Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ανοίγει συζήτηση για το μέλλον του Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό! Κι αυτό, εξ ορισμού, πιστοποιεί πρόβλημα σε οποιαδήποτε σχέση. Όσο ερωτευμένος κι αν είσαι με το έτερον σου ήμισυ, αν είναι κάθε λίγο και λιγάκι να συζητάς μαζί του τους λόγους για τους οποίους η σχέση σας έχει τελματώσει, αντιλαμβάνεσαι ότι όσο κι αν η καρδιά αντιδρά, η λογική επιβάλλει να βρείτε και οι δύο… ελεύθερο χώρο να αναπνεύσετε.

Κατανοώ εξ ορισμού ότι οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τον πιο χαρισματικό (σε επίπεδο ταλέντου) ποδοσφαιριστή που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία, είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολη, λεπτή κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι προτιμούν να μην την… αγγίζουν.

Ποτέ δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς έναν ποδοσφαιριστή που… μιλά στην μπάλα, ιδιαίτερα στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας, όπως και κάθε αυθεντικό ταλέντο της δικής του κλάσης, έχει πάντα φανατικούς υποστηρικτές. Απόλυτα λογικό. Βλέπετε ανεξαρτήτως της κυνικής αξιολόγησης στην οποία πρέπει να υποβάλλεται κάθε σταρ στον σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό, το συναίσθημα θα είναι πάντα εκεί να παίζει το ρόλο του στην κρίση των φιλάθλων. Και ειδικά στο ποδόσφαιρο, παιδιά που μιλούν στην μπάλα όπως ο «Φόρτου», δημιουργούν αναμνήσεις και στιγμές που δύσκολα τις ξεχνάς.

Πάμε, όμως, να μιλήσουμε με δεδομένα. Αυτό οφείλουν να πράξουν, άλλωστε, τόσο ο Ολυμπιακός ως οργανισμός, όσο και ο ίδιος ο Φορτούνης ως ποδοσφαιριστής, στην προσπάθεια αναζήτησης της καλύτερης δυνατής λύσης και για τις δύο πλευρές.

Η πιο γεμάτη σεζόν σε συμμετοχές του Φορτούνη στον Ολυμπιακό ήταν με τον Μαρτίνς

  • Αρχικά, μιλάμε για ένα εξαιρετικά άτυχο παιδί. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι η τύχη του γύρισε την πλάτη, τη στιγμή που έμοιαζε έτοιμος να δουλέψει σκληρά για να πετάξει από πάνω του την ταμπέλα του «τεμπελάκου» που του πρόσαπταν ακόμη και συμπαίκτες του (θυμάστε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ποντένσε) προσλαμβάνοντας ακόμη και personal trainer για να εκτοξεύσει την καριέρα του. Πάνω, λοιπόν, που έδειχνε πιο ώριμος από ποτέ, ένας χιαστός, δύο χιαστοί και ένας αληθινός Γολγοθάς μπροστά του!
  • Είναι προφανές ότι ο Πέδρο Μαρτίνς κρίνει ότι ο Κώστας Φορτούνης δεν μπορεί να έχει πλέον θέση πρωταγωνιστή στο νέο Ολυμπιακό που θέλει να χτίσει. Σωστά, λανθασμένα, ο χρόνος αποτελεί πάντα τον μοναδικό κριτή αντίστοιχων επιλογών. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως προκύπτει ότι ο Πορτογάλος έχει… κώλυμα αρνητισμού για τον διεθνή μέσο. Μα στις οκτώ σεζόν που βρίσκεται στον Πειραιά ο Φορτούνης η πιο γεμάτη του χρονιά σε συμμετοχές στη βασική ενδεκάδα ήταν με τον Μαρτίνς! Ας δούμε τον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος θα βοηθήσει την κουβέντα μας.

Σε αυτόν καταγράφονται αναλυτικά οι συμμετοχές του Κώστα στον Ολυμπιακό – σε επίπεδο Super League – από τη σεζόν 2014-15 (όταν επέστρεψε από τη Γερμανία) χωρισμένες σε τέσσερις στήλες:
α) Πόσα παιχνίδια ξεκίνησε βασικός
β) Πόσα παιχνίδια χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή
γ) Πόσα παιχνίδια ξεκίνησε στην ενδεκάδα, αλλά αντικαταστάθηκε πριν το 80’.
δ) Πόσα παιχνίδια δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Δεν αναφέρονται καθόλου οι σεζόν 2019/20 και 2021/22 που υπέστη τους δύο σοβαρούς του τραυματισμούς.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΣΤΗ SUPER LEAGUE ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
ΣΕΖΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΓΩΝΕΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΠΗΚΕ ΑΛΛΑΓΗ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ’80 ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ
2014-15 Μίτσελ / Περέιρα 34 10 15 3 9
2015-16 Σίλβα 30 22 5 6 3
2016-17 Βίκτορ / Μπέντο / Λεμονής 30 23 2 8 5
2017-18 Χάσι / Λεμονής / Γκαρθία 30 21 4 5 5
2018-19 Μαρτίνς 30 26 2 6 2
2020-21 Μαρτίνς 36 18 13 11 5

Παρατηρεί, λοιπόν, κανείς ότι η πιο γεμάτη σεζόν του Φορτούνη στον Ολυμπιακό είναι το 2018/19 με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του. Από την πρώτη μέρα, λοιπόν, που πάτησε το πόδι του στον Πειραιά ο Πορτογάλος έδωσε στον Έλληνα άσσο ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή, τον οποίον δεν είχε δώσει κανένας άλλος προπονητής στο παρελθόν. Κι αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα…

Ακόμη και προπονητές όπως ο Μάρκο Σίλβα (το εγκώμιο του οποίου έχει πλέξει δημόσια ο «Φόρτου») δεν έδειξαν στον διεθνή μέσο την εμπιστοσύνη που του έδειξε στην πρώτη του χρονιά ο Μαρτίνς.

Αφήνουμε στην άκρη τη σεζόν 2014/15 που ο Κώστας είχε έρθει… άγουρος ακόμη στον Πειραιά και μοιραία χρησιμοποιείται ως περισσότερο ως αλλαγή από Μίτσελ και Περέιρα.

Από το 2015 έως το 2018 (στην προ Μαρτίνς εποχή δηλαδή), οι προκάτοχοι του νυν προπονητή του Ολυμπιακού ξεκίνησαν βασικό τον Φορτούνη σε 66 αγώνες από τους συνολικά 90 που έδωσαν οι «ερυθρόλευκοι» στις τρεις σεζόν της Super League και από αυτούς τους 66 που τον επέλεξαν στο αρχικό τους σχήμα, αποφάσισαν να τον αντικαταστήσουν πριν το 80’ σε άλλα 12 παιχνίδια.

Δηλαδή, στο 1/3 των αγώνων του Ολυμπιακού στην προ Μαρτίνς εποχή (36 σε 90 παιχνίδια), όλοι οι υπόλοιποι προπονητές είτε επέλεγαν να μην ξεκινήσουν τον Φορτούνη βασικό, είτε τον έκαναν αλλαγή στην εξέλιξη των αναμετρήσεων.

Γιατί συνέβαινε αυτό; Προβληματίστηκε ποτέ κανείς; Προβληματίστηκε ο ίδιος ο Κώστας; Ναι, ο ίδιος δεδομένα προβληματίστηκε και γι’ αυτό επέλεξε να δουλέψει περισσότερο το καλοκαίρι του 2018, αντί να κάνει διακοπές εκείνον τον Ιούνιο να γυμνάζεται με τον Γιανίκ Ομπενάουερ ακόμη και στη Μύκονο, μη γνωρίζοντας τα παιχνίδια που θα του έπαιζε η μοίρα τους επόμενους μήνες.

Το ζητούμενο είναι να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για τον ίδιο τον Φορτούνη

Και φτάνουμε στο σήμερα. Πρέπει ή δεν πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι Ολυμπιακού και Φορτούνη; Αίσθησή μου είναι πως ναι, προς όφελος κυρίως του ίδιου του Κώστα και λιγότερο των πρωταθλητών.

Ο Φορτούνης χρειάζεται να ξεφύγει από το περιβάλλον ασφαλείας που του προσφέρει ο οργανισμός του Ολυμπιακού. Χρειάζεται να βρεθεί σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον που δεν θα είναι πλέον το «αγαπημένο παιδί της εξέδρας», αλλά θα γνωρίζει ότι θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να κερδίσει την εκτίμηση των φιλάθλων της νέας του ομάδας.

Μόνο με σκληρή δουλειά μπορεί να επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την καριέρα του ένας αθλητής που έχει υποστεί δύο φορές ρίξη χιαστού στα γόνατά του. Στα 30 του χρόνια, όντας πλέον ο ίδιος πατέρας ενός υπέροχου πλάσματος, ο Κώστας δεν χρειάζεται να ακούει πόσο παικταράς είναι και πόσο αδικείται από τους προπονητές του.

Χρειάζεται όσο ποτέ να απογαλακτιστεί από το δίχτυ ασφαλείας του Ολυμπιακού και να παλέψει για να έχει η καριέρα του την επόμενη πενταετία το φινάλε που αξίζει στο ταλέντο του.

Από την πλευρά του Ολυμπιακού, θα μείνω στα λόγια του Φρανσουά Μοδέστο: «Οι φίλαθλοι βλέπουν τους παίκτες με το συναίσθημα, οι προπονητές οφείλουν να προσμετρούν δεδομένα, απόδοση και αριθμούς».

Σκληρή πραγματικότητα! Σκληρή, για πολλούς φιλάθλους μη αποδεκτή, αλλά… πραγματικότητα!

Πηγή: sportday

Pin It on Pinterest

Shares
Share This