Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Στην διάρκεια της τελευταίας 3ετίας, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και πριν από 15 ημέρες το ζήτημα της παρουσίας ή της απουσίας των δύο – κατά τεκμήριο – κορυφαίων Ελλήνων κεντρικών αμυντικών, του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και του Κώστα Μανωλά είχε αναχθεί σε εθνικό, διότι απασχολούσε τον προπονητή, την ομοσπονδία και τελικά συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο σε κάθε εθνική περίσταση. Από την στιγμή που αποχώρησαν, μαζί με τον Άγγελο Αναστασιάδη, μέχρι και την στιγμή της πρόσληψης του Γκουστάβο Πογέτ το ζήτημα της επιστροφής των δύο ήταν ένα από τα κυρίαρχα κάθε φορά που συγκεντρωνόταν η Εθνική για ένα επόμενο παιχνίδι. Σήμερα, χάρη στο επιτυχημένο ξεκίνημα που έκανε η Εθνική στο Nations League και την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στον όμιλό της, αυτό το ζήτημα έχει απλοποιηθεί περισσότερο από ποτέ στην διάρκεια της 3ετίας. Διότι πλέον υπάρχει ένας προπονητής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπάρχει κάποια τιμωρία της ΕΠΟ για τους δύο ποδοσφαιριστές και αφετέρου ότι “η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους, για όποιον έχει το πάθος και την ποιότητα για την Εθνική”. Και επιπλέον, τώρα πια δεν υπάρχει ο εκνευρισμός σχετικά με την επιστροφή τους στην ομάδα, διότι αυτή έδειξε στο τερέν ότι μαθαίνει να νικά και ότι μαθαίνει να αμύνεται – είναι μια ομάδα που δεν δέχθηκε γκολ σε τέσσερα σερί επίσημα παιχνίδια.

Στην διάρκεια των προηγούμενων μηνών τα ρεπορτάζ είχαν καταγράψει επαφές του Πογέτ με τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά. Μάλιστα ο Ουρουγουανός προπονητής έκανε εκκίνηση στο Nations League με την επίγνωση ότι εφόσον τους προσκαλέσει στο μέλλον οι δύο ποδοσφαιριστές θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και δεν θα ζητήσουν να εξαιρεθούν. Πλέον ο Πογέτ μπορεί να λειτουργήσει με την άνεση που του έδωσαν τα επιτυχή αποτελέσματα, με την εμπιστοσύνη που του δημιούργησαν με την απόδοσή τους ο Ντίνος Μαυροπάνος και ο Παντελής Χατζηδιάκος, και με την επίγνωση ότι εφόσον αποφασίσει να τους επιλέξει – είτε και τους δύο είτε μόνο τον έναν – η διαδικασία της επανενσωμάτωσης του Σωκράτη και του Μανωλά θα είναι πιο ομαλή από όσο θα ήταν ποτέ στην διάρκεια της τελευταίας 3ετίας. Διότι θα επιστρέψουν σε μια Εθνική που έχει πετύχει στόχο και θα λειτουργεί, τον Σεπτέμβριο, με την αύρα μιας ομάδας που λειτουργεί καλά.

Ηλικιακά, τόσο ο Παπασταθόπουλος όσο και ο Μανωλάς μπορούν με άνεση να συμπεριλαμβάνονται από τον προπονητή για την προκριματική φάση του Euro 2024. Ο Πογέτ μπορεί να κάνει σχέδια ακόμη και με την παραδοχή ότι και οι δύο θα μπορούν να φτάσουν μέχρι την τελική φάση αυτής της διοργάνωσης, εφόσον η Εθνική εξασφαλίσει την παρουσία της σε αυτή. Και αυτό το όραμα, δηλαδή η παρουσία τους με την Εθνική στο Euro 2024 θα λειτουργούσε ως ιδανικός παράγοντας παρακκίνησης για δύο ποδοσφαιριστές που είχαν βρεθεί με την Εθνική στην τελευταία της φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, στο Μουντιάλ 2014.

Ο αποτελεσματικός λεπτός χειρισμός του ζητήματος από τον Γκας Πογέτ στο πρώτο του διάστημα ως ομοσπονδιακός προπονητής, οι νίκες, και η απόδοση των Μαυροπάνου και Χατζηδιάκου απλοποίησαν πολύ όλο αυτό το ζήτημα, της ενδεχόμενης επιστροφής των Παπασταθόπουλου και Μανωλά στην Εθνική Ομάδα και το μετέτρεψαν σε καθαρά ποδοσφαιρικό, αφαιρώντας την … πολιτική διάσταση που αυτό είχε λάβει στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Τώρα πια ο Πογέτ ξέρει ότι μια επιλογή πρόσκλησης αυτών των ποδοσφαιριστών δεν θα γίνει αντιληπτή ως επιλογή πολιτικής. Τώρα πια ο Σωκράτης και ο Μανωλάς θα αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Εθνική ή να αποσυρθούν χωρίς την πίεση που τους ασκούσε το βάρος που τους φορτώθηκε στον καιρό της αποχώρησης του Αγγελου Αναστασιάδη από την Εθνική Ομάδα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This