Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

«Να ντύνεσαι για τη δουλειά που θέλεις και όχι για τη δουλειά που έχεις!» , πιο κλισέ… πεθαίνεις, το ξέρω, αλλά ομολογώ πως αυτή η φράση, βγαλμένη από τα κιτάπια της… ελεύθερης αγοράς, στριφογυρίζει στο μυαλό μου από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας του Μπρούνο Άλβες με την ΑΕΚ! Μιας συνεργασίας τα πρακτικά οφέλη της οποίας, στο καλό σενάριο που θα προκύψουν τέτοια, προφανώς και θα φανούν σε βάθος χρόνου, μιας συνεργασίας τα σημειολογικά οφέλη της οποίας είναι ήδη απολύτως, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, ξεκάθαρα! Με το νέο αθλητικό διευθυντή των κιτρινόμαυρων στην προκειμένη περίπτωση να είναι το «ένδυμα» που δείχνει προς τα που θέλουν να το πάνε το… έργο! 

Έργο που, σε επίπεδο στελεχών, θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει από την Ένωση όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι προαναγγελθείσες, και πολυαναμενόμενες για τους φίλους της ομάδας, αλλαγές σε επίπεδο ρόστερ ακόμη δεν έχουν αρχίσει, σε όλους τους υπόλοιπους τομείς τις λες και σαρωτικές! Τεχνικό επιτελείο… του κουτιού εξ Αργεντινής ορμώμενο με νέο προπονητή, βοηθούς, κινησιολόγο, αναλυτή αλλά και προπονητή τερματοφυλάκων, νέος τεχνικός διευθυντής, νέο ιατρικό επιτελείο αλλά και τιμ φυσιοθεραπευτών, αλλαγή φροντιστών, αλλαγή υπεύθυνου επικοινωνίας, αλλαγή και του υπεύθυνου ασφαλείας! Ανθρωπογεωγραφία εντυπωσιακά διαφορετική για τη σεζόν 2022-23, πρόσωπα που καλώς ή κακώς συνδέθηκαν, κάποια ακόμη και χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη, με τις αποτυχίες των τελευταίων ετών απομακρύνθηκαν με έως και συνοπτικές διαδικασίες! 

Με στόχο προφανώς όχι μόνο τη βελτίωση της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος αλλά, ίσως και κυρίως, τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και το πώς αυτή επηρέαζε, στο τέλος της ημέρας, και τα όσα συνέβαιναν στο χορτάρι! Γίνεται απολύτως ξεκάθαρο με όποιον από τους… παροικούντες τα Σπάτα κι αν μιλήσει κανείς, το πρώτο πράγμα που θέλησε ή πείστηκε να αλλάξει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αυτός είναι που παίρνει όλες τις στρατηγικές αποφάσεις, ήταν όχι τόσο, ή όχι μόνο, η παραγωγικότητα, η αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που έτρεχαν το project όσο η νοοτροπία που τους διέκρινε! Νοοτροπία που μετά από την κατάκτηση του τίτλου το 2018 έμοιαζε κάθε χρόνο και πιο αναχρονιστική, το ότι συμβαίνει εντός των τεσσάρων γραμμών στις ομάδες είναι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν ΚΑΙ των όσων εκτυλίσσονται και διαμείβονται στο μικρόκοσμό τους εκτός αγωνιστικού χώρου! 

Προφανώς έχει, ή καλύτερα είχε, και νόημα και ενδιαφέρον η συζήτηση περί του πώς ακριβώς έφτασε εδώ που έφτασε, σε αδιέξοδο, ο «δικέφαλος», επιτρέψτε μου να θεωρήσω το θέμα λήξαν! Αυτός που αποφάσισε να τα αλλάξει όλα ξεκάθαρα αναγνωρίζει ότι τίποτα δε λειτουργούσε σωστά, από τη στιγμή που μιλάμε, ουσιαστικά, για ενός ανδρός αρχή είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δε χρειαζόταν στην πραγματικότητα το όνομα, το γράφω απλά για να μη θεωρηθεί ότι επί τούτω το αποφεύγω, που αναλαμβάνει και την ευθύνη! Ευθύνη για τα όσα προηγήθηκαν αλλά και για τα όσα θα ακολουθήσουν, με τελευταία κίνηση αυτή του Μπρούνο Άλβες όλα τα κομμάτια του παζλ της επόμενης ημέρας, με εξαίρεση το αγωνιστικό, έχουν μπει πλέον στη θέση τους! 

Και όσο αγαπητός κι αν ήταν, που ήταν, σε μεγάλη μερίδα των φίλων της ομάδας ο Βασίλης Δημητριάδης φαντάζομαι ο καθένας μπορεί να καταλάβει για τι αναβάθμιση μιλάμε και στο κομμάτι της… εκπροσώπησης  για την Ένωση! Αναβάθμιση για λόγους ορατούς διά γυμνού οφθαλμού, για το πόσο βαρύ… αποτύπωμα έχει στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Πορτογαλίας Άλβες σε σχέση με τον, κατά κάποιον τρόπο, προκάτοχό του, για το τι ακριβώς θα… εισπράττει ως πρώτη εικόνα ο εκάστοτε αντίπαλος της ΑΕΚ  με το Λουζιτανό επικεφαλής της κιτρινόμαυρης αποστολής! Αναβάθμιση όμως και για λόγους όχι και τόσο…γνωστούς στο ευρύ κοινό, είναι πολύ συγκεκριμένη η απάντηση στην ερώτηση… «πώς κατάφερε ο Άλβες να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι αυτήν την τόσο προχωρημένη, αθλητικά, ηλικία;».

Και είναι, η απάντηση, η εξής… πρόκειται για έναν πραγματικό «στρατιώτη» στην καριέρα του, από τη στιγμή που πάτησε, για δεύτερη φορά, το πόδι του στη χώρα μας ξεκαθάρισε στους ανθρώπους του Απόλλωνα ότι το πρόγραμμα της ατομικής του εκγύμνασης ήταν πολύ συγκεκριμένο και απαιτητικό, πέρα από την προπόνηση με την ομάδα, και θα έπρεπε και αυτοί από την πλευρά τους να τον διευκολύνουν να το τηρήσει κατά γράμμα! Όπως εξίσου αυστηρή ήταν, και παραμένει, η διατροφή του, με συγκεκριμένες τροφές σε μετρημένες στο…γραμμάριο ποσότητες, εξίσου αυστηρό, σχεδόν σπαρτιάτικο ήταν και το καθημερινό του πρόγραμμα με έως και ιερές τις οκτώ ώρες ύπνου, προφανώς μακριά από ξενύχτια, καταχρήσεις και οποιουδήποτε είδους σωματική… ταλαιπωρία! 

Στοιχεία που εκ πρώτης… αναγνώσεως μπορεί να μη δείχνουν και πολύ σχετικά με, ή σημαντικά για, το νέο του ρόλο αλλά, πιστέψτε με, είναι και με το παραπάνω! Δείχνουν το πόσο πειθαρχημένος επαγγελματίας υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Πορτογάλος, δείχνουν με λίγα λόγια τη νοοτροπία του ανδρός, αυτός ακριβώς, για όλους τους λόγους που διαβάσατε παραπάνω, είναι άλλωστε και ο τομέας στον οποίο η Ένωση προτίθεται και προσπαθεί να αλλάξει! Εδώ και χρόνια, σε ότι αφορά το στελεχιακό της δυναμικό, έμοιαζε να τιμά περισσότερο παρά να… αξιοποιεί το όποιο παρελθόν της! Κλείνοντας τον κύκλο των αλλαγών σε επίπεδο οργανογράμματος με τον Μπρούνο Άλβες μοιάζει, επιτέλους, να εκμεταλλεύεται το πέρασμα ενός ανθρώπου από τις τάξεις της και όχι να τον… επιβραβεύει γι΄αυτό! Τον καλεί, με λίγα λόγια, για να…κάνει τη δουλειά της… όχι αυτήν που έχει αλλά αυτή που θέλει!  

Πηγή: bnsports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This