Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Κάνει καλά η ΑΕΚ που αποκτά τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς; Αν η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο social media, η απάντηση εξαρτάται από τις συλλογικές προτιμήσεις αυτού που δίνει την απάντηση. Ας βάλουμε όμως στην κουβέντα και την πτυχή του ποδοσφαίρου, δηλαδή ας την αξιολογήσουμε ως κίνηση για μια ομάδα υπό δημιουργία – αυτή που χτίζει αυτό τον καιρό ο Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ.

Η διαδικασία για να αξιολογήσει κανείς μια μεταγραφή είναι σύνθετη – το ίδιο και η απάντηση. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: αν ο προπονητής τον ζητεί, τότε η ΑΕΚ προφανώς κάνει πολύ καλά που προχωρά στην απόκτησή του. Κάποιος που δεν είναι στο μυαλό, ή δεν είναι καθημερινός συζητητής του Αργεντινού προπονητή δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα για τον Γκατσίνοβιτς. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για έναν παίκτη που έχει αγωνιστεί σε πολλές διαφορετικές θέσεις, πιθανόν ακόμη και ο ίδιος ο προπονητής της ΑΕΚ να μην έχει κατασταλαγμένη άποψη για την θέση στην οποία θα ταιριάξει περισσότερο στο δικό του αγωνιστικό μοντέλο.

Ο Γκατσίνοβιτς όμως έχει στα χαρακτηριστικά του βασικά στοιχεία που ζητεί στην μέχρι σήμερα καριέρα του ο Αλμέιδα: είναι πιεστικός στην φάση άμυνας, κάνει επιθετική άμυνα σε υψηλή ένταση, και είναι παίκτης συμβατός με τις ανάγκες μιας ομάδας που επενδύει μεγάλο μέρος του επιθετικού κομματιού του παιχνιδιού της πάνω στις άμεσες και λειτουργικές θετικές μεταβάσεις – από την άμυνα στην επίθεση. Αυτά τα στοιχεία ο Σέρβος διεθνής μεσοεπιθετικός τα έδειξε στο διάστημα της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Ένας παίκτης που επιτίθεται με μεγάλη ταχύτητα και με γρήγορες σωστές αποφάσεις.

Για να μπορέσει κανείς να πάει σε μεγαλύτερο βάθος τη σκέψη του θα πρέπει να γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία αυτής της κίνησης. Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις μια αγορά ως “έξυπνη” ή “ακριβή” αν δεν γνωρίζεις τις τιμές, και αν δεν ξέρεις ποιες άλλες επιλογές μπορεί να είχε διαθέσιμες μια ομάδα για να αγοράσει ποδοσφαιριστή με το ίδιο “πακέτο” στοιχείων στα “ίδια λεφτά”. Στην πρώτη ανάγνωση, ένας μεσοεπιθετικός που δεν έδειξε ιδιαίτερα απειλητικός για την αντίπαλη εστία, στο διάστημα της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να “κοστίζει πολύ”. Από την άλλη όμως ένας 27χρονος Σέρβος διεθνής μεσοεπιθετικός, που παραμένει στην κουβέντα για την Εθνική Ομάδα, και έχει παραστάσεις και τίτλους σε καλύτερα πρωταθλήματα από το ελληνικό, κουβαλά μια υπεραξία που πληρώνεται ακριβά από μια ελληνική ομάδα.

Στο τακτικό κομμάτι, ο Γκατσίνοβιτς ήταν ένας από τους πιο ευφυείς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στην περασμένη σεζόν. Ένας μεσοεπιθετικός με την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, να διαβάζει την οργάνωση του αντιπάλου, να κάνει προωθητικές τακτικές ενέργειες χωρίς την μπάλα, να επιτίθεται στους κενούς χώρους, να παίζει ποδόσφαιρο υψηλού ρυθμού, να αποφασίζει και να ενεργεί γρήγορα, να βοηθά με τις κινήσεις του χωρίς την μπάλα στην δημιουργία ή την αξιοποίηση κενών χώρων. Θεωρητικά, είναι ένας παίκτης ικανός να παίξει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον κεντρικό επιθετικό στο 4-2-3-1. Αν για εκεί προορίζεται από τον Αλμέιδα, η πρόκληση του προπονητή και του παίκτη θα είναι να γίνει πιο απειλητικός για την αντίπαλη εστία και να παραμείνει το ίδιο αποτελεσματικός στο passing game (80% ακρίβεια) και το ίδιο επιδραστικός στην ανάπτυξη των επιθέσεων.

Όταν κανείς σκέφτεται ότι η ΑΕΚ αγοράζει έναν προσαρμοσμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο διεθνή Σέρβο μεσοεπιθετικό που έχει την ικανότητα και τις παραστάσεις για να παίζει σε πέντε διαφορετικές θέσεις της ενδεκάδας και έχει πολύ καλή αγωνιστική νοοτροπία, μένει με την αίσθηση ότι η ΑΕΚ κάνει μια καλή κίνηση. Σοφότεροι όμως θα γίνουμε μόνο όταν γνωρίζουμε τα οικονομικά δεδομένα αυτής της υπόθεσης και κυρίως όταν θα δούμε πώς “κουμπώνει” ο Γκατσίνοβιτς στο αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This