Επιλογή Σελίδας


Του Σταύρου Κουκάκη

Ο Άρις Καλαμάτας είναι μία ξεχωριστή ιστορία στο μπάσκετ γυναικών, καθώς έχει πάρει το όνομά του από τον ποταμό της Μεσσηνίας και η γυναικεία ομάδα του δημιουργήθηκε το 2012 μέσα από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Στο κάλεσμα για την ίδρυση ομάδας μπάσκετ έγινε το παράδοξο, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου τριάντα κορίτσια και μόλις ένα αγόρι, που είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της γυναικείας ομάδας.

Σε αυτή την δεκαετία που πέρασε, η γυναικεία ομάδα καθημερινά γινόταν και καλύτερη, ξεκινώντας από το… μηδέν και πριν συμπληρωθούν δέκα χρόνια, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο άνθρωπος που στηρίζει τον ΑΕΠΣ ΑΡΙΣ, ο Φώτης Μπουγάς, αναφέρει για την προσπάθεια και την ιδέα: «Κεντρική φιλοσοφία του σχολείου ήταν η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας. Σημαντική πτυχή της παιδείας που μπορεί ένα παιδί, ένας νέος είναι ο αθλητισμός. Στον ΑΕΠΣ ΑΡΙΣ γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αρκετών ανθρώπων που έχει αρχίσει ν’ αποδίδει καρπούς.

Ο γυναικείος αθλητισμός στην Μεσσηνία δεν είναι σε υψηλό επίπεδο όμως η ομάδα μας έχει υψηλούς στόχους. Το τμήμα γυναικείου μπάσκετ του ΑΕΠΣ ΑΡΙΣ είναι η αιχμή του δόρατος του συλλόγου, ενός συλλόγου που αγκαλιάζει πολλά αθλήματα και συνεχώς αναπτύσσεται».

Ο Άρις Καλαμάτας 2021-22

Η σεζόν 2021-2022 που βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη για τα γυναικεία τμήματα του Άρι, καθώς για πρώτη φορά κατάφερε γυναικεία ομάδα της Μεσσηνίας, να παραμείνει στην Α2 κατηγορία και μάλιστα να πλασαριστεί σε καλή θέση, ενώ η ομάδα νεανίδων του συλλόγου κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Όλη η ομάδα μία αγκαλιά.

Η πρώτη επιτυχία του Άρι ήρθε το 2015, όταν κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα γυναικών για πρώτη φορά και συμμετείχε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου (24-29 Ιουνίου στο Μετς), όπου μπορεί να ξεκίνησε με ήττα (από τον ΟΑ Χανίων), αλλά στη συνέχεια κέρδισε τον Θησέα Παναγιούδας, τον ΑΓΣ Ιωαννίνων, την Ολυμπιάδα Άσσου–Λεχαίου, ενώ στον τελευταίο αγώνα δεν κατέβηκε ο ΒΑΟΛ, με αποτέλεσμα να ανέβει για πρώτη φορά στην Α2 Γυναικών.


Την ημέρα που εξασφάλισε την άνοδό του στην Α2, είχε προγραμματιστεί η βραδινή έξοδος των κοριτσιών και του προπονητή σε κέντρο διασκέδασης, όμως αυτή η επιτυχία συνέπεσε με την επιβολή των capitals control, που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ εκείνη η νυχτερινή εξόρμηση!

Η Ευτυχιάκου σε μία προσπάθεια της.

Τη σεζόν 2015-2016, ο Άρις συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α2 Γυναικών και ο απολογισμός σε αυτή την πρώτη παρουσία ήταν μία νίκη, δέκα οκτώ ήττες και ένας μηδενισμός. Η νίκη ήρθε επί του Έσπερου ΑΟΠΑ με 49-44 στις 28 Φεβρουαρίου 2016 στην Τέντα, όπου ο Μιχάλης Μπακογιάννης χρησιμοποίησε μόλις έξι παίκτριες στην ιστορική (ως πρώτη) νίκη του Άρι σε εθνική κατηγορία έχοντας πρώτη σκόρερ την Ελένη Φωτεινάκη με 19 πόντους!

Ο Άρις είχε καλές παίκτριες στο ρόστερ του, αλλά δεν είχε πολλές εναλλακτικές λύσεις, κάτι που φαίνεται και από τους πόντους που σημείωσε όλη την σεζόν, καθώς το 82% σημειώθηκε από την αρχική πεντάδα! Ωστόσο, οι εμπειρίες που κέρδισε ήταν πολλές και αποδείχθηκαν χρήσιμες για την συνέχεια της προσπάθειας.

Στο ρόστερ της ομάδας ήταν και η Αντωνογιαννάκη, που με ύψος 1.98 παραμένει η ψηλότερη παίκτρια που έχει παίξει στην Μεσσηνία, αλλά και μία από τις ψηλότερες παίκτριες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Έτοιμοι να πανηγυρίσουν την πρόκριση στην τελική φάση.

Τα επόμενα χρόνια, ο Άρις προσπάθησε να ανέβει στην Α2 κατηγορία, αλλά δεν τα κατάφερε το 2019 στο ειδικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχε ως πρωταθλητής της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Το 2020 και μετά τον covid-19 ανέβηκε στην Α2 κατηγορία, όντας αήττητη στο τοπικό πρωτάθλημα. Την σεζόν 2020-2021, έγιναν μόλις τρεις αγωνιστικές στην Α2 κατηγορία των γυναικών και στη συνέχεια θεωρήθηκε ως μη γενόμενο το πρωτάθλημα, ενώ την σεζόν 2021-2022 έκανε την καλή παρουσία εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην κατηγορία.

Εκτός της παρουσίας και της παραμονής στην Α2 κατηγορία γυναικών την φετινή σεζόν, ο Άρις έχει κατακτήσει δύο γυναικεία τοπικά πρωταθλήματα (2015, 2019), έχει δύο ανόδους στην Α2 (2015, 2020), αλλά και δύο τίτλους στην κατηγορία νεανίδων (2020, 2022). Ο φετινός τίτλος στις νεάνιδες, συνδυάστηκε με την πρώτη παρουσία του συλλόγου στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος νεανίδων και την κατάκτηση της 8ης θέσης, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την πετυχημένη φετινή σεζόν.

Οι νεάνιδες του Άρι που συμμετείχαν στην προκριματική φάση.

Προπονητής όλα αυτά τα χρόνια ο Μιχάλης Μπακογιάννης, που πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια των εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Ο ίδιος λέει για αυτή την πορεία «Ο Άρις για μένα δεν είναι κάτι το επαγγελματικό. Είναι το μπασκετικό μου παιδί και έτσι το βλέπω, σαν ένας πατέρας που καμαρώνει όσο αυτό μεγαλώνει και εξελίσσεται.

Όταν με εμπιστεύτηκε ο πρόεδρός μας, κ. Φώτης Μπουγάς και με στήριξε ώστε να αναπτύξουμε το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια μόνο δικαίωση μπορούμε να αισθανόμαστε.

Από την αρχή πίστεψα στην ανάπτυξη ενός γυναικείου τμήματος, σε μια περίοδο που καμιά άλλη ομάδα δεν έδειχνε τη διάθεση να το στηρίξει και παρόλο το γεγονός που δεν είχαμε ούτε ένα αγωνιστικό δελτίο σε καμιά ηλικιακή βαθμίδα γυναικών, τώρα μπορούμε να καμαρώνουμε ως η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Μεσσηνιακού μπάσκετ σε επίπεδο Γυναικών.

Τώρα χρέος και ευθύνη μας είναι να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να διατηρηθούμε στις εθνικές κατηγορίες και γιατί όχι να κοιτάξουμε ακόμα ψηλότερα τα επόμενα χρόνια».

Εναρκτήριο τζάμπολ στον αγώνα με τον Προμηθέα.

Ο Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1984 και ήταν από τα καλύτερα ταλέντα της φουρνιάς του ως παίκτης, όμως ένας τραυματισμός και μία επέμβαση στους κοιλιακούς δεν του επέτρεψαν να παίξει εκεί που θα μπορούσε, με βάση το ταλέντο του. Αγωνίστηκε στην Α2 κατηγορία με την Δάφνη, στην Β’ Εθνική με την Δάφνη και τον Ιωνικό Νικαίας, στην Γ’ Εθνική αγωνίστηκε με τον ΓΣ Ηλιούπολης, τον Πανελευσινιακό, τον Κόροιβο, τον Σπαρτιατικό, την Καλαμάτα 80 και τον ΓΣ Μεσσήνης. Την σεζόν που έπαιζε στην Καλαμάτα 80, υπηρετούσε παράλληλα την στρατιωτική του θητεία και βρισκόταν μεταξύ σκοπιάς και γηπέδου.

Τα τελευταία χρόνια, ο Άρις άρχισε να δραστηριοποιείται και στο ανδρικό μπάσκετ, τώρα που οι συνθήκες πλέον ωρίμασαν και αναμένεται σύντομα, να παρουσιάσει ανταγωνιστικές ομάδες που θα πρωταγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα. Τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν την φετινή σεζόν, καθώς ξεκίνησε με δώδεκα συνεχόμενες νίκες στην Α2 Ανδρών, αλλά πέρα από τις επιτυχίες, αυτό που ενδιαφέρει είναι να προάγεται το αθλητικό πνεύμα και η αθλητική παιδεία.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This