Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ετοίμαζε τα πράγματά του για την μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα ο Γκας Πογέτ έβαζε στόχο να δημιουργήσει μια “καυτή” έδρα για την Εθνική Ομάδα, όπως έγραφε εκείνο τον καιρό στο blog του. Η εικόνα που είχε από το συλλογικό ελληνικό ποδόσφαιρο του δημιουργούσε την εντύπωση ότι μπορεί να “γίνεται” και για την Εθνική να αποκτήσει μια “καυτή ελληνική έδρα”. Άλλωστε το διάστημα που παρέμεινε στον πάγκο της ΑΕΚ ήταν μικρό κι έτσι δεν είχε προλάβει να συνειδητοποιήσει ότι για την Εθνική είναι αλλιώς συγκριτικά με τους συλλόγους.

Ο Πογέτ, ένας προπονητής που επενδύει πολλά στα συναισθήματα και χρησιμοποιεί τα συναισθήματα για να ενισχύσει την αγωνιστική δυναμική της ομάδας του, είχε στο μυαλό να ποντάρει στην ατμόσφαιρα διεξαξαγωγής των εντός έδρας αγώνα, για να “φτιάξει” μια έδρα. “Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα που δυσκολεύει τόσο τους αντιπάλους να παίξουν στην Ελλάδα”, έγραψε τον Φεβρουάριο, προφανώς ενθυμούμενος ότι αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι συναντούσαν δυσκολίες όταν έπαιζαν μπροστά στο θορυβώδες και ενθουσιώδες ελληνικό κοινό. Τον καιρό που τα έγραφε αυτά ο Πογέτ συλλογιζόμουν ότι “δεν ξέρει, και δεν του έχουν εξηγήσει”, διότι αυτό που εκείνος είχε στο μυαλό του στην Εθνική έχει συμβεί μόνο σε στιγμές, στην Λεωφόρο και το Καραϊσκάκη, και έχει πάψει εντελώς να συμβαίνει στην Εθνική στην διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, δηλαδή από τότε που έφυγε η Ομάδα από το Καραϊσκάκη.

Από το βράδυ της Πέμπτης όμως και ενόψει του “τελικού” του Nations League απέναντι στο Κόσοβο την ερχόμενη Κυριακή ο Πογέτ έχει αγοράσει μια ευκαιρία να ζήσει μια πρώτη εκπλήρωση του οράματός του. Κανείς μας δεν ξέρει πόσο “καυτή έδρα” μπορεί να γίνει το Πανθεσσαλικό, δεδομένου ότι η Εθνική το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στη ζωή της ως έδρα διεξαγωγής επίσημων αγώνων, αλλά σήμερα μπορεί κανείς να πιστέψει περισσότερο από ποτέ στην διάρκεια της τελευταίας 5ετίας ότι μπορεί να βρεθούν 20 χιλιάδες Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι που θα πάνε στο γήπεδο για να το μετατρέψουν σε “καυτή έδρα” για την Εθνική Ομάδα.

Προφανώς η Εθνική του Πογέτ δεν έχει πετύχει ακόμη τίποτα, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη αυτή τη φάση του Nations League, αλλά αυτό που έχει κάνει είναι το πιο θετικό ξεκίνημα που έχει κάνει σε διοργάνωση την τελευταία 10ετία, και φυσικά η καλύτερη αρχή που έχει κάνει ποτέ σε αυτή τη διοργάνωση. Και επειδή οι Έλληνες την Εθνική την θυμόμαστε μόνο όταν στήνει πανηγύρια, τώρα που πρόκειται να στηθεί ένα μικρό πανηγύρι για την εξασφάλιση της πρωτιάς στον όμιλο είναι πιθανό να βρεθούν 20 χιλιάδες που θα βρεθούν στο Πανθεσσαλικό για να την υποστηρίξουν με θέρμη. Το πόσο “ποδοσφαιρική” θα είναι η συμπεριφορά του κοινού, είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε την Κυριακή, και αλήθεια είναι ότι το πρώτο δείγμα, της Πέμπτης, δημιουργεί την αίσθηση ότι η πλειοψηφία του κοινού δεν θα μπει εύκολα στα συναισθήματα της αναμέτρησης. Δεν μαζεύεται εύκολα “γηπεδικό κοινό” σε ματς της Εθνικής. Με άλλα λόγια, ουδείς ξέρει αν ο Πογέτ θα συναντήσει την Κυριακή αυτό που θέλει να χτίσει, αλλά το βέβαιο είναι πως εκείνος κάνει μέχρι στιγμής όλα όσα μπορεί για να το χτίσει: νικά, και συγχρόνως μιλά στο κοινό προκειμένου να συνδεθεί μαζί του και να το καθοδηγήσει συναισθηματικά. Το έκανε πριν από το ματς με την Κύπρο, με αυτό το “αύριο δεν υπάρχει η αδερφική σχέση, υπάρχει μόνο η νίκη”. Άρχισε να το κάνει και ενόψει του ματς με το Κόσοβο μιλώντας για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια “ζεστή” ατμόσφαιρα που θα τους περιμένει.

Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να προεκτιμήσει κανείς αν ο Πογέτ θα υλοποιήσει τον στόχο που του έβαλαν τη στιγμή που τον προσέλαβαν – την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024. Είναι νωρίς για να φτάσει κανείς σε ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το αν του ταιριάζει η φύση της θέσης του ομοσπονδιακού προπονητή – θέση που πήρε για πρώτη φορά στην καριέρα του. Δεν είναι όμως νωρίς για να συμπεράνει κάποιος ότι ο Ουρουγουανός προπονητής είχε προετοιμάσει καλά τον εαυτό του για αυτό τον ρόλο. Εντός του οργανισμού λειτουργεί σαν “τρελός”, που επιβάλει την μεθοδολογία του, μεταδίδει τη νοοοτροπία του και κρατά στο γκρουπ αυτούς που τη δέχονται, επιβάλει την ηγεσία του και δεν αφήνει περιθώρια σε άλλους να του υποδείξουν τον δρόμο και τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα. Και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί την Επικοινωνία, στην οποία έχει εξειδικευτεί από τα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής στην Premier League, για να συνδεθεί και με τους ποδοσφαιριστές αλλά και με τα ενδιαφερόμενα μέρη και ειδικά το κοινό. Μετά τον Φερνάντο Σάντος, είναι ο πρώτος προπονητής που πιάνει το νόημα. Μας είχε ζήσει, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μοιάζουμε με τον δικό του λαό στον τρόπο που νιώθουμε και ζούμε το ποδόσφαιρο, και έχει βάλει στοίχημα να μας βάλει να αγαπήσουμε ξανά την Εθνική. Μακάρι να τα καταφέρει.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This