Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Μπουρλάκη

Όσοι ζήσαμε εκείνη την εποχή μπορούμε να βεβαιώσουμε για τις πρωτόγνωρες στιγμές που επικρατούσαν. Η χώρα ζούσε σε μια άλλη διάσταση, εντελώς μπασκετική, όπως υπαγόρευαν οι διεθνείς μας στο αλησμόνητο Ευρωμπάσκετ του Ιουνίου του ’87.

Είναι άλλο να το περιγράφεις κι άλλο να το ζεις. Για το κλίμα εκείνων των ημερών δεν υπάρχει ακριβής έκφραση ώστε να το χαρακτηρίσει.

Θα μπορούσαμε να πούμε για «ΤΡΕΛΑ» αλλά και πάλι κάτι θα έλειπε. Ήταν πολλά μαζί: Χαρά, ευτυχία, υπερηφάνεια, τρέλα, συνένωση, ελπίδα, πίστη, πάθος, λατρεία.

Και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να βρούμε. Και πάλι, όμως, κάτι θα ξεχνούσαμε.

Το Ευρωμπάσκετ του ’87 ήταν «σταθμός» για τo ελληνικό μπάσκετ, αφού ήταν η σπίθα που άναψε τη φλόγα και το καθιέρωσε ως εθνικό μας σπορ. Μετά από 35 χρόνια, το μπάσκετ παραμένει το άθλημα με τις περισσότερες επιτυχίες που κατά γενική ομολογία ταιριάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον Έλληνα.

Θα προσπαθήσουμε μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων της εποχής να σας βάλουμε στο κλίμα (όσους δεν τα ζήσατε) και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις (σε όσους τα ζήσαμε).

Στις 2 Ιουνίου του 1987 οι εφημερίδες παρουσίαζαν τα αφιερώματά τους στη μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενούσε η χώρα μας στο ΣΕΦ. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το μεράκι που βγαίνει από τη δουλειά των δημοσιογράφων και μη ξεχνάτε ότι τότε δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία όπου με ένα «κλικ» μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις.

Ρεπορτάζ από τις αφίξεις των ομάδων στο αεροδρόμιο και πολλή δουλειά, γεμάτη κέφι και δημιουργικότητα.

Πάμε λοιπόν στην 3η Ιουνίου του 1987 και με το πρωτοσέλιδο από την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ βλέπουμε το σύνθημα στο πρωτοσέλιδο: «Για την κορυφή της Ευρώπης»!


Δε μπορούμε να ξέρουμε πόσοι έδωσαν σημασία τότε σε αυτό που μετά από 11 ημέρες, μαγικές κι ανεπανάληπτες, θα γινόταν πραγματικότητα. Η φωτογραφία του Γκάλη με τον Γιαννάκη και η δήλωση του Γκάλη ότι «θα δώσει το 100%»!

Και βέβαια η ιστορική εφημερίδα, με αφορμή το τζάμπολ κόντρα στη Ρουμανία παρουσίασε τις τελικές 12άδες των ομάδων, το «παρελθόν», τους διαιτητές και όλα τα χρηστικά στοιχεία για τους φιλάθλους. Μη ξεχνάτε ότι εκείνες τις εποχές αυτούς τους «οδηγούς» τους κρατούσαν οι φίλαθλοι/αναγνώστες σε όλη τη διάρκεια των διοργανώσεων ώστε να τους βοηθούν.

Η Εθνική ομάδα θριαμβεύει με 109-77 επί της Ρουμανίας και ο ενθουσιασμός σκορπίζεται παντού. «ΖΟΓΚΛΕΡ» αναφέρει θριαμβευτικά η πιο ιστορική αθλητική εφημερίδα της Ελλάδας (η «μητέρα» του Αθλητικού Τύπου)

Αλλά έρχονται και τα πιο σημαντικά: Στις εσωτερικές σελίδες η προαναγγελία του αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία: «Ο Γκάλης κατά του Πέτροβιτς» για την τιτανομαχία που αναμενόταν. Και μαζί φυσικά όλα τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας μαζί με διάφορα άλλα παραλειπόμενα. Πλήρης κάλυψη, άρτια δημοσιογραφικά και πολύ προχωρημένη για την εποχή της.

Και βέβαια «προσκύνησαν» όπως αναφέρει η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ στο «ΝΤΕΛΙΡΙΟ» μετά το θρίαμβο επί της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα άρχισε να ζει για τα καλά πλέον στο ρυθμό του Ευρωμπάσκετ και η «υποψία» ότι κάτι πολύ μεγάλο «ψήνεται» είχε αρχίσει να υπάρχει σχεδόν παντού και σε όλους.

Για να μην τα πολυλογούμε κάπως έτσι ήταν το κλίμα των ημερών. Όσο προχωρούσαν οι μέρες και παρά τις δύο ήττες από την Ισπανία και τη Σοβιετική Ένωση, η πίστη γινόταν όλο και πιο ισχυρή. Η διασταύρωση με την Ιταλία, στους «οχτώ» δεν έφερε απέναντι στην Εθνική ομάδα έναν πανίσχυρο αντίπαλο, μόνο. Αλλά και μια δυσμενή παράδοση σε βάρος των αντιπάλων που δεν είχαμε νικήσει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση.

Εκείνη η ομάδα, όμως, δε θα σταματούσε ποτέ και πουθενά! Από την αρχή του αγώνα οι Ιταλοί παραδόθηκαν! Το τελικό 90-78 τους κολακεύει και η Εθνική ομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ. Οι μέρες δόξας είχαν αρχίσει να γράφονται.

Η παράνοια είχε αρχίσει, εν μέσω καύσωνα αλλά και Πανελλαδικών εξετάσεων. Η Εθνική μπάσκετ ήταν το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης σε όλη τη χώρα. Όπως βλέπετε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ οι πρώτες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στα εκδοτήρια του Φαλήρου και οι λιποθυμίες του κόσμου είχαν αρχίσει πριν από το ματς με την Ιταλία.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί με απογοήτευση πληροφορήθηκε ότι τα εισιτήρια δε μπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις. Μέχρι και κουβάδες με νερό επιστρατεύτηκαν για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μέσα στον καύσωνα.

Όπως διαβάζουμε επίσης στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, μετά τη νίκη επί της Ιταλίας, η «τρέλα» βάρεσε κόκκινο. Από τις 4 τα ξημερώματα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος (για να πιάσουν καλή θέση) στα εκδοτήρια του Φαλήρου.

Στις 9 το πρωί η ουρά ήταν ατέλειωτη. Οι θυρίδες θα άνοιγαν στις 14:30 κι επί ώρες ο κόσμος «έλιωνε» με τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Τα «μπουγέλα» ήταν «Θείο Δώρο» ενώ τα εκδοτήρια άνοιξαν στις 16:30 όχι όμως με 4.500 εισιτήρια όπως περίμεναν αλλά με δύο χιλιάδες!

Κι ακολούθησε χαμός. «Τα πουλάνε μαύρη αγορά στην Ομόνοια κι εμείς έχουμε στηθεί εδώ από τα ξημερώματα» φώναζαν οι αγανακτισμένοι φίλαθλοι στο ρεπορτάζ της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ.

Ο ημιτελικός με τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία ήταν πλέον στο επίκεντρο και η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ παρουσίασε ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ «σαλόνι» με την ανάλυση των δύο αντιπάλων. Φωτογραφία του Κρέσιμιρ Τσόσιτς με τον Κώστα Πολίτη και του Παναγιώτη Γιαννάκη με τον Ράτκο Ραντοβάνοβιτς μαζί με πολλά ακόμα στοιχεία για κάθε έναν από τους 24 παίκτες που θα πατούσαν το παρκέ του ΣΕΦ για τον ημιτελικό.

Παραμονή του αγώνα με την Γιουγκοσλαβία, πέντε Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στη χώρα, επικοινώνησαν με την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ και κατήγγειλαν ότι η γιουγκοσλάβικη τηλεόραση χαρακτήρισε «ντοπαρισμένα παιχτάκια» τους διεθνείς μας.

«Ιταμή πρόκληση από το Βελιγράδι» ήταν ο τίτλος ενώ η πίστη ότι δε θα γλίτωναν οι Γιουγκοσλάβοι ήταν μεγάλη.

Το ΕΘΝΟΣ αφιερώνει ένα υπέροχο «σαλόνι» με φωτο Πολίτη-Τσόσιτς αλλά και Γιαννάκη-Ραντοβάνοβιτς κι ανάλυση, σε έναν προς έναν τους παίκτες (24 στο σύνολο) που θα παρουσιάζονταν στο παρκέ του ΣΕΦ για τον ημιτελικό. Πολλές πληροφορίες και θαυμάσια δουλειά.

«Φαλήρισαν οι Γιουγκοσλάβοι» όπως έγραψε η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ μετά το 81-77 και την πρόκριση στον τελικό. ΤΩΡΑ ΧΡΥΣΟ, προσέθετε δίνοντας έτσι το στίγμα για την επόμενη μέρα. Η Εθνική ομάδα δε μπορούσε να σταματήσει πουθενά, σε όλη τη χώρα έβλεπαν μόνο μπάσκετ και η μεγάλη «έκρηξη» είχε αρχίσει. Και δε θα σταματούσε…

Το ΕΘΝΟΣ φιλοξενεί τις δηλώσεις του Γκάλη και του Γιαννάκη που επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα ήταν σίγουρη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όλη η χώρα είχε «μεθύσει» από τα παιδιά της Εθνικής ομάδας και περίμεναν το χρυσό. Ήταν πολύ κοντά πλέον.

Και βέβαια το χρυσό μετάλλιο ήρθε μετά το 103-101 επί των Σοβιετικών, ακολούθησε ξέφρενο πανηγύρι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κι εμείς θα πάρουμε μια προς μια τις εφημερίδες της εποχής για να δείτε τα πρωτοσέλιδα.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ: ΠΑΤΑΓΟΣ στην Ευρώπη

Και κάπου στα «ψιλά» ότι ο Αναστόπουλος πήγε στην Αβελίνο!

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Εθνική μπάσκετ που ένωσε όλους τους Έλληνες και ο θρίαμβος των 12 προωθεί την Ολυμπιακή Ιδέα. Μη ξεχνάτε ότι τότε διεκδικούσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΗΡΩΕΣ

Και φυσικά αναφορά στο πριμ (320 εκατ.) όπως είχε κάνει και η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Και υποσημείωση: 26 καρδιακά επεισόδια! Δώδεκα παιδιά μας έκαναν εθνικά υπερήφανους. Δάφνινο στεφάνι για πάντα στο λαιμό τους.

ΕΘΝΟΣ: ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

Χωρίς τίποτα παραπάνω. Και μια μεγάλη φωτογραφία (συν ελληνική σημαία στην κορυφή)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ

Και «καμάρι» για το προφητικό πρωτοσέλιδο μετά τον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΑΙΡΕ

Μέσα στο «1» (που υποδηλώνει το πρώτοι) ο Νίκος Γκάλης με το τρόπαιο.

Η ΠΡΩΤΗ: ΑΘΛΟΣ

Πανάξιοι πρωταθλητές Ευρώπης, ολονύχτιο πανηγύρι σ’ όλη την Ελλάδα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΖΗΤΩ!.. για τον χρυσό θρίαμβο!

Και τι είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Νίκο Γκάλη.

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ: ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ

Πανηγύρια ως το πρωί σε όλη τη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΘΝΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ

Μια φωτογραφία και ένας τίτλος. Αρκετό!

ΦΙΛΑΘΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με φωτογραφικό υλικό πλούσιο

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ: ΣΚΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ελλάδα στους ουρανούς της παγκόσμιας δόξας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This