Επιλογή Σελίδας


Του Στέλιου Τσανάκα

Είναι Σάββατο 7 Μαΐου, το ρολόι δείχνει 16:37 και το ταμπλό γράφει ΑΣ Καρδίτσας-Αμύντας 100-66!

Ο ΑΣΚ γράφει την πιο ένδοξη σελίδα της αθλητικής ιστορίας του νομού Καρδίτσας, επισφραγίζοντας με την απονομή του τίτλου του πρωταθλητή της Α2 την άνοδο στην Basket League!

Είναι η πρώτη άνοδος επαγγελματικού Συλλόγου του νομού Καρδίτσας σε κορυφαία κατηγορία και περίπου 2.200 θεατές ζουν την ιστορική στιγμή στο νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ντυμένοι στα μπλε!

Ο Γιάννης Μπουρούσης σηκώνει μαζί με τον Νίκο Κακλαμάνο το τρόπαιο στον ουρανό της Καρδίτσας και γράφει το ιδανικό φινάλε στην πλούσια καριέρα του, εκπληρώνοντας ένα μεγάλο όνειρο: Να δει την πόλη του να αγωνίζεται στην Α1, επιτρέποντας σε όλους τους συντοπίτες του να τον απολαύσουν στο δικό του «last dance» ή αν προτιμάτε στη… δική του παρά(σ)ταση στην ενεργό δράση για χάρη του ΑΣΚ!

Για να φτάσει όμως η μπασκετική κοινότητα της Καρδίτσας να ζει μία πραγματικότητα που περιλαμβάνει το όνομα του άλλοτε αρχηγού της Εθνικής μας ομάδας και ενός κλειστού που μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες, χρειάζεται να γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω για να αποκτήσει αξία όλη αυτή η διαδρομή του Α.Σ. Καρδίτσας: Από τα αλώνια της ΕΣΚΑΘ, στο κατώφλι της Basket League!

Μπορεί ο Αθλητικός Σύλλογος Καρδίτσας με τη σημερινή του μορφή να υφίσταται μόλις από το 2006 (μετά από συγχώνευση των συλλόγων Α.Σ.Καρδίτσα-21ος Αιώνας και Γ.Σ. Καρδίτσας «Άμιλλα»), εντούτοις έχει καταφέρει να καταγράψει μία πορεία που αναδεικνύει όσο κανείς το μπάσκετ της πόλης, ενσωματώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας και της παράδοσης του αθλήματος στην περιοχή.

14 χρόνια – πέντε άνοδοι!

Η πόλη της Καρδίτσας είχε να επιδείξει κάποιες διάσπαρτες παρουσίες στη Γ’ Εθνική δεκαετία του ’90 με τον Γ.Σ. Καρδίτσας (τον πρόγονο του ΑΣΚ) και μόλις μία στα ’00 (την περίοδο 2004-05 με τον Α.Σ. Καρδίτσα-21ο Αιώνα). Το Καρδιτσιώτικο μπάσκετ είχε καταφέρει να αναδείξει αρκετούς αθλητές που έκαναν λαμπρή καριέρα (ενδεικτικά αναφέρουμε πέραν του Μπουρούση, τους Γιάννη Γιαννούλη, Κώστα Τσέλιο, Θρασύβουλο Σφέικο, Χρήστο Δεληγιάννη, Δημήτρη Κομποδιέτα, Βαγγέλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Πιούκα), ποτέ όμως δεν είχε καταφέρει -μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας- να καθιερωθεί σε συλλογικό επίπεδο στις εθνικές κατηγορίες.


Αυτό συνέβη αφού πρώτα ο Α.Σ. Καρδίτσας χρειάστηκε να περάσει σχεδόν από κάθε κατηγορία και ιεραρχική δομή του Ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία 14 χρόνια (με εξαίρεση τη Β’ ΕΣΚΑΘ).

Το Μάιο του 2008, οι «κυανόλευκοι» γνωρίζουν την ήττα στην αυλαία του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΘ και στην τελική κατάταξη, η ισοβαθμία με τον Θεσσαλικό Βόλου τους βρίσκει να υποβιβάζονται στην Α2 τοπική κατηγορία της περιφέρειας.

Η νέα σεζόν βρίσκει τον Α.Σ.Κ. να επιστρέφει άμεσα στη μεγάλη κατηγορία του Θεσσαλικού μπάσκετ, αφού με ένα ποιοτικό σύνολο -για τα δεδομένα της Α2 ΕΣΚΑΘ- πετυχαίνει την άνοδο με αήττητη πορεία, η οποία επισφραγίστηκε και με τον τίτλο του υπερπρωταθλητή (επικράτησε στον τελικό του Γ.Σ. Αλμυρού).

Η επόμενη πενταετία θα βρει τους «κυανόλευκους» στην Α1 ΕΣΚΑΘ, με συντριπτική πινελιά εντοπιότητας και ένα «κράμα» νεαρών και πιο έμπειρων αθλητών που βοήθησαν σε μία αγωνιστική σταθερότητα αλλά και στις προϋποθέσεις να τεθεί ξανά ως στόχος η άνοδος-επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες.

Φτάνουμε στην αγωνιστική περίοδο 2013-14 όπου η επιστροφή του Βαγγέλη Παπαδόπουλου στην Καρδίτσα δημιουργεί τις προϋποθέσεις συγκρότησης μιας ομάδας που είναι έτοιμη να διεκδικήσει την επιστροφή της στη Γ’ Εθνική. Και πράγματι, μαζί με ένα έμπειρο κορμό» και τον Καρδιτσιώτη σέντερ να ηγείται, ο Α.Σ.Κ. κόβει πρώτος το νήμα μέσω της διαδικασίας των πλέι-οφ της Α1 ΕΣΚΑΘ και επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες, ως η πρώτη ομάδα της πόλης μετά από εννέα χρόνια! Προηγουμένως, στο χειμωνιάτικο final four, κατακτά και το κύπελλο ΕΣΚΑΘ για να πετύχει το double και αποχωρήσει οριστικά από τα τοπικά πρωταθλήματα!

Από το 2014 έως το 2022 αρχίζει καθιέρωση στα υψηλά μπασκετικά στρώματα. Η Καρδίτσα δεν είχε ποτέ ως τότε τη λεγόμενη «ομάδα της πόλης» στο μπάσκετ και ο Α.Σ.Κ. φρόντισε να το αλλάξει, συσπειρώνοντας τον κόσμο και σημειώνοντας τη μία επιτυχία μετά την άλλη.

Η αναγνωριστική πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική και το… ατύχημα που τα άλλαξε όλα!

Ο Α.Σ. Καρδίτσας δε χρειάστηκε να παραμείνει καιρό στη Γ’ Εθνική, ενώ ακόμη πιο σύντομο ήταν το πέρασμά του από τη Β’ κατηγορία!

Η περίοδος 2014-15 τον βρίσκει να τερματίζει στην 9η θέση του 3ου Ομίλου και εκείνο το καλοκαίρι είχε φτάσει η ώρα για την εποχή Δεληγιάννη! Ο Χρήστος Δεληγιάννης βάζει τέλος πρόωρα σε μία σπουδαία αθλητική καριέρα και ένα ατύχημα ήρθε να αλλάξει όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και την ιστορία του Καρδιτσιώτικου μπάσκετ! Ο ίδιος αναλαμβάνει το σχεδιασμό και όλη την οργάνωση του Συλλόγου, μαζί με μία παρέα νεαρών παραγόντων που υπήρξαν, είτε συμμαθητές του, είτε παλαιοί ερασιτέχνες αθλητές που αντάμωσαν ξανά στη γενέτειρά τους!

Με την εκλογή του κ. Θωμά Δεληγιάννη στον προεδρικό θώκο, ο Α.Σ.Κ. μπαίνει σε άλλη τροχιά και τη σεζόν 2015-16 τερματίζει στη 2η θέση του 3ου Ομίλου με ρεκόρ 20-2, ικανό να στείλει για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, ομάδα του μπάσκετ στη Β’ Εθνική! Εκείνη τη χρονιά, η ομάδα του Χάρη Φόρου φτάνει και στον τελικό του Θεσσαλικού Σούπερ Καπ (θεσμός που μόλις είχε δημιουργηθεί και περιλάμβανε τις Θεσσαλικές ομάδες που συμμετείχαν στις εθνικές κατηγορίες).

Στη Β’ Εθνική, οι «κυανόλευκοι» δημιουργούν και πάλι ένα έμψυχο υλικό με βλέψεις, αν και ποτέ δεν το «φώναξαν». Το 24-6 στον 1ο Όμιλο οδηγεί την ομάδα στη 2η θέση και τη στέλνει για πρώτη φορά στην Α2, ως ο πρώτος μπασκετικός Σύλλογος του νομού Καρδίτσας που καταφέρνει μία τέτοια άνοδο!

Η καθιέρωση και η «ανεπιθύμητη» wild card!

Από το 2017 ο Α.Σ.Κ. είναι κάτοικος Α2 και είχε πια να διαχειριστεί νέα δεδομένα σε οικονομικά, αγωνιστικά μεγέθη αλλά και να δώσει μία μάχη με την ανθεκτικότητα, την αντοχή στη φθορά. Οι διαδοχικές άνοδοι είχαν «ζεστάνει» το κοινό που ήδη αγκάλιασε την προσπάθεια της ομάδας και αναγνώριζε το πολύ δύσκολο βήμα καθιέρωσης στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία μπάσκετ της χώρας.

Η αγωνιστική περίοδος 2017-18, οι «κυανόλευκοι» κάνουν ένα αμίμητο ντεμαράζ στο 2ο γύρο, σημειώνουν έξι νίκες στα τελευταία επτά ματς με τον Γιάννη Τζήμα να διαδέχεται τον Λευτέρη Καλογήρου στον πάγκο και τελικά να πετυχαίνουν την απευθείας παραμονή στην κατηγορία, κάνοντας μια πραγματική υπέρβαση. Εκείνη τη χρονιά ήταν και η πρώτη που ο Α.Σ.Κ. ντεμπούταρε σε έναν νέο ακόμη θεσμό, για να γίνει η πρώτη ομάδα του νομού που συμμετέχει στο κύπελλο Ελλάδος.

Η σεζόν 2018-19 είναι εκείνη που βάλθηκε να δώσει το δικαίωμα στο όνειρο! Με τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου κλειστού γυμναστηρίου στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής να συνεχίζονται, ο Α.Σ.Κ. με έδρα το παλαιό κλειστό που πια ασφυκτιεί, βάζει πλώρη για να πρωταγωνιστήσει στην Α2!

Στην Καρδίτσα καταφθάνουν σπουδαία ονόματα (Κακλαμάνος, Μαγκουνής, Καλλές, Γράβας, Παπαχρήστος) και σε συνδυασμό με όσους παραμένουν στο ρόστερ, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γιάννη Τζήμα, πραγματοποιούν μία σπουδαία πορεία που βρίσκει τον Α.Σ.Κ. στα πλέι-οφ και το όνειρο της Basket League! Με ρεκόρ 17-13, ο Α.Σ.Κ. τερματίζει 3ος, πίσω μόνο από Ιωνικό Νικαίας και Ηρακλή και αποκτά πλεονέκτημα έδρας για τους ημιτελικούς των πλέι-οφ όπου αντιμετώπισε την Καστοριά. Οι «κυανόλευκοι» θα γνωρίσουν την ήττα στη σειρά με 3-1 (οι νίκες που μεταφέρθηκαν από την κανονική διάρκεια ήταν μία για κάθε ομάδα) και θα τερματίσουν στην 4η θέση, με τον Ιωνικό και τον Ηρακλή να πετυχαίνουν την άνοδο στην Basket League.

Ωστόσο, η κενή θέση που δημιουργήθηκε στην κορυφαία κατηγορία μπάσκετ της χώρας, δίνει το δικαίωμα, αρχικά στην Καστοριά (που αρνήθηκε) και έπειτα στον Α.Σ. Καρδίτσας να κάνει το τεράστιο άλμα και να βρεθεί στα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ!

Από το 2014 και μέσα σε 5 χρόνια, ο Α.Σ.Κ. και η Καρδίτσα θα άλλαζε απότομα στάτους στο μπασκετικό χάρτη και θα έπλεε σε πολύ βαθιά, αχαρτογράφητα νερά!

Μετά από σκέψεις, επαφές και μία έκτακτη ανοικτή συνέλευση στην πόλη, μεταξύ διοικούντων, χορηγών, επιχειρηματιών, φορέων και απλών φιλάθλων, η ενημέρωση και η συζήτηση καταλήγουν στην άρνηση της wild card από την Ομοσπονδία, μία πολύ δύσκολη και γενναία απόφαση που όμως ήταν εκείνη που κράτησε «όρθιο» το Σύλλογο! Οι εργασίες παράδοσης του νέου κλειστού Γυμναστηρίου δεν είχαν ολοκληρωθεί, η ομάδα θα έπρεπε να αγωνιστεί σε γειτονικό νομό στην πρώτη της παρουσία στην Α1, ενώ απαιτούνταν ακόμη αρκετές οργανωτικές πινελιές ώστε να ζήσουν οι Καρδιτσιώτες αυτό που δεν τολμούσαν να προφέρουν πριν λίγα χρόνια!

Η διετία καθιέρωσης και η επιβίωση στην εποχή covid!

Η διετία που ακολουθεί βρίσκει τον Α.Σ.Κ. σε νέα δεδομένα. Η πρόκληση του νέου γηπέδου (τελικά παραδόθηκε προς χρήση σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του πρωταθλήματος) και οι αλλεπάλληλες συμμετοχές στην Α2 δημιουργούν προσδοκίες αλλά και ρεαλισμό για τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στην κατηγορία, την αντοχή στο χρόνο και κυρίως τη δοκιμασία της σχέσης με τον κόσμο για τον οποίο ο κορεσμός δεν ήλθε ποτέ!

Με προπονητή πια τον Καρδιτσιώτη Κώστα Κομποδιέτα, τον μακροβιότερο στον πάγκο της ομάδας από την ημέρα που επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίας, ο Α.Σ.Κ. εισέρχεται για 3η διαδοχική χρονιά στο πρωτάθλημα της Α2 με στόχο, αυτή τη φορά το υψηλότερο δυνατό πλασάρισμα. Η μετάβαση στη νέα έδρα απαιτεί και προσαρμογή σε ένα υπερσύγχρονο και μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, με τους «κυανόλευκους» να ανταποκρίνονται θαυμάσια και με την εμπειρία και την τεχνογνωσία ως μία από τις «ψημένες» ομάδες της Α2, φτάνουν στην 5η θέση, όταν επικρατούν επί του Φίλιππου Βέροιας με 82-64. Όλα αυτά ως στις 6 Μαρτίου 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού συστήθηκε στην καθημερινότητά μας, η πρώτη καραντίνα ήταν πραγματικότητα και εκείνη την αγωνιστική περίοδο τα πάντα «νέκρωσαν». Ο Α.Σ.Κ. θα τερματίσει 5ος και το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί πρόωρα, αφού η 21η αγωνιστική ήταν και η τελευταία εκείνης της χρονιάς, ελέω covid.

Η επιστροφή στη δράση ήρθε το καλοκαίρι του 2020, όμως φάνηκε ξανά να είναι σύντομη, καθώς ο ιός δεν είχε και δεν έχει εγκαταλείψει τον πλανήτη μας. Όπως όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως επιπέδου, έτσι και ο Α.Σ. Καρδίτσας καλείται να δομήσει μία προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις και ο κόσμος της περιοχής «μετρούσε» τις πληγές του από την πανδημία. Η διοίκηση με τον Χρήστο Δεληγιάννη πια πρόεδρο, καταβάλει τεράστια προσπάθεια να υποστηρίξει ξανά την ομάδα σε αυτό το επίπεδο, την ώρα που εκείνο τον Σεπτέμβριο η κακοκαιρία «Ιανός» πλήττει ολοκληρωτικά την Καρδίτσα που έζησε στιγμές «Αποκάλυψης».

Η ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 που «άγγιξε» την είσοδο στα πλέι-οφ της Α2.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδόν 1,5 μήνα μετά, αναστέλλεται κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, η χώρα μας βιώνει τη 2η καραντίνα και ο Α.Σ.Κ. σταματά τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις μετρώντας τρεις νίκες και μία ήττα, η οποία ήρθε από τον Ολυμπιακό Β’ στο ΣΕΦ.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι «κυανόλευκοι» έδιναν μόνο εκτός έδρας αγώνες, μιας και το νέο κλειστό έχρηζε αποκατάστασης από τη θεομηνία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Με τη 2ο lockdown να είναι γεγονός, η επιστροφή στη δράση για την Α2 λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο του 2021, σχεδόν 5 μήνες μετά την τελευταία επίσημη αναμέτρηση των ομάδων. Με έκτακτη δομή και αρκετές αλλαγές που ήταν αναγκαίες από τη διοργανώτρια αρχή, ο Α.Σ.Κ. επιστρέφει στα γήπεδα με σκοπό να ολοκληρώσει τη χρονιά με το κεφάλι ψηλά. Οι «κυανόλευκοι» όχι απλά δεν τα παρατούν, όχι απλά δεν χρησιμοποιούν το δικαίωμα να μην αγωνιστούν, αλλά διεκδικούν μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική την είσοδο στα πλέι-οφ, τη δεύτερη στα τελευταία τρία χρόνια! Η 6η αγωνιστική του 2ου γύρου και η ήττα στα σημεία από τον Απόλλωνα Πάτρας (εάν μάλιστα κέρδιζε τότε, στα πλέι-οφ θα αντιμετώπιζε τους Αχαιούς με μειονέκτημα έδρας μεν, με «κληρονομιά» δύο νικών απέναντί τους στα ημιτελικά δε) όχι μόνο απογοήτευση δεν έφερε, αλλά άνοιξε την όρεξη για όσα ακολούθησαν από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα!

Η ώρα της εκτόξευσης και η υπόσχεση του Γιάννη Μπουρούση!

Η 5η διαδοχική χρονιά στην Α2 καθιστά την ομάδα ως μία από τις πιο έμπειρες της κατηγορίας και με την παρουσία… μισής δεκαετίας σε αυτό το πρωτάθλημα, οι ιθύνοντες αποφασίζουν να ταράξουν τα νερά και να επιχειρήσουν άλλη μία υπέρβαση, τέτοια που ποτέ δεν έζησε όλος ο νομός σε οποιοδήποτε άθλημα!

Ο Α.Σ.Κ. δομείται με σκοπό να πρωταγωνιστήσει, η έλευση του Δημήτρη Λιόγα δίνει τη σειρά της στην προσθήκη αθλητών με σπουδαία μπασκετική διαδρομή και το δικαίωμα στο όνειρο ξεκινά! Στα… μπασκετικά στέκια «ψιθυρίζεται» ότι η ομάδα της Καρδίτσας θέλει να πρωταγωνιστήσει, όμως ακόμη, στη Θεσσαλική πόλη δεν έχει πυροδοτηθεί η «βόμβα» του Γιάννη Μπουρούση!

Το Σεπτέμβριο, ο Καρδιτσιώτης γίγαντας εκπλήσσει τους πάντες, παίρνοντας την απόφαση να ανακαλέσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, 5 μήνες μετά την τελευταία επίσημη εμφάνισή του στα παρκέ! Η είδηση έμοιαζε σαν ψέμα, όμως ο εμβληματικός διεθνής αθλητής είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια, με το δικό του μοναδικό τρόπο και τήρησε μία υπόσχεση και ένα όνειρο που είχε από παιδί: Να αγωνιστεί στην Καρδίτσα και να την οδηγήσει στην Α1!

Κάπου εκεί όλα πήραν το δρόμο τους! Στην ομάδα αφικνείται και ο Δημήτρης Βεργίνης που την καθιστά παντοδύναμη και ο Α.Σ.Κ. βάζει πλέον πλώρη για τα μεγάλα σαλόνια!

Με μόλις 13 παίκτες ροτέισον, σε εποχές που ο κόβιντ είχε και έχει άλλα σχέδια, οι «κυανόλευκοι» εκκινούν με 12 διαδοχικές νίκες έως ότου η Καβάλα διακόψει το αήττητο σερί. Η ίδια ομάδα πάντως έμελλε να είναι και η σημαδιακή στη φετινή πορεία του Α.Σ.Κ, καθώς στις 16 Απριλίου, η ομάδα της Καρδίτσας επικρατεί με 74-66 για την 27η αγωνιστική για να κατακτήσει και μαθηματικά την πρωτιά και την ιστορική άνοδο στην Α1!

Ο Α.Σ. Καρδίτσας διατηρεί αήττητη την έδρα του, έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο προσέλευσης ανά τις ομάδες της Α2 και ο Γιάννης Μπουρούσης κάνει μία πόλη να ονειρεύεται τα σαλόνια της Basket League! Το standing ovation στο κατάμεστο νέο κλειστό γυμναστήριο και η ύψωση του τροπαίου στον ουρανό της Καρδίτσας θα μείνουν ανεξίτηλες μνήμες στο χρόνο και ποιος ξέρει, αυτός ο χώρος μπορεί σύντομα να αποκτήσει και το όνομά του!

Το σίγουρο είναι ότι η Καρδίτσα απέκτησε τη δική της θέση ποια στο μπασκετικό στερέωμα και δε σταματά να ονειρεύεται! Στα καλύτερα που έρχονται!

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This