Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Πετρίδη

Όποιο πρόβλημα κι αν μπορεί να φανταστεί κανείς, προέκυψε στη διάρκεια αυτής της σεζόν δοκιμάζοντας τις αντοχές της. Μεγαλύτερο όλων, δυστυχώς, ο θάνατος ενός αθλητή της, του Στέφαν Γέλοβατς που σκόρπισε θλίψη σε όλο το μπασκετικό στερέωμα. Όλα τα υπόλοιπα ήταν δευτερεύοντα μπροστά στην απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου ωστόσο όσο κυλούσε η σεζόν αντί να περιορίζονται, αυξάνονταν. Έμεινε όρθια όμως κατακτώντας την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο κι ας μην κατάφερε να τη διατηρήσει μέσω των πλέι οφ. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με την ΑΕΚ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Τι άφησε η σεζόν για την ΑΕΚ;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 13 νίκες – 13 ήττες – 6η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Η ΑΕΚ της 19ης Μαρτίου ήταν η καλύτερη της φετινής Stoiximan Basket League με βάση τους αριθμούς. Νίκησε τον Ιωνικό με 92-75 έχοντας 121 ranking, σε μία από τις 25 συνολικά 120+ επιδόσεις στο σύστημα αξιολόγησης του φετινού Πρωταθλήματος.

Σε εκείνο το ματς, για να φτάσει στην κορυφαία επίδοση της στην 30ή Stoiximan Basket League, η ΑΕΚ είχε: 19/25 βολές, 20/38 δίποντα, 11/30 τρίποντα, 31-13 ριμπάουντ, 10 λάθη, 28 ασίστ, 8 κλεψίματα και 3 τάπες.


Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Στη Λάρισα έδειξε η ΑΕΚ το χειρότερο πρόσωπο της στο φετινό Πρωτάθλημα. Ήταν στις 12 Φεβρουαρίου όταν ηττήθηκε από τη θεσσαλική ομάδα με 82-65 έχοντας 58 ranking. Ήταν η χαμηλότερη επίδοση της στις δύο τελευταίες σεζόν αφού θα πρέπει να γυρίσουμε στις αρχές της περιόδου 2019-20 για να βρούμε μικρότερη από την «Ένωση». Είχε 54 ranking στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Ρέθυμνο Cretan Kings.

Οι 58 βαθμοί του αγώνα με τη Λάρισα προέκυψαν για την ΑΕΚ με: 18/28 βολές, 16/37 δίποντα, 5/25 τρίποντα, 26-15 ριμπάουντ, 14 λάθη, 18 ασίστ, 6 κλεψίματα και 2 τάπες.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Στέφανος Δέδας μετά από μία αξιοσημείωτη διαδρομή στο εξωτερικό πήρε για πρώτη φορά την ευκαιρία να κοουτσάρει ως πρώτος προπονητής στη Stoiximan Basket League. Δεν έμεινε μέχρι το τέλος της περιόδου αφού αποχώρησε τον Μάρτιο προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ. Ωστόσο «έχτισε» μία ομάδα με πρωτοεμφανιζόμενους στη Stoiximan Basket League ξένους που αν και ταλαιπωρήθηκε από πολλά και διαφορετικά προβλήματα, έμεινε σε ένα υψηλό επίπεδο. Ο Δέδας αποχώρησε έχοντας ρεκόρ 8-8 στο Πρωτάθλημα.

Ο Σάββας Συμεωνίδης κοουτσάρισε την ΑΕΚ στον αγώνα του Ιανουαρίου κόντρα στον Ολυμπιακό λόγω προβλήματος υγείας του Δέδα και τον Μάρτιο ανέλαβε ο Κούρο Σεγκούρα αποχωρώντας από τον Ιωνικό. Ο Ισπανός είχε απολογισμό πέντε νικών και τεσσάρων ηττών στον πάγκο της «Ένωσης».

Ο ΜVP: Σε κούρσα για δύο εξελίχθηκε η υπόθεση της ανάδειξης του πολυτιμότερου παίκτη της ΑΕΚ στη σεζόν που πέρασε. Ο Κίνο Κολόμ ήταν ο ηγέτης της ΑΕΚ, πρώτος σκόρερ και πασέρ της σε απόλυτους αριθμούς. Έτσι ήταν και αυτός με τον μεγαλύτερο αριθμό ranking αφού είχε 417 στο τέλος της σεζόν. Κοντά του ωστόσο βρέθηκε ο Ίαν Χάμερ με 374 ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο αρχηγός της ομάδας Δημήτρης Μαυροειδής με 194.

Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν ο MVP της ΑΕΚ βάσει των μέσων όρων στο ranking αφού στις 22 εμφανίσεις του είχε 17 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ισπανό γκαρντ που είχε 16. Την τριάδα συμπλήρωσε ο αείμνηστος Στέφαν Γέλοβατς που στα πέντε ματς της Stoiximan Basket League που αγωνίστηκε, είχε προλάβει να δείξει την ποιότητα του έχοντας 13,4 ranking.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Κίνο Κολόμ ήταν πρώτος και σε αυτή τη λίστα σε απόλυτους αριθμούς, έχοντας συνολικά 339 πόντους. Αρκετά κοντά του όπως και στο ranking ήταν ο Ίαν Χάμερ που σημείωσε 296 πόντους ενώ Άντι Ράουτινς και Έρικ Γκρίφιν μοιράστηκαν την τρίτη θέση της λίστας έχοντας από 151 πόντους.

Η «μάχη» των σκόρερ της ΑΕΚ για τη σεζόν που πέρασε ήταν πιο σκληρή σε μέσους όρους με τον Χάμερ και τον Κολόμ να πέφτουν σχεδόν ταυτόχρονα στο νήμα. Πρώτος το έκανε πάντως ο Αμερικανός που είχε 13,5 πόντους ανά αγώνα ενώ ο Ισπανός έδινε 13 σε κάθε παιχνίδι στην ΑΕΚ. Άλλοι τέσσερις είχαν διψήφιο μέσο όρο πόντων με πρώτο από αυτούς τον Μπράιαν Ανγκόλα που σημείωνε 12,1 σε κάθε παιχνίδι και τον ακολούθησαν οι Στέφαν Γέλοβατς (11,2), Νίκος Παππάς (10,6) και Άντι Ράουτινς (10,1).

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ίαν Χάμερ αν και ήταν παρών στα 22 από τα 26 παιχνίδια της ΑΕΚ, ήταν ο μόνος που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό ριμπάουντ τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 140. Την τριάδα των κορυφαίων ριμπάουντερ της «Ένωσης» συμπλήρωσαν ο Γιάννης Κουζέλογλου με 96 και ο Κίνο Κολόμ με 94, ενώ κοντά τους με 93 ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής.

Πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα για τη συνεισφορά στον τομέα των ριμπάουντ μέσα από τη λίστα των μέσων όρων. Όχι τόσο για την πρωτιά την οποία διατήρησε ο Χάμερ με 6,4 ριμπάουντ ανά αγώνα, όσο για το ότι ήταν πολύ κοντά του ο Γιάννης Κουζέλογλου που αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο από τον Ηρακλή. Ο διεθνής φόργουορντ είχε μέσο όρο έξι ριμπάουντ στα ματς που αγωνίστηκε με την ΑΕΚ ενώ την τριάδα αυτής της λίστας συμπλήρωσε ο Στέφαν Γέλοβατς με 4,4.

Ο ΠΑΣΕΡ: Δεν ήταν και λίγα τα επιτεύγματα στα οποία έφτασε ο Κίνο Κολόμ με τις 164 ασίστ που μοίρασε στη διάρκεια της φετινής Stoiximan Basket League…

*Ήταν πρώτος πασέρ συνολικά του Πρωταθλήματος αφού τον ακολούθησαν ο Κώστας Σλούμας με 155 και ο Βασίλης Μουράτος με 152.

*Έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ μιας περιόδου στην ιστορία της ΑΕΚ, ξεπερνώντας την επίδοση των 146 που είχε ο Κώστας Παταβούκας το 1992-93.

*Έγινε ο δεύτερος ξένος πασέρ στην ιστορία της ΑΕΚ μένοντας πίσω μόνο από τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα που είχε μία παραπάνω (165) αλλά σε δύο σεζόν (1996-98).

*Με τις 12 ασίστ που είχε στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Oscar ισοφάρισε την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία της ΑΕΚ στη Stoiximan Basket League.

Από τα χέρια του Κίνο Κολόμ έφυγαν λοιπόν οι 164 από τις 437 ασίστ της ΑΕΚ στη φετινή Stoiximan Basket League (37,52%). Η απόσταση από τους υπόλοιπους ήταν χαώδης αφού τον ακολούθησαν ο Ίαν Χάμερ με 50 και ο Δημήτρης Φλιώνης με 37 ασίστ. Στη λίστα των κορυφαίων παικτών της ΑΕΚ σε μέσους όρους στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, ο Κολόμ είχε 6,3 ανά αγώνα και τον ακολούθησαν ο Μπράιαν Ανγκόλα με 2,5 και ο Νίκος Παππάς με 2,4.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Η σεζόν που πέρασε άφησε για την ΑΕΚ σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This