρει την Τσέλσι σε περίοπτη θέση, εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Πηγή: bnsports.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This