Επιλογή Σελίδας


Του Στέλιου Τσανάκα

Είκοσι ένα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρδίτσας, σε μια εύφορη πεδιάδα στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, βρίσκεται ο Παλαμάς. Από την αρχαιότητα, η σύνδεση με τον Παλάμνιο Δία, προς τιμήν του οποίου οι Θεσσαλοί γιόρταζαν τα «Πελώρια» (από το όνομα του γίγαντα Πέλωρα) και το όρος Τιτάνιο στην περιοχή (το όνομα του οποίου προέκυψε από τις θεότητες της Ελληνικής Μυθολογίας), συνέθεσαν μία τοποθεσία όπου το δέος συναντά την ιερότητα.

Με τα χρόνια, αυτή η κωμόπολη του νομού Καρδίτσας αναπτύχθηκε και στη σύγχρονη ιστορία μας δεν έχει να περηφανεύεται μόνο για τους θεσσαλικούς μύθους και τους λαϊκούς θρύλους της αρχαιότητας, διαγράφοντας τη δική της πορεία στον αθλητισμό.

Σε μία περιοχή, όπου οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί και τα οικονομικά μεγέθη είναι άνισα, συγκριτικά πάντα με ολόκληρη τη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, ο Παλαμάς ζει το δικό του παραμύθι και προβάλει τη δική του αντίσταση κόντρα στο ρεύμα, ζώντας και αναπνέοντας για το μπάσκετ!

Σε εποχές που το ενδιαφέρον μονοπωλούσε το ποδόσφαιρο, ένας Δήμος μικρότερος των 17.000 κατοίκων σφυρηλατεί τη δική του μπασκετική παράδοση μέσω των Τιτάνων Παλαμά, με επιτεύγματα που θα λέγαμε ότι κράτησαν ζωντανή την αγάπη και το ερέθισμα για το άθλημα στο νομό τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1979 έως σήμερα, ο Γυμναστικός Σύλλογος Τιτάνες Παλαμά καταγράφει τη δική του πορεία στο μπασκετικό χάρτη ως ένα σύγχρονο «Γαλατικό χωριό» που διαθέτει τη μακροβιότερη παρουσία και τις περισσότερες συμμετοχές ομάδας του νομού σε Εθνικές κατηγορίες.

1996-2022: 26 χρόνια – 19 συμμετοχές στις Εθνικές κατηγορίες!

Το 1996 ο Σύλλογος κατακτά το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΘ και είναι έτοιμος να ζήσει το παρθενικό του ταξίδι στις Εθνικές κατηγορίες. Έκτοτε; 19 συμμετοχές σε Β’ και Γ’ Εθνική σε 26 χρόνια, με διαδοχικές παρουσίες στα Εθνικά πρωταθλήματα, διακρίσεις με πρώτη και κύρια μία μη μετρήσιμη, τη διαμόρφωση μιας μπασκετικής κουλτούρας που κράτησε ζωντανή τη «φλόγα» πολύ πριν η περιοχή ζήσει στον αστερισμό του Α.Σ. Καρδίτσας και εσχάτως του «θρύλου» Γιάννη Μπουρούση που επέστρεψε για να επισφραγίσει τη χρυσή εποχή της Καρδιτσιώτικης καλαθοσφαίρισης.


Η σεζόν 1996-97 είναι η πρώτη στη Γ’ Εθνική και μετά από ένα «διάλειμμα» διετίας, οι Τιτάνες επιστρέφουν σε αυτό το επίπεδο για μία ολόκληρη οκταετία: Από το 1999 έως το 2007 καταγράφουν οκτώ συνεχόμενες παρουσίες στη Γ’ Εθνική, με έντονο το γηγενές στοιχείο και σε πείσμα πολλών, κατάφεραν να κινήσουν τα νήματα για να πάρει σάρκα και οστά το νέο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά.

Η αναβάθμιση στις αθλητικές υποδομές και το νέο γήπεδο στη νέα εποχή!

Από τα ανοιχτά γήπεδα στο Δημοτικό Στάδιο Παλαμά, οι Τιτάνες πέρασαν στο κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (1987-88), έδρα που διατήρησαν έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’00. Το επονομαζόμενο «κλουβί» δε χωρούσε πια το βεληνεκές των Τιτάνων που είδαν τον Αύγουστο του 2009 να μετακομίζουν στο νέο τους «σπίτι», το «Αεθλίου Μέλαθρον» που έδωσε τη σειρά του σε νέες, «χρυσές σελίδες» του Συλλόγου.

Αυτή τη φορά, το «διάλειμμα» από τις Εθνικές κατηγορίες ήταν μεγαλύτερο, ωστόσο οι Τιτάνες ήξεραν ότι πλέον είχαν τις βάσεις, είχαν την τεχνογνωσία και τη διάθεση να επιστρέψουν πιο ηχηρά και με τη γνωστή τους συνέπεια. Από το 2007, φτάνουμε στο 2012 όπου η ομάδα κάνει επανεμφάνιση στη Γ’ Εθνική και έκτοτε λέει… οριστικό «αντίο» στις τοπικές κατηγορίες!

Ο πήχης ανεβαίνει και οι Τιτάνες ζουν μία δεκαετία ανεπανάληπτη όπου ταβάνι τους είναι μόνο ο ουρανός! Η αγωνιστική περίοδος 2013-14 αποτελεί ορόσημο, καθώς η ομάδα πετυχαίνει την πρώτη της άνοδο στη Β’ Εθνική, παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο για μία διετία (2014-16), ως η πρώτη του νομού που το κατάφερε. Παρά τον υποβιβασμό το 2016, ο Σύλλογος όχι μόνο δεν το βάζει κάτω αλλά τοποθετεί τα θεμέλια για άμεση επιστροφή στη Β’ Εθνική, αυτή τη φορά μάλιστα ως πρωταθλητής του 1ου Όμιλου Βορρά και παρότι ξεκίνησε με ποινή αφαίρεσης ενός βαθμού τις υποχρεώσεις του εκείνη τη χρονιά.

Η περίοδος 2017-18 σηματοδοτεί την 3η συμμετοχή των Τιτάνων στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και η επόμενη τριετία (2018-21) συνοδεύεται από παρουσία στη Γ’ Εθνική -εν μέσω και της ζοφερής πανδημίας κόβιντ-19.

Οι Τιτάνες, δεν καταφέρνουν απλά να επιβιώσουν, αλλά από φέτος επέστρεψαν στη Β’ Εθνική για να συνεχίσουν τη μακρά παράδοση με την 4η παρουσία τους στην κατηγορία -και πάλι- ως η ομάδα του νομού με τις περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το πρωτάθλημα!

Αν κανείς αναζητεί τη συνταγή της επιτυχίας μέσα σε μία κωμόπολη 5.800 κατοίκων, δε θα μπορέσει να τη βρει μακριά από την ανιδιοτελή αγάπη προς το μπάσκετ και το διαχρονικό ρομαντισμό των ανθρώπων που υπηρετούν το Σύλλογο: Από τις εκάστοτε διοικήσεις, τους τοπικούς παράγοντες έως και τους φιλάθλους, οι οποίοι μάλιστα έχουν το προσωνύμιο «οι Ρομαντικοί», δημιουργώντας ως και οργανωμένο κομμάτι και παίρνοντας τη δική τους ξεχωριστή θέση στην κερκίδα.

Το θαύμα στα γυναικεία τμήματα υποδομής και η Πανελλήνια καταξίωση!

Κι αν κανείς στρέφει το βλέμμα του -δικαίως- στο αντρικό τμήμα με όσα έχει πετύχει (στα παραπάνω να προσθέσουμε την παρθενική συμμετοχή στο κύπελλο Ελλάδος τη σεζόν 2017-18 και το πρώτο διεθνές φιλικό της ομάδας με τη Γεωργιανή Ρουστάβι το Δεκέμβριο του 2015), την ανάδειξη αθλητών που στελέχωσαν Εθνικές ομάδες και την καταξίωση ανάμεσα σε «θηρία» του Θεσσαλικού και Βορειοελλαδίτικου μπάσκετ, η διαδρομή στα γυναικεία τμήματα υποδομής ξεπερνά κάθε προσδοκία!

Αν η προσπάθεια του Συλλόγου σε αυτό το Δήμο να κρατήσει ψηλά τη σημαία στο άθλημα χρήζει ιδιαίτερης μνείας, τότε πολλαπλάσια εύσημα αξίζει για τα επιτεύγματά του στο αναπτυξιακό κομμάτι του γυναικείου μπάσκετ.

Η κουλτούρα που αναφέρθηκε πιο πάνω, μεταλαμπαδεύτηκε και αναπτύχθηκε ζωηρά στο γυναικείο φύλο, το οποίο κυριάρχησε για μία επταετία στο Θεσσαλικό μπασκετικό στερέωμα και γιγάντωσε το όνομα των Τιτάνων πανελλαδικά με όσα κατάφερε. Από το 2012 έως και το 2019, οι Τιτάνες κατακτούν συνολικά οκτώ (8) πρωταθλήματα ΕΣΚΑΘ που αναλύονται σε επτά διαδοχικά πρωταθλήματα Κορασίδων Θεσσαλίας και ένα πρωτάθλημα Νεανίδων στην ίδια Ένωση!

Παρά την αλλαγή γενεών και των συσχετισμών δυνάμεων όλα αυτά τα χρόνια, οι γυναικείες υποδομές στον Παλαμιώτικο Σύλλογο δημιούργησαν καταστάσεις… αυτοκρατορίας που δεν περιορίστηκαν στα στενά γεωγραφικά όρια της Θεσσαλίας.

Τις αγωνιστικές περιόδους 2013-14 και 2016-17, οι Κορασίδες των Τιτάνων κατακτούν το πρωτάθλημα του Βορείου Ομίλου και προκρίνονται στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος, κατακτώντας και τις δύο φορές την 5η θέση!

Οι στιγμές δόξας αυτών των κοριτσιών κορυφώθηκαν το 2019, όταν, ως φυσική εξέλιξη των παραπάνω, η Γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΓΕΛ Παλαμά προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final Four του Πανελλήνιου πρωταθλήματος σχολικών αγώνων Ελλάδας-Κύπρου!

Μάλιστα, η ΕΟΚ στο ranking Πανελληνίων πρωταθλημάτων Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων και Κορασίδων, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που δημοσίευσε τον περασμένο Ιανουάριο, συμπεριέλαβε τον Γ.Σ. Τιτάνων ο οποίος φιγουράρει στη 16η θέση στις Κορασίδες, ανάμεσα σε μεγάλα μεγέθη και ιστορικούς Συλλόγους της χώρας.

Αν, λοιπόν, ένας τόπος αναζητεί τρόπους εξωστρέφειας, προβολής και ανάπτυξης, ο Παλαμάς τον βρήκε στο πρόσωπο των Τιτάνων που αναφανδόν αποτελούν άξιο πρεσβευτή της καλαθοσφαίρισης ανά τις δεκαετίες, πρωτίστως για τη θέση που διεκδίκησε στο «στίβο» του αθλητισμού της Καρδίτσας, όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε άλλα σπορ.

Οι γενιές που γαλουχήθηκαν σε αυτά τα χρόνια και οι παράγοντες που έβαλαν το λιθαράκι τους για να ξεκινήσει και να έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια (θα ήταν άδικο να κάνουμε ονομαστική αναφορά, καθώς ουκ ολίγοι συνετέλεσαν σε αυτή τη διαδρομή), με το μέλλον να προβλέπεται ακόμη πιο ευοίωνο.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This