Επιλογή Σελίδας

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την εκλογή του στην προεδρία της Σούπερ Λιγκ κατάφερε να μπει στην ΕΠΟ καταλαμβάνοντας τρεις θέσεις σε ισάριθμες επιτροπές, που είναι και οι πιο σημαντικές.

Καταλαμβάνει μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή, όπου ο Ολυμπιακός εκπροσωπείται από τον Τ. Αγραφιώτη.

Καταλαμβάνει τη θέση του β’ αντιπροέδρου και του ενός εκ των τεσσάρων μόνιμων μελών της επιτροπής εκτάκτων θεμάτων.

Καταλαμβάνει θέση στη 12μελή επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπου ο Ολυμπιακός έχει έναν ακόμη εκπρόσωπο.

Πλέον ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, θα έχει γνώση, όλων των αποφάσεων που θα λαμβάνονται, πριν ληφθούν και αναμένεται ν’ ακολουθήσει μια παρεμβατική πολιτική σε τομείς, που ιεραρχεί στην ατζέντα του για το ποδόσφαιρο και στους οποίους η ΕΠΟ θα επιχειρήσει ή ήδη επιχειρεί να ασκήσει εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές.

Το SoccerPlus παρουσιάζει τα πέντε πεδία της επικείμενης σύγκρουσης Μαρινάκη – ΕΠΟ:

Α. Διατησία – παραμονή Κλάτενμπεργκ

Ο Μαρινάκης επιθυμεί την παραμονή του Κλάτενμπεργκ για έναν ακόμα χρόνο στην προεδρία της ΚΕΔ, όπως και τη συνέχιση της έλευσης αλλοδαπών διαιτητών στους κρίσιμους αγώνες. Επίσης αναμένεται να στηρίξει πρωτοβουλίες όπως η επαγγελματική διαιτησία. Αντίθετα η σημερινή ηγεσία της ΕΠΟ θα ήθελε να απαλλαγεί από τον Κλάτενμπεργκ κάτι που στο μέτρο του δυνατού έχει αρχίσει να μεθοδεύει όσο πιο διακριτικά μπορεί. Επίσης θέλει την επιστροφή της διαιτησίας “στην κυριαρχία της ΕΠΟ”, κάτι με το οποίο ο Μαρινάκης στην παρούσα φάση είναι κάθετα αντίθετος.

Β. Αυτονομία επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Ο Μαρινάκης από τη στιγμή που απόλεσε την επιρροή στην ΕΠΟ, έχει πάψει να ασχολείται με τις ΕΠΣ και εμφανίζεται υπέρμαχος της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονόμησης του επαγγελματικού ποδοσφαιρού από την ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει δραστική μείωση των χρημάτων που καταβάλλουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ (ποσοστά από τηλεοπτικά, μεταγραφές, παράβολα κλπ) και λήψη αποφάσεων για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χωρίς την έγκριση της ομοσπονδίας.

Γ. Ολιστική μελέτη

Συναφές με το παραπάνω πεδίο είναι η εφαρμογής της ολιστικής μελέτης. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ΕΠΟ να πείσει περί του αντιθέτου, τόσο ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού όσο και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού θεωρούν ότι η ολιστική μελέτη εφαρμόζεται με καθυστέρηση ή/και στρεβλά από την ΕΠΟ σε μια σειρά πτυχών της με κυριότερη την εκπροσώπηση των stakeholders στη γενική συνέλευση και τις αρμοδιότητες της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Δ. Λειτουργία ΕΠΟ

“Εμείς κλείνουμε συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ για το ρόστερ μας, πληρώνουμε κάθε χρόνο στην ΕΠΟ εκατομμύρια για εισφορές συμβολαίων και μεταγραφών και θα εξαρτάται το μέλλον μας και ο προγραμματισμός μας από δέκα αλητάμπουρες, αμόρφωτους που κάθονται με τα πόδια πάνω στα γραφεία και κουνάνε μαριονέτες τύπου Σαράκη;», είχε πει πριν περίπου ένα μήνα ο Μαρινάκης στη Σούπερ Λιγκ με αφορμή την αδειοδότηση του Άρη, αποτυπώνοντας την εικόνα που έχει για το νέο υπό τον Acting Φιλιππούση διευθυντήριο της ΕΠΟ. Σε γνώση του φέρεται να βρίσκονται και οι αποφάσεις για προσλήψεις προσώπων που συνδέονται / προέρχονται με μια και μόνο συγκεκριμένη ΠΑΕ, για αποφάσεις προσλήψεων με τρίμηνες συμβάσεις που ξαφνικά έγιναν ετήσιες κ.α.

Ε. Τηλεοπτικά – Κεντρική διαχείριση

Ο Μαρινάκης έκανε στροφή στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης, αλλά ζητούμενο είναι οι ειδικότεροι όροι που δεν έχουν καθοριστεί. Από την άλλη ο Μπαλτάκος έσπευσε να υιοθετήσει τις θέσεις των επτά ΠΑΕ με τις οποίες συναντήθηκε (οι τέσσερις στη συνέχεια ψήφισαν Μαρνάκη) και ετοιμάζεται να επαναδιατυπώσει το καταστατικό στα μέσα Ιούλιου. Η δε εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ ενέκρινε μόνο για ένα χρόνο την τριετούς διάρκειας σύμβαση του Ολυμπιακού με την Cosmote.

Πηγή: soccerplus.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This