Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Η υπερηχητική εμφάνιση του Παναθηναϊκού στον 5ο ημιτελικό, με ρεκόρ διαφοράς στην ιστορία των πλέι οφ της τετράδας, κάλυψε εν μέρει και τον μίνι εμφύλιο που ξέσπασε για λίγο στο ΟΑΚΑ όταν από την εξέδρα των οργανωμένων ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα κατά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και την αποχώρηση του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο από την επανεμφάνιση του στο ΟΑΚΑ ύστερα από δυο χρόνια.

Ο αρχηγός Ιωάννης Παπαπέτρου, μετά την πρόκριση της ομάδας του, ζήτησε να απομονωθεί αυτή η μερίδα “γιατί οι αποδοκιμασίες κάνουν κακό στον Παναθηναϊκό” τονίζοντας ότι όλοι στην ομάδα ήταν ευχαριστημένοι που είδαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ξανά στο γήπεδο.

Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη επιλογή από το να συσπειρωθεί, καθώς το Σάββατο ξεκινούν οι τελικοί με τον Ολυμπιακό και ο τίτλος του πρωταθλητή περιμένει… μόνο έναν. Η αναπάντεχη τροπή που πήρε η σειρά του ΠΑΟ με τη Λάρισα έδωσε άλλο χρώμα στα πλέι οφ, οι Θεσσαλοί έσωσαν την τιμή του ανταγωνισμού, κοντράροντας στα τέσσερα πρώτα ματς, κερδίζοντας μάλιστα τα δυο.

Ο Τακιανός και οι παίκτες του έβαλαν δύσκολα στους “πράσινους”, που έφτασαν στην κόψη του ξυραφιού, ενδεχομένως να εκνευρίστηκαν περισσότερο απ’ όσο χρειαζόταν, χωρίς να μπορέσουν στο τέλος να αποφύγουν το πέμπτο ματς και την έξτρα ταλαιπωρία, περισσότερο στο μυαλό, παρά στο κορμί. Λένε άλλωστε ότι στα πλέι-οφ είναι προτιμότερο να μπαίνεις ζεστός, παρά να…. περιμένεις, όπως έκανε όλες αυτές τις μέρες ο Ολυμπιακός.


Τα ισχύει που μπορεί να αλλάξει

Στον Παναθηναϊκό δηλώνουν αουτσάιντερ (Παπαπέτρου), θυμίζουν όμως, ότι είναι πρωταθλητές και θα υπερασπίσουν με πάθος τα σκήπτρα τους (Βόβορας). Στον Ολυμπιακό έχουν πει ότι μετά το Κύπελλο και το φάιναλ φορ, πολύ θα ήθελαν να ολοκληρώσουν τη χρονιά και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

  • Τα δεδομένα λένε ότι ο Ολυμπιακός πέρασε αέρα τον Προμηθέα, με τρεις κατοστάρες και μέσο όρο διαφοράς 36.6π, παίζοντας -σε πολλά διαστήματα- πολύ όμορφο μπάσκετ, με σκληρή άμυνα, αυτοματισμούς και καλύπτοντας πολύ γρήγορα το “άδειασμα” της ομάδας από την υπερπροσπάθεια, ενδεχομένως και την όποια απογοήτευση, στο Βελιγράδι.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες του βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, ακόμη και ο Ντόρσεϊ, που έδειχνε να υποφέρει στα πλέι-οφ με τη Μονακό και το φάιναλ-φορ, βρήκε στο τέλος και ενέργεια και καλά πατήματα. Οι σταθερές όλης της χρονιάς (καλή κυκλοφορία της μπάλας, δυνατή άμυνα, ριμπάουντ, πλουραλισμός στην επίθεση) συν τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παίκτη συνθέτουν την εικόνα μιας ομάδας έτοιμης για όλα, με 13 παίκτες σε εγρήγορση και θέση μάχης.

  • Ο Παναθηναϊκός έδειξε να δυσκολεύεται πολύ απέναντι στη Λάρισα, είχε φανερό έλλειμμα ενέργειας, όταν η Λάρισα ανέβαζε το τέμπο, ίσως γιατί δεν περίμενε αυτή την τακτική και την αντίσταση που προέβαλε η θεσσαλική ομάδα. Όταν, βέβαια, τα γάλατα έσφιξαν και δεν υπήρχε “αύριο” η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις ομάδες αντικατοπτρίστηκε από την τελική διαφορά των 46 πόντων. Ο αρχηγός Παπαπέτρου δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση απ’ όλους, Σίβα και Σαντ Ρος μοιράζονται τη θέση “1”, ο Παπαγιάννης είναι δύναμη μέσα στη ρακέτα, υπήρξε όμως φανερό πρόβλημα, όταν ο διεθνής σέντερ έλειπε από την πράσινη πεντάδα. Ερωτηματικό η αστάθεια του Νέντοβιτς, σε αντίθεση με
  • Στα πέντε ματς που έχουν γίνει μέσα στη σεζόν, ο Ολυμπιακός κέρδισε τα τέσσερα παιχνίδια. Άλλα εύκολα, άλλα δύσκολα, δείχνοντας όμως μια ξεκάθαρη εικόνα καλύτερης ομάδας.

Η μέθοδος του Ολυμπιακού

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πάμε για τελικούς – μονόλογο των “ερυθρολεύκων” που έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Είναι πολύ σημαντικό το πρώτο ματς, γιατί αμφότεροι ξεκινούν από το 0-0 και ο φιλοξενούμενος ειδικά στις σειρές που η έδρα εναλλάσσεται ελπίζει περισσότερο από ποτέ ότι μπορεί να κάνει το μπρέικ. Ο Ολυμπιακός υποχρεούται να διαφυλάξει την έδρα του, διατηρώντας το πλεονέκτημα.

Μέχρι τώρα Μπαρτζώκας και παίκτες έχουν φανεί συνεπείς σε όλες τις προκλήσεις που τους εμφανίστηκαν μέσα στη χρονιά. Ακόμη κι όταν έδειχναν πολλά να στραβώνουν, έβρισκαν τον τρόπο να ισιώνουν την πορεία τους. Θυμηθείτε τον τελικό του Κυπέλλου, όταν ανέτρεψαν την εις βάρος τους διαφορά κυριαρχώντας στο τελευταίο δεκάλεπτο και κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Πώς ξαναπήραν το πλεονέκτημα στα πλέι οφ με τη Μονακό όταν έκαναν το 1-2 μέσα στο Πριγκιπάτο και μετά την ήττα σοκ από τους Μονεγάσκους μέσα στο ΣΕΦ. Ακόμη και στον ημιτελικό με την Εφές έβρισκαν τον τρόπο να απαντάνε σε κάθε τρικ και ενέργεια των Τούρκων, μέχρι που λύγισαν από το τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς.

Η ψυχολογία του αουτσάιντερ

Για τον Παναθηναϊκό τα δύσκολα τελείωσαν στο πέμπτο ματς με τη Λάρισα. Τώρα, που απέναντί του βρίσκονται ο Ολυμπιακός και οι τελικοί τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί να απορρυθμίστηκαν αρκετά με τις δυο ήττες από την θεσσαλική ομάδα, το μεγάλο βάρος ωστόσο της πρόκρισης, έστω και με 3-2, έστω και με αρκετή μουρμούρα έφυγε.

Προφανώς δεν πάει στους τελικούς για την … τιμή των όπλων. Οι “πράσινοι” θα παλέψουν, αλλά από τη θέση του αουτσάιντερ, όπως είπε και ο Παπαπέτρου. Αυτό σημαίνει έλλειψη άγχους, κάτι που ενδεχομένως σε τέτοιες στιγμές να είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την θεωρητικά “χειρότερη ομάδα”. Δεν νιώθουν ακριβώς έτσι και παραμονεύουν για να παγιδεύσουν τον αντίπαλο τους, ειδικά στον πρώτο αγώνα. Η μοναδική τους νίκη, άλλωστε, φέτος κόντρα στον Ολυμπιακό σημειώθηκε στο ΣΕΦ, αν θυμάστε καλά. Και τότε όλοι περίμεναν μια εντυπωσιακή επικράτηση των Πειραιωτών…

Ο Βόβορας, πάντως, είπε και τη μεγάλη αλήθεια μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την ολοκληρωτική επικράτηση κόντρα στη Λάρισα: “Στους τελικούς πρέπει να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερη άμυνα. Χωρίς αυτήν, οι τίτλοι δεν έρχονται”. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός που έχει επιθετικό ταλέντο, για να απειλήσει πραγματικά τον Ολυμπιακό θα πρέπει να δυσκολέψει τον αντίπαλο του, όσο περισσότερο γίνεται.

Κι εκεί ο προπονητής του, ενδεχομένως να πρέπει να κάνει μερικές θυσίες, ώστε να εξυπηρετηθεί το σχέδιό του.

Η αλήθεια είναι ότι οι τελικοί (με τη σειρά Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός να επιστρέφει δριμύτερη) των αιωνίων με βάση την εξέλιξη της σεζόν και τη δυναμική που έχουν στη δεδομένη στιγμή οι δυο ομάδες, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Περισσότερα όταν θα αρχίσει και η δράση, καθώς θα έχουμε και πληρέστερη εικόνα για το που βρίσκονται στη φετινή μάχη του τίτλου, οι δυο κορυφαίες ελληνικές ομάδες…

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This