Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Πριν από δυόμιση μήνες τίποτε δεν προδίκαζε την έκρηξη της Ρεάλ Μαδρίτης, που μετρούσε 15 ήττες σε 20 επίσημα παιχνίδια της σε Ισπανία και Ευρωλίγκα! Ποιος μπορούσε να περιμένει ότι η παραπαίουσα βασίλισσα θα πατούσε ξαφνικά το γκάζι και παρά τις συνεχείς απώλειες στο έμψυχο υλικό της, θα έφτανε πρώτα στον τελικό του Βελιγραδίου και ύστερα στον θρίαμβο της κατάκτησης του πρωταθλήματος;

Αλλά και ποιος -την ίδια ώρα- διαισθανόταν ότι η Μπαρτσελόνα που πήγαινε καβάλα στ’ άλογο, οδηγώντας την κούρσα της EuroLeague, και μετρώντας πέντε σερί νίκες κόντρα στη Ρεάλ, θα κατέρρεε με τόσο εμφατικό τρόπο;

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως στη μονομαχία των δυο κορυφαίων ισπανικών ομάδων οι “μπλάνκος” κατάφεραν στο τέλος να αποκαθηλώσουν την Μπάρτσα και κυρίως τον εγωισμό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Η χρονιά τελείωσε τελείως διαφορετικά, απ’ αυτό που έδειχνε μέχρι τα μέσα Απριλίου και την εναλλαγή των συναισθημάτων αποτύπωσαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Πρώτα της Μαδρίτης, όπου η Marca αλλά και η As πανηγύριζαν με πηχιαίους τίτλους την κατάκτηση του 36ου πρωταθλήματος από τη μεγάλη Ρέαλ.

Στις 15 Απριλίου, ο Ρούντι Φερνάντεθ μαζί με τον Σέρχιο Γιουλ, εμβληματικές μορφές και παλιοσειρές της Ρεάλ, κάλεσαν τους συμπαίκτες τους σε ένα μπάρμπεκιου. Στο σπίτι του Ρούντι, εκτός από τα ωραία κρέατα, ψήθηκε και η αντεπίθεση της Ρεάλ σε όλα τα μέτωπα. Οι παίκτες ήρθαν πιο κοντά, η ομάδα συσπειρώθηκε και από τότε έχασε μόλις δυο φορές!


Μία στον τελικό του Βελιγραδίου όταν ο Πάμπλο Λάσο έπαθε μπλακ-άουτ και άφησε την μπάλα στα χέρια των παικτών της Εφές και άλλη μία στον τρίτο τελικό των πλέι-οφ της liga Endesa από την Μπαρτσελόνα. Μια ήττα που ο Φλορεντίνο Πέρεθ την απέδωσε με χιούμορ στις … συζητήσεις των Καταλανών, αφήνοντας αιχμές για τη διαιτησία.

Η ψησταριά του Ρούντι έκανε καλή δουλειά, προηγουμένως όμως ο Πάμπλο Λάσο είχε φροντίσει να παρέμβει καθοριστικά στην εξέλιξη της χρονιάς με δραστικές αποφάσεις και πριν το έμφραγμα που έπαθε πριν από 20 μέρες τον στείλει αναγκαστικά στο σπίτι (όχι … τελείως, πάντως, γιατί ο έμπειρος κόουτς δύσκολα μπορούσε να κρατηθεί μακριά από το γήπεδο και την Κυριακή, σήκωσε πρώτος το τρόπαιο του πρωταθλητή).

Πριν έρθει, λοιπόν, ο 22ος τίτλος στην καριέρα του, ο Λάσο είχε κάνει τη ζωή του πιο εύκολη:

Μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα (31 Μαρτίου, 87-86 υπέρ των “πρασίνων”) έστειλε εκτός ομάδας τόσο τον Τομά Ερτέλ, όσο και τον Τρέι Τόμπκινς. Τον Γάλλο έτσι κι αλλιώς δεν ήθελε ποτέ στη Ρεάλ, βρήκε την ευκαιρία να τον “ξεφορτωθεί”, όπως και τον βαρύ Τόμπκινς, που είχε επιστρέψει από τραυματισμό, αλλά χωρίς να είναι ο εξαιρετικός πάουερ φόργουορντ, που ξέραμε. Η αλήθεια είναι ότι μετά την επιστροφή του Γκάμπριελ Ντεκ αλλά και του Άντονι Ράντολφ (συν τον Γιαμπουσέλε), κάποιος περίσσευε, έστω κι αν τότε προβλέπαμε ότι η Ρεάλ γίνεται πανίσχυρη. Έγινε, αλλά όταν έμεινε μόνος του ο Ντεκ, αφού ούτε ο Ράντολφ μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά και ο τροματικός τραυματισμός του στον τρίτο τελικό τον έβγαλε (με χιαστό) οριστικά νοκ-άουτ. Λένε ότι Ερτέλ και Τόμπκινς πιάστηκαν στα πράσα σε νυχτοπερπατήματα στην Αθήνα, αλήθεια ή ψέματα, δεν έχει σημασία. Ο Λάσο έκανε την κίνησή του για να “ισιώσει” την ομάδα του.

Η έξωση του Ερτέλ, συν τον τραυματισμό (στο φάιναλ-φορ) του Νάιτζελ Ουίλιαμ Γκος, αναβάθμισαν τον ρόλο του Φαμπιάν Κοσέρ, που εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί της Ρεάλ, εκεί που όλοι, σχεδόν, τον είχαν ξεγράψει. Ο Αμπάλδε έμεινε λίγο πιο πίσω, ενώ η προσαρμογή του Άνταμ Χάνκα σε … κανονικό γκαρντ, βοήθησε τα σχέδια του Λάσο, που εκτός των άλλων έπεισε τους βετεράνους Γιουλ και Ρούντι για το νέο ρόλο τους. Αρκετή ώρα στο παρκέ αλλά και στον πάγκο, κάτι που όλοι οι μεγάλοι παίκτες είναι δύσκολο να αποδεχθούν. Οι Μαδριλένιοι ξανάγιναν … μια ωραία ατμόσφαιρα όπως φαίνεται και από τα επινίκια στα αποδυτήρια και τα tweets των παικτών της, με πρώτο και καλύτερο τον Σέρχιο Γιουλ.

Η Ρεάλ έγινε μια γροθιά, ή καλύτερα όπως είπε -μετά τον τελικό- ο Ρούντι “στάθηκε όρθια σε όλες τις μπουνιές που έφαγε είτε μέσα στο γήπεδο, είτε έξω απ’ αυτό, με τους συνεχείς τραυματισμούς. Στο τέλος, πιστεύω ότι αξίζαμε περισσότερο από ποτέ αυτόν τον τίτλο”.

Στους τελικούς έκανε θραύση ο Εντι Ταβάρες. Ο πανύψηλος σέντερ που δεν άφηνε ούτε κουνούπι να περνάει από δίπλα του, έκοβε, έραβε και στο τέλος πήρε το τρόπαιο στο σπίτι του. Στον τέταρτο τελικό έδωσε ρεσιτάλ με 25 πόντους και 13 ριμπάουντ. Ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους Καταλανούς, ο παίκτης-τηλεγραφόξυλο από το Πράσινο Ακρωτήρι δεν ήταν μόνο το σκιάχτρο στην άμυνα, αλλά και ο βασικός στυλοβάτης της Ρεάλ στην επίθεση: “Με την άμυνα μου ξέρω ότι μπορούσα να πάιξω οπουδήποτε. Για να βελτιώσω την επίθεσή μου, όμως, έχω δουλέψει πάρα πολύ. Δεν γίνεται, δεν είναι εύκολο…” σχολίαζε ο δίκαιος MVP των τελικών (13.6π-6.2ρ στη σειρά)

Παρεμπιπτότνως ο Ταβάρες είναι μια άλλη μεγάλη νίκη της Ρεάλ κόντρα στην Μπάρτσα πριν από πέντε χρόνια. Το Νοέμβριο του 2017 είχε τραυματιστεί ο Κούζμιτς και οι Μαδριλένιοι έψαχναν αντικαταστάτη. Στην πρώτη πρόταση που έκαναν στον πανύψηλο σέντερ που έπαιζε στην G-League με την θυγατρική των Ράπτορς, εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

Η Μπαρτσελόνα, από την πλευρά της, είχε διπλαρώσει τον παίκτη και συζητούσε σοβαρά μαζί του για συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2018, καθώς ήθελε να αντικαταστήσει τον Άντε Τόμιτς. Θα έκλεινε και συμφωνία, αν η Ρεάλ δεν έμπαινε πιο δυναμικά, αναγκασμένη να προσφέρει γη και ύδωρ, αφού είχε ξεμείνει από ψηλούς λόγω του τραυματισμού και του Γκουστάβο Αγιόν.

Η προσφορά που του έκανε το χειμώνα του 2017 για τριετές συμβόλαιο έναντι 2εκατ δολαρίων ετησίως δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον Ταβάρες που έσβησε τη Βαρκελώνη από το μυαλό του και έγινε κάτοικος Μαδρίτης…

Έχουν πανηγυρίσει πολλούς τίτλους στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, σίγουρα όμως αυτός ήταν ένας από τους ωραιότερους που κέρδισαν ποτέ στη Ρεάλ. Η ομάδα είχε υποστεί ένα τεράστιο σοκ στις αρχές του μήνα. Την Κυριακή 5 Ιουνίου, ο Πάμπλο Λάσο δεν αισθάνθηκε καλά και αποφάσισε να πάει μόνος του στο νοσοκομείο που βρισκόταν, ευτυχώς, κοντά στο σπίτι του. Οι γιατροί κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης του, αφού ο 55χρονος κόουτς είχε υποστεί έμφραγμα και έπρεπε να υποβληθεί σε καθετηριασμό της καρδιάς του.

Ο συνεργάτης του Τσους Ματέο τα έδωσε όλα για να δικαιώσει τη δουλειά όλου του προπονητικού σταφ και στο τέλος αφιέρωσε τον τίτλο στον “καλύτερο Ισπανό και ενδεχομένως Ευρωπαίο προπονητή”. Η εποχή του Λάσο, όπως έγραψε η As ακόμη δεν έχει τελειώσει!

Θα έλεγε κανείς ότι μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο αφού η Ρεάλ θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή, αν σκεφτούμε ότι αποχαιρετάνε Ερτέλ, Τόμπκινς, Ράντολφ, πιθανότατα ο Γκος, ίσως ο Κοζέρ που είναι και 35 ετών (αλλά οι εμφανίσεις τους στους τελικούς, αναθεώρησαν τις αρχικές σκέψεις), ενώ σε ηλικία απόσυρσης βρίσκεται πρώτα ο 37χρονος Ρούντι Φερνάντεθ και έπειτα ο 34χρονος Σέρχιο Γιουλ. Αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα μέσα στη σεζόν, η Ρεάλ βλέπει με καλό μάτι τον Γουέιν Μπόλντγουϊν από τη Μπασκόνια, ενώ λέγεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Μάριο Χεζόνια.

Ο Σάρας σε μεγάλη πίεση

Στη Βαρκελώνη η ευφορία στο ξεκίνημα της χρονιάς, από το 5-0 επί της Ρεάλ, την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο της EuroLeague, έδωσε τη θέση της σε πολύ μεγάλο προβληματισμό. Εκεί που πετούσαν στα σύννεφα, οι Καταλανοί προσγειώθηκαν ανώμαλα και ο αυξημένος εγωισμός του Σάρας Γιασικεβίτσιους δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα.

Ο Λιθουανός θριαβευτής ένα χρόνο πριν, όταν έσπασε την κυριαρχία της Ρεάλ, έφτασε μέχρι τον τελικό του φάιναλ-φορ είχε επιβάλλει τα θέλω του και στο μάνατζμεντ της Μπάρτσα, που ξόδεψε περίπου 40 εκατομμύρια να δει τους μπλαουγκράνα να χάνουν στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ και το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας! Ξαφνικά ο από πωλών τοις μετρητοίς ο βρέθηκε στο απόσπασμα. Το 11-4 απέναντι στη Ρεάλ ξεθώριασε (έγινε άλλωστε 12-8, στο τέλος της σεζόν) όπως όμως και η φιγούρα του προπονητή της Μπαρτσελόνα, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο απυρόβλητο.

Ο Σάρας έχασε αρκετά από τη λάμψη του γιατί το μπάσκετ που παίζει η Μπάρτσα μοιάζει βαρετό, έστω κι αν ως τώρα του έφερνε αποτελέσματα. Οι φωνές και η ένταση στον πάγκο, έρχονται από περασμένες δεκαετίες και δεν είναι πάντα η απάντηση του προπονητή στην αγωνιστική κρίση. Εκτός των άλλων ο Γιασικεβίτσιους δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη, όλο του έφταιγαν κάποιοι άλλοι, είτε οι διαιτητές, ή οι ίδιοι οι παίκτες του, που “δεν έδειξαν χαρακτήρα” όταν έπρεπε.

Συν τοις άλλοις χαρακτήρισε τη σεζόν … επιτυχημένη, τηρουμένων των αναλογιών και της συνολικής πορείας που είχε όλους αυτούς τους μήνες η ομάδα του.

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, ήρθε ο Νίκολα Μίροτιτς να διαφωνήσει ηχηρά με τον προπονητή του και να δηλώσει ότι η Μπαρτσελόνα απέτυχε, γιατί είναι ομάδα που πρέπει να κερδίζει όλους τους τίτλους. Επίσης αρνήθηκε την έλλειψη χαρακτήρα, γιατί όπως είπε “εμείς δεν κάναμε τίποτε περισσότερα απ’ αυτά που μας ζητούσαν. Σίγουρα με λάθη, γιατί είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές, πάντα όμως με βάση το σχέδιο του προπονητή”.

Λίγες ώρες αργότερα η El Mundo Deportivo αποκάλυπτε ρήγμα στις σχέσεις Νικ Καλάθη και Γιασικεβίτσιους. Ο Έλληνας διεθνής διέψευσε τις φημες, γράφοντας fake news στο Instagram, παρόλα αυτά η φημολογία στη Βαρκελώνη για συμφωνία της Μπάρτσα με τον Τόμας Σατοράνσκι (πρόσφατα φωτογραφήθηκε μαζί με τον Σάρας) αλλά και ο παραγκωνισμός του, σε αρκετά μεγάλα κομμάτια των παιχνιδιών, στον πάγκο σίγουρα δεν τον έχουν … ενθουσιάσει.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα ο Καλάθης βρίσκεται στο στόχαστρο Μακάμπι και Φενέρ, με τη λύση του συμβολαίου του, μάλιστα, να εξυπηρετεί την κατεύθυνση της ομάδας για μείωση του μπάτζετ της τάξης του 10%.

Είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ο Γιασικεβίτσιους νιώθει τα βέλη της κριτικής να τον αγγίζουν και μάλιστα αρκετά. Ο Σάρας κατηγορείται ότι στο τέλος της σεζόν μπέρδεψε τη χημεία της ομάδας. Έβαλε στο ροτέισον τον Χίγκινς μετά τον τραυματισμό του, εξ αιτίας του Αμερικανού όμως, περιορίστηκε ο ρόλος του Λαπροβίτολα, ενώ έχασε μέρος της αυτοπεποίθησης του ο Κάιλ Κούριτς.

Συνήθως εκνευρισμένος, ο 46χρονος κόουτς, έχασε αρκετή από τη λάμψη του, ξέρει ότι πρέπει να πάρει πίσω και τις εντυπώσεις και το χαμένο έδαφος, αφού όμως πρώτα κάνει και μια αυτοκριτική, λέξη πάντως που φαίνεται να την αγνοεί.

Οι εφημερίδες της Βαρκελώνης προέβαλαν τον θρίαμβο της ομάδας χάντμπολ του κλαμπ, που πήρε το 11ο πρωτάθλημα στην ιστορία της αφήνοντας το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα, αν και η Sport έγραψε για την “απογοήτευση που πρόσφερε η θλιβερή Μπάρτσα”.

Το ρεπορτάζ θέλει την Μπάρτσα να δίνει τα κλειδιά στον Τσέχο Τόμας Σατοράνσκι που αποφάσισε οριστικά να επιστρέψει στην Ευρώπη. Θα του κάνει παρέα ο συμπατριώτης του Γιαν Βέσελι, με τον οποίο οι Καταλανοί έχουν συμφωνήσει για τη θέση του Μπράντον Ντέιβις ο οποίος μετακομίζει στο Μιλάνο και την Ολύμπια. Έτοιμος να υπογράψει είναι και ο Βραζιλιάνος Όσκαρ Ντα Σίλβα (φέτος στην Άλμπα) σε μια ανανεωμένη Μπάρτσα, που με πρώτον τον προπονητή της θα ψάχνει για το ιδανικό φινάλε μιας σπουδαίας σεζόν, του χρόνου τέτοιες μέρες. Γιατί φέτος… η τρύπα στο νερό ήταν τεράστια.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This