Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Έλαμπε από την κορυφή ως τα νύχια ο Τόνι Πάρκερ, λίγο μετά το 84-82 της Βιλερμπάν στον συναρπαστικό πέμπτο τελικό του γαλλικού πρωταθλήματος. Ούτε στο ΝΒΑ όπου κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς δεν είχε χαρεί τόσο πολύ. Στην Αμερική, άλλωστε, δεν είχε κάνει three peat, να πάρει δηλαδή τρεις σερί τίτλους, όπως έκανε η ομάδα του στη Γαλλία, αφού μετά το 2019 και το 2021 (το 2020, λόγω Covid η LNB δεν ολοκληρώθηκε) ανακυρήχθηκε και φέτος πρωταθλήτρια.

Ήταν πιεσμένος πολύ ο T.P, ειδικά μετά τον αποκλεισμό της ASVEL στα προημιτελικά του Κυπέλλου Γαλλίας (έχασε από τη Γκραβελίν 79-78) και την σχεδόν θλιβερή πορεία της ομάδας στην EuroLeague, μετά τις πρώτες 8 αγωνιστικές. Πράγματι, το 6-2 των δυο πρώτων μηνών, ακολούθησε ένα καταστροφικό 1-13 που έφερε τη Βιλερμπάν ισόβαθμη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας μαζί με την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Η συντριβή από τη Μονακό με 100-75 μπροστά σε μόλις 2.000 οπαδούς της στο άδειο Αστομπάλ, έδειχνε τη ζοφερή εικόνα της ASVEL. Ακόμη και στα πλέι-οφ που ξεκίνησαν με ήττα από την Ορτέζ αναδείκνυαν μια αστάθεια, που τίποτε δεν προδίκαζε την επική αντεπίθεση της στους τελικούς. Παρότι βρέθηκε να χάνει 1-0 και 2-1, η Βιλερμπάν κατάφερε να ισοφαρίσει στον τέταρτο τελικό και να πάει τη σειρά με τη Μονακό σε πέμπτο αγώνα.

Το Αστρομπάλ είχε πλέον γεμίσει κόσμο. Εκτός από την αποπνικτική ατμόσφαιρα (λόγω της έλλειψης κλιματισμού) η έδρα της Βιλερμπάν … καιγόταν για τη νίκη και την τελική επικράτηση που έφερε το τρίτο σερί πρωτάθλημα και την ευτυχία.


Οι πρωταθλητές απέναντι στη Μονακό, που είχε φτάσει μια ανάσα πριν από το φάιναλ-φορ χάνοντας στο τέλος και μετά από τιτανομαχίες με τον Ολυμπιακό, στάθηκαν στο ύψος τους. Κι ο Πάρκερ, για τον οποίο ενδιάμεσα της χρονιάς, είχε ακουστεί ότι είναι έτοιμος ακόμη και να πουλήσει τις μετοχές του, καμάρωνε για τη νίκη αλλά και για κάτι άλλο…

Η δικαίωση του άλλου Πάρκερ

Ο T.J Parker δεν σταμάτησε (και ενδεχομένως να μη το κάνει) ποτέ να είναι “ο αδερφός του Τόνι”. Η θέση του ήταν επισφαλής, οι περισσότεροι έβλεπαν αλλαγή προπονητή, όμως ο θρίαμβος στους τελικούς και η κατάκτηση του τίτλου είναι ένα δικό του επίτευγμα.

“Αυτό το three peat είναι μια υπέροχη αίσθηση. Μου θυμίζει τους Μπουλς, με τους οποίους μεγάλωσα” δήλωνε μετά το 3-2 ο “άλλος Πάρκερ” που κέρδισε το δεύτερο του πρωτάθλημα ως χεντ-κόουτς. Ήταν παρών και σε εκείνο του 2019, στο πλευρό του Τζβένταν Μίτροβιτς με την ιδιότητα του ασίσταντ: “Όλοι κάναμε μια υπέρβαση. Σαν άτομα, σαν ομάδα, σταθήκαμε στα πόδια μας μετά το 1-0 και το 2-1 και νομίζω ότι κατακτήσαμε δίκαια έναν πολύ σπουδαίο τίτλο”.

Ο Πάρκερ σκαρφίστηκε και το play της χρονιάς, όταν σχεδίασε την επίθεση, που κατέληξε στο τρίποντο του Χάουαρντ. Πενήντα πέντε δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του ματς η Βιλερμπάν έπαιρνε ξανά το προβάδισμα και επί της ουσίας έκανε το αποφασιστικό βήμα για τη νίκη.

Δείτε το τουίτ με το βίντεο, που δημοσίευσε αρχικά η ιστοσελίδα bebasket.fr Αρχικά η επίθεση της ASVEL προσποιείται ότι θα πάει σε ένας εναντίον ενός με τον Οκόμπο, στο στάγκερ σκριν ο δεύτερος σκρίνερ (Χάουαρντ) κάνει το φλερ και βρίσκεται ελεύθερος για ένα τρίποντο που έκανε το σκορ 83-81. Ακολουθεί και το τάιμ-άουτ, όπου ο Πάρκερ εξηγεί την επίθεση.

“Τρομερό! Να βγάλει σύστημα για τον Χάουαρντ δεν το περίμενα. Το πιο πιθανό θα ήταν να πάρει τη μπάλα ο Οκόμπο, ή ο Τζόουνς…” έλεγε με αδελφικό θαυμασμό ο Τόνι Πάρκερ, που κρατάει και τη Μονακό, αλλά και τον Τι Τζέι στον πάγκο της, μέχρι το 2026.

Για να έρθει, βέβαια, το τελικό 84-82 έγινε το έλα να δεις σε όλο το ματς με συνεχείς ανατροπές και κυρίως στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης κι αφού ο Οκόμπο είχε χάσει τη βολή που θα έδινε τη νίκη από την κανονική περίοδο στη Βιλερμπάν.

Άλλος για Χίο τράβηξε …

Ο Γουίλιαμ Χάουαρντ ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Έκοψε τον Πάρις Λι, ενώ ο κοντοπίθαρος γκαρντ της Μονακό, με το σκορ στο 83-82, είχε φύγει στον αιφνιδιασμό για ένα εύκολο λέι-απ. Ο Χάουαρντ που τον Νοέμβριο με δικό του τρίποντο στην εκπνοή η Βιλερμπάν είχε νικήσει 85-84 στον πρώτο αγώνα για την EuroLeague, έτρεξε με χίλια και απογειώθηκε την στιγμή που ο Λι ήταν σίγουρος για το καλάθι. Ένα μπλοκ μισό πρωτάθλημα.

Ο Ελι Οκόμπο είχε 1/4 βολές στο τέλος, όμως ο Χάουαρντ ήταν και πάλι εκεί, έτοιμος να κλέψει την μπάλα από τον Μπέικον και με τη βοήθεια του Μάρκος Νάιτ να οριστικοποιήσουν τη νίκη-τίτλο της Βιλερμπάν.

“Όταν είδα τη Μονακό να προηγείται με πέντε πόντους στην τελευταία περίοδο, ένιωσα το έδαφος να φεύγει από τα πόδια μου. Από όλους τους τίτλους με τη Βιλερμπάν αυτόν τον χάρηκα περισσότερο” έλεγε ο έμπειρος Πολ Λακόμπ που μετράει τρεις τίτλους με την ASVEL (ο πρώτος όμως το 2009).

Τέσσερα πρωταθλήματα με τη Βιλερμπάν (τρια σερί και εκείνο του 2016) συν ένα με τη Ναντέρ, πέντε δηλαδή στο σύνολο, έχει στο παλμαρέ του πλέον ο Ντέιβιντ Λάιτι, που πέρσι είχε φτάσει μια ανάσα από τον Ολυμπιακό, αλλά τον κράτησε με προσωπική παρέμβαση ο Τόνι Πάρκερ. Ο ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν επιβεβαίωσε μετά τον πέμπτο τελικό ότι οι δυο κορυφαίοι σκόρερ της ομάδας αποχωρούν αφού ο Έλι Οκόμπο, MVP των τελικών, μετακομίζει στη Μονακό, ενώ ο Κρις Τζόουνς θα συνεχίσει στη Βαλένθια.

Όπως είπε ο ίδιος θέλει η νέα Βιλερμπάν να χτιστεί γύρω από τον Βίκτορ Γουεμπανιαμά, δελεάζοντας το νεαρό ταλαντούχο με σημαντικό χρόνο συμμετοχής, ώστε το σίγουρο νο 1 ντραφτ του ΝΒΑ το 2023 να παραμείνει στη Λιόν. Ήδη στα αυτιά του χτυπάνε κουδουνάκια από το Παρίσι και τους νεόπλουτους της Paris Basketball.

Φτου κι από την αρχή για τη Μονακό

Οι Μονεγάσκοι, εν τω μεταξύ, έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία, συνολικά στους τελικούς, αφού από το 2-1, ισοφαρίστηκαν μέσα στο γήπεδό τους και στον πέμπτο τελικό είδαν τη Βιλερμπάν να πανηγυρίζει. “Παίξαμε καλύτερα, φτάσαμε κοντά στη νίκη, αλλά πρέπει να μάθουμε να κερδίζουμε αυτά τα ματς” είπε ο Σάσα Ομπράντοβιτς μετά, σκασμένος από την ζέστη του Αστρομπάλ αλλά και την ήττα.

Ο Σέρβος θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας, αλλά ξέρει ότι πρέπει να αναδιοργανώσει ξανά το ρόστερ για να φτάσει η Μονακό στον τίτλο που ονειρεύεται. Ο Οκόμπο υπέγραψε συμβόλαιο, όπως και ο Τζόρνταν Λόιντ (πρωταθλητής VTB με τη Ζενίτ, ενώ ανανέωσε ο Ντόντα Χολ). Είναι άγνωστο τι θα πράξει ο Μάικ Τζέιμς που πέρσι υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους ενώ σίγουρα φεύγει ο Πάρις Λι, που λέγεται ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός αποχαιρέτησε τους οπαδούς της ομάδας, μέσω Instagram.

Παρελθόν θα αποτελέσει και ο Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος έχει προτεραιότητα το ΝΒΑ, αλλά ξέρει ότι οι πόρτες στην Ευρώπη θα είναι ανοιχτές μετά τις εμφανίσεις του με τη Μονακό, ενώ αποχωρεί και ο Μοντεϊγιούνας που επιστρέφει στη Λιθουανία και τη Ζαλγκίρις. Κάπου γράφτηκε ότι η Μονακό είναι υποψήφια νέα ομάδα του Νικ Καλάθη!

Οι Μονεγάσκοι ξέρουν ότι πρέπει να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να μείνουν αξιόμαχοι στην Ευρώπη και να πάρουν το πρωτάθλημα στο αναβαθμισμένο γαλλικό πρωτάθλημα. Αλλά μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την ουκρανορωσική (!) συμμαχία που έβαλε στο κλαμπ το αφεντικό της Fedcom, Αλεξέι Φεντόρισεφ, η Μονακό … λεφτά έχει.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This