Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Πετρίδη

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τον Ιωνικό. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η τρίτη σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Η ομάδα της Νίκαιας με 21 παίκτες και δύο προπονητές στη διάρκεια της σεζόν, έφτασε στον στόχο της παραμονής στην κατηγορία χάρη σε κάποιες μεγάλες και καθοριστικές νίκες στην τελική ευθεία της σεζόν.

Ήταν μία αγωνιστική περίοδος εξ ορισμού ξεχωριστή για τον Ιωνικό που παράλληλα με τη διαδρομή του στη Stoiximan Basket League, επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από 37 χρόνια αφού συμμετείχε στο FIBA Europe Cup.

Τι άφησε η σεζόν για τον Ιωνικό;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 6 νίκες – 18 ήττες – 12η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις αρχές της σεζόν ο Ιωνικός έκανε, με βάση το ranking, το καλύτερο από τα 24 παιχνίδια του στη φετινή Stoiximan Basket League. Ήταν στις 9 Οκτωβρίου όταν αντιμετώπισε τον Άρη για τη 2η αγωνιστική και τον νίκησε στην παράταση με 93-83. Η ομάδα της Νίκαιας είχε 108 ranking σε εκείνον τον αγώνα, το μεγαλύτερο της στη σεζόν.


Για να φτάσει στην πρώτη από τις έξι τελικά νίκες του αλλά και στην κορυφαία, στατιστικά εμφάνιση του, ο Ιωνικός είχε μετρήσει: 17/22 βολές, 26/50 δίποντα, 8/22 τρίποντα, 35-10 ριμπάουντ, 15 λάθη, 16 ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και πέντε κοψίματα.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το ματς της 5ης αγωνιστικής κόντρα στην ΑΕΚ ήταν, βάσει του ranking, το χειρότερο που έκανε φέτος ο Ιωνικός. Αν και ήταν ανταγωνιστικός και ηττήθηκε με 59-65, περιορίστηκε σε μία επίδοση 35 βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος.

Για να φτάσει στο χαμηλότερο ranking του στη σεζόν, ο Ιωνικός είχε μετρήσει κόντρα στην «Ένωση»: 14/20 βολές, 12/33 δίποντα, 7/27 τρίποντα, 24-10 ριμπάουντ, 16 λάθη, οχτώ ασίστ, πέντε κλεψίματα και δύο κοψίματα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Κούρο Σεγκούρα έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία του Ιωνικού στη Stoiximan Basket League και αυτός που τον οδήγησε στις τρεις από τις έξι νίκες που τον κράτησαν στην κατηγορία. Ο Ισπανός αποχώρησε τον Μάρτιο προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, έχοντας ρεκόρ 3-13 στον πάγκο του Ιωνικού. Φτάνοντας μάλιστα τα 16 παιχνίδια Πρωταθλήματος με τους Νικαιώτες, έγινε ο δεύτερος της σχετικής λίστας στην τριετή διαδρομή της ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Περισσότερα έχει μόνον ο Βαγγέλης Αγγέλου (17).

Ο συνεργάτης του Σεγκούρα Άγγελος Τσίκληρας, ανέλαβε τον Ιωνικό σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν και κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Υπό τις οδηγίες του ο Ιωνικός σημείωσε τρεις νίκες σε οχτώ ματς και ήταν εκείνες που τον διατήρησαν στην κατηγορία. Ο Τσίκληρας ήταν εκείνος με τον οποίο έκλεισε ο Ιωνικός και την περσινή σεζόν, κοουτσάροντας τον στο τέλος της κανονικής περιόδου και τα δύο ματς των πλέι οφ κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Ο ΜVP: Αν η επίτευξη του στόχου της παραμονής είχε ένα πρόσωπο, αυτό πιθανότατα θα μπορούσε να είναι ο Ντάνιελ Χάμιλτον. Ο Αμερικανός πρωταγωνίστησε στο ντεμαράζ των τελευταία αγωνιστικών και ήταν ο πολυτιμότερος, βάσει του ranking, παίκτης της ομάδας. Σε απόλυτους αριθμούς είχε την πρωτιά με 214 βαθμούς ξεπερνώντας τον Γιουτζίν Τζέρμαν που είχε 205 ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ιωσήφ Κολοβέρος που με 190 ξεπέρασε οριακά τον Γιάννη Αθηναίου (189).

Ο Χάμιλτον ωστόσο δεν ήταν ο πρώτος της λίστας των πολυτιμότερων του Ιωνικού και σε μέσους όρους. Τον ξεπέρασε ένας άλλος παίκτης που προστέθηκε στο ρόστερ στην τελική ευθεία της σεζόν, αλλάζοντας την εικόνα του. Ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που στα έξι παιχνίδια που έκανε με τους Νικαιώτες είχε 22 ranking κατά μέσο όρο, τον κορυφαίο μεταξύ των 21 παικτών που αγωνίστηκαν φέτος στον Ιωνικό. Ξεπέρασε τον Ντάνιελ Χάμιλτον που είχε 21,4 ενώ την τριάδα αυτής της λίστας συμπλήρωσε ο Γιουτζίν Τζέρμαν που είχε μέσο όρο 15,8.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Στα τρία χρόνια του στη Stoiximan Basket League ο Ιωνικός ευτύχησε να έχει παίκτες με άνεση στο σκοράρισμα και φέτος αυτός ήταν ο Γιουτζίν Τζέρμαν. Ο Αμερικανός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Πρωτάθλημα, έμεινε στη Νίκαια για κάτι περισσότερο από έναν γύρο. Μέτρησε 13 παιχνίδια Πρωταθλήματος πριν φύγει για την Τουρκία και σε αυτά σημείωσε 260 πόντους που του έδωσαν την πρωτιά των σκόρερ της ομάδας ενώ παράλληλα τον έβαλαν στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας του Ιωνικού στη Stoiximan Basket League πίσω μόνο από τους Μαυροκεφαλίδη, Χουγκάζ, Χόλογουελ και Μουσταφά.

Την τριάδα των κορυφαίων, σε απόλυτους αριθμούς, σκόρερ του φετινού Ιωνικού συμπλήρωσαν ο Ιωσήφ Κολοβέρος με 193 και ο Μουχαϊμίν Μουσταφά με 169 πόντους. Ο Τζέρμαν ήταν πρώτος και σε μέσους όρους δίνοντας 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι στον Ιωνικό. Πολύ κοντά σε αυτήν την επίδοση έφτασε και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 19,33 ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ντάνιελ Χάμιλτον με 18,56 πόντους ανά αγώνα.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ιωνικός δεν είχε κάποιον παίκτη που να κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα κανείς δεν έφτασε καν σε τριψήφιο αριθμό στη διάρκεια της σεζόν. Κορυφαίος σε απόλυτους αριθμούς ήταν ο Χάμιλτον με 94 ριμπάουντ για να ξεπεράσει τον Μουχαϊμίν Μουσταφά που είχε 93 ενώ κοντά σε αυτούς ήταν ο Κωστής Γόντικας συμπληρώνοντας την τριάδα με 89 ριμπάουντ.

Ο Ντάνιελ Χάμιλτον ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ των Νικαιωτών και σε μέσους όρους, μαζεύοντας 9,4 ριμπάουντ ανά αγώνα. Την τριάδα αυτής της λίστας συμπλήρωσαν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 7,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και ο Νίκος Χουγκάζ με 5,7.

Ο ΠΑΣΕΡ: Αν και δεν έμεινε στις τάξεις του Ιωνικού μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Γιάννης Αθηναίου έφτασε σε μία επίδοση ασίστ που του έδωσαν την πρωτιά με μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους. Ο διεθνής γκαρντ μέτρησε 80 ασίστ ενώ αρκετά πιο πίσω ήταν ο δεύτερος Χάμιλτον με 50 και ο τρίτος Κολοβέρος με 48.

Η δημιουργία ήταν ένα κομμάτι του παιχνιδιού στο οποίο, όπως στο σκοράρισμα και τα ριμπάουντ, κυριάρχησε σε μέσους όρους ο Ντάνιελ Χάμιλτον. Ο Αμερικανός γκαρντ-φόργουορντ έδινε πέντε ασίστ σε κάθε αγώνα ξεπερνώντας τον αντίστοιχο αριθμό του Αθηναίου που έδινε κατά μέσο όρο 4,2 τελικές πάσες. Την τριάδα αυτής της λίστας συμπλήρωσε με 2,5 ασίστ ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 24 αγώνες του στη Stoiximan Basket League άφησαν για τον Ιωνικό κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο…

Pin It on Pinterest

Shares
Share This