Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Αν το κριτήριο είναι η απόδοση τους στα playoffs, και αν βασίσουμε τη συζήτηση πάνω στην παραδοχή ότι διεκδικούν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεν είναι πολύ εύκολο να σχολιάσεις ποια εκ των δύο ομάδων, ο γηπεδούχος Αρης ή η φιλοξενούμενη ΑΕΚ έχει δείξει περισσότερα και άρα έχει αγοράσει για τον εαυτό της το δικαίωμα να μπει στο σαββατιάτικο ντέρμπι με την “μου αξίζει το εισιτήριο” αυτοπεποίθηση.

Στις 8 αγωνιστικές που έχουν προηγηθεί ο Άρης έχει συγκεντρώσει 11 βαθμούς και η ΑΕΚ 10. Όταν συγκρίνεις τα στοιχεία της απόδοσής τους σε αυτά τα 8 παιχνίδια μέσα από το Comparisonator, μια πλατφόρμα σύγκρισης της απόδοσης ομάδων και ποδοσφαιριστών, μένεις με την εντύπωση ότι μέχρι εδώ η ΑΕΚ κάνει περισσότερα πράγματα καλά, δηλαδή ότι υπερέχει σε αρκετές παραμέτρους του παιχνιδιού. Όχι όμως τόσο που να μπορεί να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό ότι έχει κάνει “περισσότερα πράγματα” από τον Άρη στα playoffs και ότι την “αδικεί” η δική της συγκομιδή συγκριτικά με αυτή του αντιπάλου της.

Η ΑΕΚ υπερέχει στο επιθετικό κομμάτι – πετυχαίνει περισσότερα (1.25 ανά ματς) γκολ συγκριτικά με τον Άρη (0.63), σουτάρει περισσότερο (15.2 – 12.1) και δημιουργεί περισσότερες κλασικές ευκαιρίες (xG 1.72) συγκριτικά με τον Αρη (0.94). Και αυτό το επιτυγχάνει επειδή κάνει περισσότερες και πιο επιτυχημένες τακτικές ενέργειες στην ανάπτυξη των επιθέσεων.

Ο Άρης υπερέχει έναντι της ΑΕΚ στο αμυντικό κομμάτι. Δέχεται λιγότερα (0.63) γκολ συγκριτικά με την ΑΕΚ (1), και επιτρέπει λιγότερες κλασικές ευκαιρίες στον αντίπαλο (xShots against 1.1) από την ΑΕΚ (1.33). Αυτό συμβαίνει επειδή ο Αρης έχει καλύτερη αμυντική λειτουργία χάρη στις περισσότερες και πιο επιτυχημένες αμυντικές τακτικές ενέργειες. Η ΑΕΚ έχει καλύτερη απόδοση στην παράμετρο της επιθετικής άμυνας στο αντίπαλο μισό του τερέν, αλλά είναι και αυτή που χάνει συχνότερα την μπάλα στο δικό της μισό του τερέν.

Η ΑΕΚ έχει υπεροχή σε όλες τις παραμέτρους της κυκλοφορίας της μπάλας και κάνει πιο ποιοτικό παιχνίδι, με περισσότερες πάσες – κλειδιά, περισσότερες πάσες στο επιθετικό 1/3 του τερέν, περισσότερες και πιο επιτυχημένες σέντρες. Ο Άρης υπερέχει στις παραμέτρους των μονομαχιών.

Το γενικό index του Comparisonator, το οποίο συγκρίνει την απόδοση των δύο ομάδων σε ένα πολύ μεγάλο πλήθος παραμέτρων του παιχνιδιού δείχνει ότι στην οικονομία των 8 αγωνιστικών η ΑΕΚ είχε πιο ποιοτικό μέσο όρο απόδοσης. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όμως ήταν, μέχρι εδώ, μικρή.

Προφανώς όχι τυχαία, συζητάμε για τις μόνες δύο ομάδες των playoffs που άλλαξαν προπονητή κατά τη διάρκεια της σεζόν, δηλαδή συζητάμε για τις δύο ομάδες που δεν είχαν μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σήμερα η μια ομάδα έχει έναν προπονητή που δεν έχει συμπληρώσει τρίμηνο και βρίσκεται ακόμη στη φάση του πειραματισμού, δοκιμάζοντας πρόσωπα, σχήματα, τοποθετήσεις και αγωνιστικό σχέδιο, και η άλλη ομάδα έχει ένα υπηρεσιακό επιτελείο που εργάζεται για ακόμη μικρότερο διάστημα, των δυόμιση μηνών.

Όχι τυχαία, πρόκειται για τις δύο ομάδες των playoffs με τις μεγαλύτερες αδυναμίες στο κομμάτι της αγωνιστικής νοοτροπίας κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σήμερα ο Αρης προετοιμάζεται για το ματς με την αύρα της νίκης επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και η ΑΕΚ με το κέφι που της έδωσε η πιο μεγάλη σε σκορ νίκη που έκανε στα playoffs, στο ΟΑΚΑ επί του ΠΑΣ Γιάννινα.

Κάνοντας την υπόθεση ότι ο Άρης θα καταφέρει να νικήσει την τελευταία αγωνιστική στα Γιάννινα τον “αδιάφορο” ΠΑΣ, ο παρατηρητής μένει με την εντύπωση ότι είναι μόνο η ΑΕΚ αυτή που καίγεται για τη νίκη στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Και αυτή η σκέψη της δημιουργεί τον κίνδυνο να μπλέξει το μυαλό της σχετικά με την κατάλληλη τακτική σε αυτό το παιχνίδι. Η ΑΕΚ ξέρει ότι ο Άρης προβληματίζεται όταν δεν βρίσκει χώρους, αλλά από την άλλη είναι πιθανό να αγχώνεται στην ιδέα ότι πρέπει να κυριαρχήσει στο παιχνίδι με όρους κατοχής της μπάλας και αριθμού επιθέσεων και ευκαιριών προκειμένου να νικήσει. Ο Άρης ξέρει ότι τον ευνοεί μια συνθήκη παιχνιδιού κατά την οποία αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο και στήνει ένα μεσαίο αμυντικό μπλοκ με στόχο να μεταβαίνει γρήγορα στην ανάπτυξη επιθέσεων μόλις επανακτήσει την κατοχή της μπάλας προκειμένου να επιτεθεί σε κενούς χώρους, αλλά δεν αποκλείεται να τον αγχώσει η πρεμούρα της κερκίδας για επικράτηση επί της ΑΕΚ σε αυτόν τον “τελικό”.

Στο τέλος της ημέρας, μοιάζει δίκαιο που το ευρωπαϊκό εισιτήριο παίζεται σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι. Και όλα τα παραπάνω δημιουργούν ή εντείνουν την γενική αίσθηση ότι μας περιμένει ένα δραματικό ντέρμπι με ένστικτα επιβίωσης.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This