Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Ο ΠΑΟΚ είχε έναν ξεκάθαρο στόχο την φετινή σεζόν. Να προχωρήσει σε ανανέωση του ρόστερ, να ρίξει το μέσο όρο ηλικίας και να αποκτήσει ποδοσφαιριστές με την προοπτική της μεταπώλησης.

Η δουλειά σε μεγάλο βαθμό έγινε και πλέον περιμένουμε να δούμε, κατά πόσο αυτές οι επιλογές του Μπότο ήταν οι ενδεδειγμένες και θα αποδειχτούν επιτυχημένες. Ο ΠΑΟΚ επένδυσε αρκετά σε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, έριξε το μέσο όρο ηλικίας τους κατά πολύ και απέκτησε παίκτες που ο Πορτογάλος εκτιμά ότι θα φέρουν στο μέλλον αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του συλλόγου.

Από τον νεαρό τερματοφύλακα Κοτάρσκι (βασικός στην Εθνική Ελπίδων της Κροατίας) μέχρι τον Ουρουγουανό μεσοεπιθετικό Κουαλιάτα ο ΠΑΟΚ πλήρωσε αρκετά χρήματα (πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ στοίχησε η κάθε μία από αυτές τις αγορές) προκειμένου να πάρει δύο ποδοσφαιριστές που θα παίξουν βασικοί με το καλημέρα, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα κάνουν την διαφορά και φυσικά η προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα πωληθούν για πολλά περισσότερα εκατομμύρια ευρώ από αυτά που κόστισαν.

Σε αυτή τη λογική είναι και η μεταγραφή του Ντάντας, έστω και με τη μορφή δανεισμού, αφού ο ΠΑΟΚ έχει οψιόν αγοράς του και σε αυτή τη λογική θα υπάρξουν μία δύο ακόμη κινήσεις.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ κινήθηκε και για την απόκτηση ορισμένων πιο έτοιμων ποδοσφαιριστών, για να καλύψει κενά στο ρόστερ του, όπως είναι ο Σοάρες για το αριστερό άκρο της άμυνας και ο Κάργας με τον Νάσμπεργκ για το κέντρο της άμυνας.

Προχώρησε και στις ανανεώσεις συμβολαίων παικτών που εκτιμά ότι έπρεπε να τους κρατήσει για να έχει το κεφάλι του ήσυχο αν δεν… (Βιερίνια, Σβαμπ, Ζίφκοβιτς, ο τερματοφύλακας) και συμπληρώνει το παζλ με την απόκτηση του Τάσου Δώνη με τη μορφή δανεισμού προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο.

Ο ΠΑΟΚ πορεύεται λοιπόν με Κοτάρσκι, Ζίφκοβιτς, στα γκολπόστ, με Σοάρες, Σάστρε, Λύρατζη και Βιεϊρίνια για τα άκρα της άμυνας, με Ινγκασον, Νάσμπεργκ, Κάργα και Μιχάι (και φυσικά τον Μιχαηλίδη όταν ξεπεράσει τον τραυματισμό του) για το κέντρο της άμυνας, με Κούρτιτς, Σβαμπ, Τσιγγάρα, Ντάντας, Αουγκούστο, Φελίπε Σοάρες και Ελ Καντουρί για τον άξονα της μεσαίας γραμμής, με Ζίφκοβιτς, Κουαλιάτα, Δώνη, Ζαμπά (μέχρι να φύγει) για τα άκρα της επίθεσης (εδώ λογικά θα αποκτηθεί και ο Νάραι από την Φορτούνα) και με Ολιβέιρα, Τσόλακ για την επίθεση.

Η λογική λέει ότι ο Τσόλακ θα πωληθεί και θα αποκτηθεί σέντερ φορ στη θέση του, όπως επίσης ότι θα αποκτηθεί και αριστερό εξτρέμ πρώτης γραμμής. Αυτές θα είναι πιθανότατα οι δύο τελευταίες προσθήκες και ενδεχομένως και οι πιο λαμπερές (και με τα μεγαλύτερα συμβόλαια για τον ΠΑΟΚ), χωρίς να αποκλείεται να γίνει μία ακόμη κίνηση στα στόπερ.

Η προετοιμασία όμως ξεκινά με αυτούς και η λογική λέει ότι στα δύο πρώτα ματς με τη Λέφσκι, η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ θα είναι με Κοτάρσκι στα γκολπόστ, με Λύρατζη Σοάρες στα άκρα της άμυνας, με Ινγκασον και Κάργα ή Νάσμπεργκ στα στόπερ, με Κούρτιτς, Τσιγγάρα ή Ντάντας στο 6-8, με Αουγκούστο ή Ελ Καντουρί στο 8-10, με Κουαλιάτα αριστερά και Ζίφκοβιτς δεξιά στην επίθεση και Ολιβέιρα στην κορυφή.

Όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς είναι μία ομάδα με αρκετά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα της. Τουλάχιστον 4-5 από τους 11 θα είναι μεταγραφές του καλοκαιριού και συνεπώς ο Λουτσέσκου έχει δουλειά μπροστά του για να μοντάρει μία νέα ομάδα, με νέο τερματοφύλακα, νέο αριστερό μπακ, νέο στόπερ, ίσως νέο κεντρικό χαφ, νέο εξτρέμ και επί της ουσίας και νέο φορ, γιατί ο Ολιβέιρα λογίζεται επί της ουσίας ως μεταγραφή.

Ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί άμεσα αποτελέσματα το καλοκαίρι και έστω κι’ αν το εμπόδιο της Λέφσκι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλό, ο ΠΑΟΚ καλείται να είναι έτοιμος για τρεις προκριματικούς γύρους προκειμένου να μην χάσει τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν, αν όχι τον μεγαλύτερο, που είναι η συμμετοχή στους ομίλους του Conference.

Είναι ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα, που θα κρίνει κι’ αν το καράβι θα κυλήσει σε ήρεμα νερά και οι νέοι παίκτες θα αγοράσουν χρόνο προκειμένου να δείξουν την αξία τους, αφού όπως σχεδόν συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις τα πρώτα γρήγορα και αρνητικά συμπεράσματα, δημιουργούν τον κίνδυνο να τιναχτεί η χρονιά στον αέρα και μαζί όλο το πρότζεκτ. Μην πάτε μακριά θυμηθείτε τι συνέβη πέρυσι στην ΑΕΚ.

Η χρονιά ξεκίνησε με ενθουσιασμό για μεταγραφές Στάνκοβιτς, Μισλέν, Τσούμπερ, Αμραμπατ, Λε Ταλέκ κ.ο.κ και ο πρόωρος αποκλεισμός από την Βέλεζ, διέλυσε στο πέρασμά του τα πάντα. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητο να μονταριστεί γρήγορα, να κάνει την καλοκαιρινή δουλειά με όποιον τρόπο και στη συνέχεια να αγοράσει χρόνο για να εξελίξει αρκετούς από τους νέους παίκτες που πήρε και θα πάρει…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This