Επιλογή Σελίδας


Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Από τους λεγόμενους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, μονάχα ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε ουσιωδώς τη σεζόν 2021-2022 σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο Ολυμπιακός ήταν μάλλον ο χειρότερος της εποχής Μαρτίνς αλλά και πάλι πήρε το πρωτάθλημα εύκολα και δίκαια. Τούτο σημαίνει ότι ξεκινάει από θέση ισχύος και την επόμενη χρονιά. Ουδείς τον πλησίασε τόσο ώστε να του προκαλεί πραγματική ανησυχία και όλοι οι θεωρητικοί ανταγωνιστές του θα χρειαστούν ενίσχυση για να τον κοντράρουν περισσότερο του χρόνου. Με δεδομένο όμως ότι και οι Ερυθρόλευκοι θα ενισχυθούν, δύσκολα θα παρουσιαστούν ξανά τόσο μέτριοι.

Ο Παναθηναϊκός μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και λαθών, φέτος κινήθηκε επιτέλους στο δρόμο της ποδοσφαιρικής λογικής. Βρήκε έναν καλό προπονητή, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τον άφησε να δουλέψει με τον δικό του τρόπο, τον στήριξε όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά και τώρα δικαιώνεται: η ομάδα επιστρέφει δικαίως στην Ευρώπη, είναι σαφώς η πιο φορμαρισμένη στην Ελλάδα εδώ και δυο μήνες και διεκδικεί τίτλο για πρώτη φορά μετά το 2014.

Ασφαλώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν ώστε ο Παναθηναϊκός να αποτελέσει διεκδικητή του πρωταθλήματος – η παραμονή του Γιοβάνοβιτς είναι το πρώτο. Όμως το πράγμα έχει μπει σε μια ρότα και αν ο Γιάννης Αλαφούζος δεν το γυρίσει στο γνωστό, αυτοκαταστροφικό mode, τότε η αισιοδοξία των οπαδών του ΠΑΟ για καλύτερες μέρες είναι απολύτως βάσιμη.

Ο Άρης κλείνει τη σεζόν πανηγυρικά. Νίκησε ξανά τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, νίκησε με τεράστια ανατροπή την ΑΕΚ, εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο επίσης άξιζε και έχει κι εκείνος κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον. Αισθητά καλύτερος φέτος σε σχέση με πέρυσι δεν ήταν. Οι δυσκολίες όμως που πέρασε και ξεπέρασε, φτιάχνουν χαρακτήρα. Και σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη είναι ο ρεαλιστικός στόχος του Άρη και σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί. Θα μπορούσε να είναι επίσης και η βάση για την εξέλιξη του κλαμπ. Αρκεί να μη συνεχιστούν οι καλοκαιρινές αποτυχίες στα προκριματικά.

Για την ΑΕΚ δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ειπωθεί ή γραφτεί. Από το καλοκαίρι του 2018 κι έπειτα το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο και όλα μαζί οδήγησαν στην παταγώδη φετινή αποτυχία! Βασικός υπεύθυνος είναι ασφαλώς ο Δημήτρης Μελισανίδης. Η Ένωση θα μπει στο νέο της γήπεδο χωρίς να παίζει Ευρώπη. Η ζημιά είναι τεράστια και θα τη βρει μπροστά της τα επόμενα χρόνια. Η υποχρέωση να αλλάξουν όλα και να κάνει η ΑΕΚ την απαραίτητη επανεκκίνηση βρίσκεται στα χέρια του Μελισανίδη. Τέσσερα καλοκαίρια χαμένα είναι πολλά. Πέμπτο δεν αντέχει ο σύλλογος.

Για τον ΠΑΟΚ θα πούμε περισσότερα πράγματα μετά τον τελικό του κυπέλλου. Προς το παρόν θα αρκεστώ στα οφθαλμοφανή: Ο «Δικέφαλος» κέρδισε πολλά από την ευρωπαϊκή του πορεία. Αυτή του έφτιαξε τη χρονιά. Όμως πλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή πώς θα κινηθεί στη συνέχεια.

Θα έλεγα ότι για τους «Ασπρόμαυρους» το αντιπαράδειγμα βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους. Η ΑΕΚ, μεταξύ πολλών άλλων σφαλμάτων, υπερτίμησε και μέχρι φέτος συνέχισε να υπερτιμά τις δυνατότητες των παικτών που την έκαναν πρωταθλήτρια το 2018. Δεν μέτρησε σωστά τις ιδιαιτερότητες εκείνης της χρονιάς και συνέχισε να δίνει ρόλο πρωταγωνιστή στον Μάνταλο, τον Σιμόες, τον ανεκδιήγητο Βράνιες και άλλους, ενώ τα παιδιά, ολοφάνερα δεν το είχαν. Ή έστω δεν το είχαν πια.

Αντιστοίχως, ο ΠΑΟΚ συνέχισε να στηρίζεται και φέτος στον Άντρε, τον «Μπίσε», τον Κρέσπο, τον Πασχαλάκη έφερε πίσω τον Ζαμπά και τον Άκμπομ. Το γεγονός ότι όποτε έπαιξε χωρίς τους παλιούς ο ΠΑΟΚ ήταν απείρως χειρότερος, δεν είναι επιχείρημα υπέρ των παλιών. Είναι επιχείρημα κατά του σχεδιασμού των περασμένων τριών ετών που άφησε την ομάδα χωρίς αντικαταστάτες της «χρυσής» μα πλέον ταλαιπωρημένης και ξεζουμισμένης γενιάς.

Ο Ραζβάν πίστεψε ότι θα ξαναπάρει πρωτάθλημα με αυτούς. Έκανε λάθος. Ο ΠΑΟΚ δεν έγινε ΑΕΚ βέβαια και για διάφορους λόγους παρέμεινε ψηλότερα. Όμως το φετινό καλοκαίρι είναι κρίσιμο και για εκείνον. Οι συναισθηματισμοί πρέπει να τελειώσουν το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαΐου. Ελπίζω με το κύπελλο στα χέρια του Άντρε.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This