Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Η επιστροφή της Ολύμπια στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος μετά από τέσσερα χρόνια πανηγυρίστηκε δεόντως στο Μιλάνο. Μετά από τέσσερα χρόνια η Αρμάνι πήρε ξανά τον τίτλο, τον 29ο της ιστορίας της και μέσα σε μια άκρατη πολεμική ατμόσφαιρα που θύμισε… παλιές καλές εποχές του σκουντέτο. Η νίκη άρεσε σε όλους τους Μιλανέζους, πιο πολύ στον Τζιόρτζιο Αρμάνι, τον οποίο έβαλαν στη μέση ο Νίκολο Μέλι και ο Τσάτσο Ροντρίγκεθ την ώρα της απονομής του τροπαίου.

Το Φόρουμ είχε γεμίσει ασφυκτικά, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Για πρώτη φορά, ίσως, υπήρχε τόσο πάθος στις εξέδρες, με τους οπαδούς της Ολύμπια να ξεχνάνε τον έμφυτο σνομπισμό τους και να φωνάζουν σαράντα λεπτά υπέρ της ομάδας τους. Το θριαμβευτικό 81-64 που διαμόρφωσε το τελικό 4-2 υπέρ της Αρμάνι ήταν η απάντηση… στις κραυγές και στον πόλεμο που κήρυξε στην ομάδα του Μιλάνου, η Βίρτους Μπολόνια.

“Εμείς δεν πανηγυρίζουμε εναντίον κανενός. Μας αρέσει να γιορτάζουμε με αυτούς που αγαπάμε. Είμαστε μια ωραία παρέα. Η ομάδα και οι φίλαθλοι μας. Όλοι μαζί…” είπε ο Έτορε Μεσίνα, στέλνοντας το καρφί του κατευθείαν προς τη μεριά των υπευθύνων της Βίρτους Μπολόνια, πριν αλλά και μετά τη νίκη της ομάδας τους, στον 5ο τελικό, έπαθαν… ντελίριο.

Ο Γενικός Διευθυντής της κυπελλούχου Eurocup, Λούκα Μπαράλντι, δήλωσε ότι η Βίρτους “παλεύει μόνη εναντίον όλων. Υπάρχουν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να μην εκνευριζόμαστε”.

Κι ενώ η Μπολόνια είχε μειώσει σε 3-2, ο ιδιοκτήτης της Μάσιμο Ζανέτι, έριξε ακόμη πιο πολύ λάδι στη φωτιά: “Σήμερα κερδίσαμε κόντρα στους διαιτητές. Είναι ώρα να σταματήσει το ψυχολογικό πλεονέκτημα που έχει σε αυτόν τον τομέα το Μιλάνο και ο Μεσίνα! Δεν είναι αποδεκτά όλα αυτά! Έχουμε τους καλύτερους φιλάθλους στην Ιταλία, μένουμε ενωμένοι εναντίον όλων και οτιδήποτε μπαίνει στο δρόμο μας…”

Ο 74χρονος, πάμπλουτος πατρόν της Βίρτους, είναι γνωστός για τις εκρήξεις του. Αυτή τη φορά ξεπέρασε και τον εαυτό του (αν και στο βίντεο φαίνεται να έχει πει κάνα δυο ουισκάκια παραπάνω). Δείτε το ξέσπασμά του στο φινάλε όταν αναφέρεται στη διαιτησία.


Ο Μεσίνα, βέβαια, δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω. Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τον 5ο τελικό, θύμιζε δυο παρόμοιες φάσεις που κατά τη γνώμη του αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικά κριτήρια από τους διαιτητές. Ο Μέλι τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή, ο Τεόντοσιτς όχι, ενώ και οι δυο είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους ρέφερι: “Αυτή ήταν μια απόφαση που καθόρισε τον αγώνα” είπε με το γνωστό ψυχρό ύφος του.

Θυμίζουμε βέβαια ότι ο 63χρονος τεχνικός, στη δεκαετία του 90, έγραψε ιστορία με τη Βίρτους κερδίζοντας 3 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Ιταλίας, 2 Ευρωλίγκες και 1 Κύπελλο Κυπελλούχω. Είναι ή μάλλον ήταν μια εμβληματική μορφή για την Basket City. Όχι πια. Οι απαξιωτικές δηλώσεις του Ζανέτι, βρήκαν ευήκοα ώτα στους οπαδούς της Βίρτους, που με ένα πανό θέλησαν να κάνουν το ίδιο απέναντι στον πρώην προπονητή της ομάδας τους.

Ο Αρμάνι ενθουσιάστηκε, το Μιλάνο αλλάζει μετά τον τίτλο και το σπαγκέτι γουέστερν κόντρα στη Μπολόνια

Μετάφραση: Τώρα, από Μεσίνα, σεβόμαστε μόνο την μπίρα. Λογοπαίγνιο, φυσικά, με το επίθετο του Ιταλού κόουτς και της μπίρας Messina που κυκλοφορεί στην Ιταλία. Τι καταλογίζει η Βίρτους στον “Έκτορα” και γενικότερα στην Αρμάνι. Ο προπονητής επηρεάζει τη διαιτησία και οι Μιλανέζοι συνολικά το ιταλικό μπάσκετ, απόδειξη η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ιταλίας από τον Τζιαμάρκο Ποτσέκο, μέχρι τη λήξη των τελικών βοηθός του Μεσίνα και αντικαταστάτης του Ρομέο Σακέτι στην Σκουάντρα Ατζούρα.

Το ότι ο Ντάνιελ Χάκετ και ο Μάρκο Μπελινέλι, που φοράνε τη φανέλα της Μπολόνια, αρνήθηκαν την πρόσκληση στην Εθνική Ομάδα (κυρίως εν όψει Ευρωμπάσκετ) μπορεί να μην είναι τυχαίο!

Η παράνοια των Μπολονέζων χτύπησε κόκκινο στον 4ο τελικό, όταν ο Μπόρις Ρίζικ (ο Ουκρανός, μετά τον πόλεμο στην πατρίδα του, φιλοξενήθηκε από την ιταλική λίγκα) σύμφωνα με blogs τιφόζι της Βίρτους πανηγύρισε ένα τρίποντο του Σαβόν Σιλντς! Η αλήθεια είναι ότι ο έμπειρος διαιτητής απλά έτρεχε παράλληλα πάνω στην πλάγια γραμμή, έτοιμος να υποδείξει το τρίποντο. Το στιγμιότυπο τον “συλλαμβάνει” με τις γροθιές σφιγμένες, πριν τις ανοίξει για να υποδείξει το τρίποντο στη Γραμματεία!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η οικογένεια του Κάιλ Χάινς προπηλακίστηκε στον 5ο τελικό και χρειάστηκε η επέμβαση των ανθρώπων ασφαλείας της Βίρτους για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η απάντηση της Αρμάνι ήρθε με επίσημη ανακοίνωση την παραμονή του 6ου τελικού. Οι Μιλανέζοι πέρασαν στην αντεπίθεση, θεωρώντας τις δηλώσεις Ζανέτι απαράδεκτες, ενώ καυτηρίασαν και τη συμπεριφορά των υπευθύνων της Βίρτους, ζητώντας ταυτόχρονα την παρέμβαση της ιταλικής ομοσπονδίας. Η Ολύμπια έκανε λόγο για τεχνητή ένταση εκ μέρους των Μπολονέζων και έστειλε μήνυμα στους οπαδούς της για κόσμια συμπεριφορά στον αγώνα του Φόρουμ.

Ο ενθουσιασμός του Αρμάνι αυξάνει το μπάτζετ

Αφού οι δυο ομάδες (κυρίως η Βίρτους) ξεκατινιάστηκαν, το σκουντέντο έληξε με τον θρίαμβο της Αρμάνι, που κατέκτησε το νταμπλ, αφού μετά το Κύπελλο, πήρε και το πρωτάθλημα: “Μετά από τόσους τραυματισμούς και προβλήματα, νομίζω ότι κάναμε ένα πολύ καλό φινάλε. Πήραμε ένα τίτλο που αξίζαμε και παλέψαμε πολύ για να τον κατακτήσουμε” σχολίασε μετά τον 6ο τελικό ο Μεσίνα, που μέσα στη χρονιά είδε την ομάδα του σχεδόν να πελαγώνει από τα προβλήματα και τους τραυματισμούς.

Ο Μέλι χτύπησε στα πλέι-οφ με την Εφές (μια σειρά που οι Μιλανέζοι έχασαν την πρόκριση στο φάιναλ-φορ για μερικές λεπτομέρειες) ο Ντιλέινι τέθηκε νοκ-άουτ και ο Κώστας Μήτογλου είχε εξοβελιστεί από το κλαμπ, λόγω της υπόθεσης των αναβολικών.

Με τις όποιες διορθωτικές κινήσεις, το Μιλάνο βρήκε τη δύναμη και τον τρόπο να υπερνικήσει τη Βίρτους του Σκαριόλο, που είχε το πλεονέκτημα έδρας, ενδεχομένως και το προβάδισμα στα προγνωστικά. Η Αρμάνι στηρίχτηκε πολύ στην εμπειρία των Ροντρίγκεθ και του MVP Ντατόμε, του βομβαρδιστή Σιλντς και βέβαια στην σκυλίσια άμυνα του Μεσίνα.

Κάπως έτσι ήρθε το πρωτάθλημα με τον Τζιόρτζιο Αρμάνι να μην κρύβει τον ενθουσιασμό του. Ο 87χρονος μόδιστρος πανηγύρισε μαζί με τους παίκτες, τους κάλεσε στο σόου της καλοκαιρινής κολεξιόν -όπως πόσταρε στο ίνσταγκραμ ο Χρήστος Σταυρόπουλος- και πάνω στα πανηγύρια εγγυήθηκε αύξηση του μπάτζετ της ομάδας κατα 20-30%!

Και Πάνγκος και Μπάρον (μετά τον Ντέιβις)

Ο Μεσίνα έχει αποφασίσει να ανανεώσει κατά πολύ το ρόστερ της ομάδας του, ώστε να εμφανιστεί ακόμη πιο δυνατή, ειδικά στην Ευρωλίγκα. Ο έμπειρος κόουτς φυσάει και δεν κρυώνει την επιλογή Ντιλέινι. Ο Αμερικανός αποδείχθηκε επιρρεπής στους τραυματισμούς και “ελλειποβαρής” στο να ηγηθεί της Αρμάνι. Καθώς αποχωρεί (μάλλον για τη Ρεάλ) ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, η Αρμάνι ψάχνει για δυο γκαρντ, που ήδη τους έχει βρει.

Ο Κέβιν Πάνγκος που δεν έπαιξε ποτέ στην ΤΣΣΚΑ και ο Μπίλι Μπάρον, αναμένεται να αναβιώσουν στο Μιλάνο, το δίδυμο που έκανε θραύση πριν από τρια χρόνια με τη Ζενίτ, ενώ παίκτης της Αρμάνι θα πρέπει να θεωρείται και ο Μπαρόν Ντέιβις που αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα.

Θα γίνουν κι άλλες κινήσεις, αφού δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει ο Σιλντς (μιλάει με την Μακάμπι) κι άλλοι παίκτες όπως ο Ντάνιελς που αποκτήθηκαν αλλά δεν έκαναν τη δουλειά που ήθελε, ή είχε στο μυαλό του ο Μεσίνα. Σίγουρα θα παραμείνει ο Κάιλ Χάινς, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιο του αλλά και ο Τζίτζι Ντατόμε μετά τις εμφανίσεις του στους τελικούς.

Ρίχνει χρήμα η Βίρτους

Την ίδια ώρα η Βίρτους Μπολόνια, μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής της στην EuroLeague, είναι αποφασισμένη να ρίξει αρκετό χρήμα στις μεταγραφές. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο παραμένει στο τιμόνι της ομάδας. Ο 61χρονος κόουτς ευχαρίστησε τον κόσμο της ομάδας για την συμπαράσταση του όλη τη χρονιά, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη, πιο συναρπαστική, όπως λένε όλοι στη Μπολόνια.

Στη Βίρτους θα συνεχίσουν οι Τεόντοσιτς, Χάκετ (και Μπελινέλι) και μάλλον ο Σενγκέλια που συζητάει να ρίξει άγκυρα στην πρωτεύουσα της Εμίλια Ρομάνα. Ο Τζόρνταν Μίκι καταφτάνει από την Αγία Πετρούπολη και τη Ζενίτ (ο Πόιθρες πήγε στην Μακάμπι) ενώ η Βίρτους φλερτάρει με τον Ακίλε Πολονάρα που δεν βρήκε ρόλο στη Φενέρ και ασχολείται σοβαρά με τον Χίλιαρντ της Μπάγερν.

Οι Ιταλοί, έστω κι αν τσακώνονται ξανά όπως παλιά (ποιος έχει ξεχάσει τα περίφημα ντέρμπι Βίρτους-Φορτιτούτο) έχουν επιστρέψει για τα καλά, βάζουν χρήματα και ανακτούν σταδιακά τη θέση που είχαν κάποτε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This