Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Οποιος δεν κατάλαβε την καθοριστική συμμετοχή του Γκατσίνοβιτς στην μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν λόγω της έλευσης του Σέρβου, είτε δεν καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο, είτε λέει ψέματα.

Ο «Γκάτσι» ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ για να κάνει πιο λειτουργικό τον Παναθηναϊκό στην επιθετική λειτουργία του, ήταν ο παίκτης που βοηθούσε ώστε να συμβούν τα πράγματα. Όχι κατ’ ανάγκη αυτός που τα έκανε να συμβαίνουν, αλλά αυτός που βοηθούσε για να συμβούν. Η κίνησή του στους χώρους που δεν πατούσαν οι άλλοι κεντρικοί χαφ του Παναθηναϊκού, το κάθετο παιχνίδι του, η άνεσή του να παίζει πίσω από τον φορ, αλλά να κινείται συνεχώς προς τα άκρα για να δημιουργεί υπεραριθμίες για την ομάδα του, ήταν ένα από τα όπλα του Παναθηναϊκού για να βελτιώσει το παιχνίδι του και κυρίως την αποτελεσματικότητα του.

Θα αναρωτηθεί κάποιος και που είναι τα γκολ και που είναι οι πολλές ασίστ του Γκατσίνοβιτς ώστε να επιβεβαιώνεται και με αριθμούς αυτό; Εδώ είναι και η διαφορά ανάμεσα στον παίκτη που έκανε τα πράγματα να συμβαίνουν και τον παίκτη που βοηθά στο να συμβαίνουν, όπως προανέφερα. Ο Γκατσίνοβιτς στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Ο Γιοβάνοβιτς είχε βρει τον τρόπο να εντάξει τον «Γκάτσι» στον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού και να τον κάνει απολύτως λειτουργικό και σημαντικό για την ομάδα. Η δική του παρουσία και τα τρίγωνα που δημιουργούσε από τα δεξιά με Κότσιρα και Παλάσιος εκτόξευσαν την απόδοση του Ελληνα ακραίου μπακ και επέτρεψαν στον Παλάσιος να σκοράρει ακατάπαυστα.

Υπό αυτή την έννοια ο Γκατσίνοβιτς είναι μία πολύ μεγάλη απώλεια για τον Παναθηναϊκό, διότι δεν ήταν απλά ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά και ένας παίκτης που είχε ταιριάξει – κουμπώσει στον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, άριστα. Ο Γιοβάνοβιτς καλείται τώρα να βρει άλλον παίκτη στη θέση του και ταυτόχρονα να τον εντάξει γρήγορα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας για να τον κάνει λειτουργικό άμεσα. Η απώλεια για τον Παναθηναϊκό γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι ο Παναθηναϊκός έτσι κι’ αλλιώς έψαχνε βασικό κεντρικό χαφ για τη θέση «8» μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του Μαουρίσιο και την όπως όλα δείχνουν μη ανανέωση του συμβολαίου του Βιγιαφάνες. Μετά την απώλεια και του Γκατσίνοβιτς ο Παναθηναϊκός πλέον ψάχνει για δύο βασικούς κεντρικούς χαφ και έναν αναπληρωματικό, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον άξονά του. Οσο για την πώληση του Βέλεθ, αυτή είναι μία άλλη ιστορία, ασφαλώς. Ο Παναθηναϊκός δίνει έναν βασικό παίκτη του και σε αυτή την περίπτωση, αλλά εδώ καρπώνεται ένα μεγάλο ποσό (κοντά στο εκατομμύριο) και ασφαλώς μπορεί να ψάξει με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά, αλλά και εδώ πρέπει να βιαστεί γιατί μιλάμε για βασικό ποδοσφαιριστή του.

Την ίδια ώρα στην ΑΕΚ η μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς, προσφέρει εκτός από έναν πολύ καλό παίκτη στην ομάδα, ο οποίος πλέον γνωρίζει και την ελληνική πραγματικότητα και μία επικοινωνιακή νίκη που τόσο πολύ ανάγκη την είχε. Η ΑΕΚ φάνηκε στα μάτια των φίλων της αυτή που πληρώνει για να πάρει αυτό που θέλει και δεν διστάζει να προσφέρει και ένα μεγάλο συμβόλαιο (1 εκατ. ευρώ το χρόνο) προκειμένου να πείσει τον παίκτη που θέλει να φορέσει τη φανέλα της. Το είχε ανάγκη αυτό η ΑΕΚ για να φύγει λίγο από την εσωστρέφεια και την γκρίνια των οπαδών της. Ο Γκατσίνοβιτς της προσφέρει ήδη πράγματα πριν φορέσει τη φανέλα της και αυτό σε τούτο το χρονικό σημείο είναι κάτι σημαντικό.

Για την αξία του Γκατσίνοβιτς τα είπαμε παραπάνω, απομένει να δούμε τώρα και την αξιοποίησή του από τον Αλμέιδα. Ο Αργεντινός είδε τον Σέρβο και είπε το «ναι», τώρα απομένει να βρει και τον τρόπο ώστε να γίνει σημαντικός για την ομάδα. Το αναφέρω και το τονίζω, διότι κατά την άποψή μου η ΑΕΚ έχει αφήσει αναξιοποίητους και άλλους καλούς παίκτες της στο πρόσφατο παρελθόν ή δεν τους αξιοποίησε όσο έπρεπε. Στα μάτια μου τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα και ο Λιβάι Γκαρσία και ο Τσούμπερ, οι οποίοι θα είναι στο ρόστερ της ΑΕΚ και την επόμενη σεζόν και μπορούμε να τους δούμε να μεταμορφώνονται προς το καλύτερο αν γίνει σωστή διαχείριση και αξιοποίηση από τον νέο προπονητή. Η ΑΕΚ διαθέτει και με την μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς μεσοεπιθετικούς με υψηλή ποιότητα και τεχνική κατάρτιση και συνεπώς είναι θέμα να βρεθεί ο τρόπος να ταιριάξουν στο παιχνίδι της ομάδας ώστε να γίνουν λειτουργικοί και η ομάδα να πάρει όσα περισσότερα γίνεται από αυτή την ποιότητά τους.

Η μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς μπορεί να αποδειχτεί για την ΑΕΚ ευεργετική και εντός γηπέδου (της έλειπε ένας παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά από τον άξονα), αλλά και εκτός, γιατί της προσφέρει την αίσθηση ανωτερότητας και τον αέρα που της έλειπε το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This