Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Τα τσιμέντα της Τούμπας είναι η ψυχή του ΠΑΟΚ. Και η μέρα που θα γκρεμιστούν, θα είναι μια δύσκολη μέρα. Θα έχει συγκίνηση και κλάμα και νοσταλγία και μια δόση αναπόφευκτης θλίψης, όχι τόσο για το ίδιο το γήπεδα και τα αγαπημένα τσιμέντα του, μα για όσα συμβολίζουν και όσα θα πάρουν μαζί τους: τον ιδρώτα των παλιών ΠΑΟΚτσήδων που τα κουβάλησαν, το αίμα, τα δάκρυα, τα πάσης φύσεως υγρά της παλλόμενης νιότης που τα έχουν ποτίσει, το αποτύπωμα των χιλιάδων παπουτσιών που χοροπήδησαν πάνω τους για χρόνια ολόκληρα, μέχρι που μεγάλωσαν και έγιναν από σταράκια σκαρπίνια, όλα αυτά και χιλιάδες άλλα μικρά και μεγάλα θραύσματα μιας ασπρόμαυρης αφήγησης, η οποία αιωρείται πάνω από τα κεφάλια θεατών και παικτών και -είτε ως ελαφριά και ανεξήγητη ανατριχίλα, είτε ως κόμπος στο στομάχι, είτε ως μυρμήγκιασμα από την κορυφή ως τα νύχια – γίνεται σωματικό βίωμα μονάχα εκεί, μονάχα στα τσιμέντα της Τούμπας.

Αλλά ταυτόχρονα, η μέρα που θα γκρεμιστούν θα είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία του συλλόγου. Μέχρι την επόμενη. Όπως η χθεσινή μέρα, με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Νέα Τούμπα στο ΦΕΚ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του συλλόγου μέχρι την επόμενη. Για να μην τα πολυλογούμε, κάθε βήμα που οδηγεί στην υλοποίηση του οράματος ενός καινούργιου, υπερσύγχρονου γηπέδου, θα αποτελεί ταυτόχρονα και άλμα για την εκτόξευση του ΠΑΟΚ στο επίπεδο που πιθανότατα δεν τον είχαν ονειρευτεί ούτε όσοι έχτισαν την αυθεντική Τούμπα τη δεκαετία του 50, ούτε όσοι στη συνέχεια διαμόρφωσαν τον μοναδικό χαρακτήρα της.

Ο Ιβάν Σαββίδης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ήρθε και έφερε στον ΠΑΟΚ τίτλους, επιτυχίες, παιχταράδες. Η Νέα Τούμπα θα αποτελέσει αναμφισβήτητα την σπουδαιότερη προσφορά του και στην ομάδα και στην Θεσσαλονίκη. Είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται αναλύσεις ότι ένα καινούργιο γήπεδο μπορεί να προσφέρει τεράστια δυναμική, εμπορική, οικονομική και αγωνιστική, σε κάθε κλαμπ, πόσο μάλλον σε ένα κλαμπ όπως ο ΠΑΟΚ που διαθέτει δυναμική έτσι κι αλλιώς.

Ασφαλώς τα αποτελέσματα, το αμιγώς αγωνιστικό παρόν και μέλλον του ΠΑΟΚ έχουν τεράστια σημασία. Ελπίζω ότι οι Ασπρόμαυροι δεν θα μπουν σε περιδίνηση αντίστοιχη με εκείνη της ΑΕΚ, η οποία θα εγκαινιάσει το νέο της γήπεδο εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ωστόσο όσο καλά κι αν τα καταφέρει η ομάδα στο χορτάρι, χωρίς υποδομές και γήπεδο αντάξια των πραγματικά μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, θα παραμείνει εσαεί με το βήμα προς την πραγματική αλλαγή επιπέδου μετέωρο.

Για αυτό οι εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας είναι ιστορικές. Και η επιτυχία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ (και μόνον αυτών) οι οποίοι έτρεξαν τον σχεδιασμό του πρότζεκτ μέχρι σήμερα (σχεδιασμό παρεμπιπτόντως απίστευτα δύσκολο για όσους ξέρουν τις απαιτήσεις των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων αλλά και αψεγάδιαστο όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος) είναι σχεδόν εφάμιλλη της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος!

Αν λοιπόν τα τσιμέντα της Τούμπας είναι η ψυχή του ΠΑΟΚ, τα τσιμέντα της Νέας Τούμπας θα είναι η φλόγα ώστε ο «Δικέφαλος» να απογειωθεί και να πετάξει πάνω και από τα πιο τρελά όνειρά μας. Ο ιδρώτας των παππούδων ΠΑΟΚτσήδων που έχτισαν την παλιά, έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει στον αέρα, ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας ασπρόμαυρης αφήγησης που δεν σταματά ποτέ…

Πηγή: sdna.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This