Επιλογή Σελίδας


Του Γιώργου Ζάκκα

Το Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται προ των πυλών και οι προπονητές των τεσσάρων ομάδων γνωρίζουν πως δύσκολα θα έχουν… κρυφά χαρτιά στα «Δύο Αοράκια». Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Προμηθέας και η ΑΕΚ είναι τέσσερις ομάδες που έχουν ήδη δώσει πολλά παιχνίδια στη σεζόν, συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι φιλοσοφίες των προπονητών τους είναι γνωστές. 

Προφανώς, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διεκδικητών του Κυπέλλου γίνονται ακόμα πιο εύκολα αντιληπτά από έναν προπονητή της Stoiximan.gr Basket League. Για αυτό, το sdna.gr ζήτησε την βοήθεια του head coach του Ηρακλή, Κώστα Μέξα, ο οποίος ανέλυσε τις τέσσερις ομάδες του Final Four, μετά την ήττα της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο ΟΑΚΑ από το «τριφύλλι» για το πρωτάθλημα.

Ο κόουτς Μέξας έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τρίμηνο τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που θα παιξουν για το Κύπελλο και γνωρίζει καλά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους.


Ποιο είναι το μεγάλο προσόν του Ολυμπιακού και πώς ο Παναθηναϊκός γίνεται καλύτερος με τον φορμαρισμένο Νεμάνια Νέντοβιτς στο παρκέ; Σε τι βαθμό έχει περάσει τη φιλοσοφία του ο Ηλίας Ζούρος στον Προμηθέα και πώς αφομοιώνει η ΑΕΚ το “five out” του Στέφανου Δέδα;

Προμηθέας Πάτρας: «Γίνεται ομάδα του προπονητή – Καθοριστικό το πώς θα είναι μετά τον κορωνοϊό»

«Ο Προμηθέας γίνεται σταδιακά ξεκάθαρα ομάδα του προπονητή του. Έχει ρόλους και καλή χημεία. Επιπλέον, διαθέτει διάφορους τρόπους που επιτίθεται στο παιχνίδι και χαρακτηριστικά παικτών που τον βοηθούν σε αυτό το κομμάτι. Προσπαθεί να παίξει ένα ομαδικό μπάσκετ, με επιπλέον προσόν την ικανότητα που έχουν αρκετά παιδιά να σουτάρουν από τη γραμμή του τριπόντου αποτελεσματικά. Αυτό σε μια καλή μέρα μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά θέματα στην αντίπαλη ομάδα. Το μειονέκτημά του για εμένα είναι η όχι τόσο σταθερή pick ‘n roll άμυνα και η συγκέντρωση των παικτών στις αρχές που θέλει ο κόουτς να βάλει σε αυτή την άμυνα. Αυτή είναι η αίσθησή μου. Επίσης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα του Προμηθέα στα παιχνίδια του Final Four το πώς θα είναι η κατάσταση στην ομάδα μετά τα κρούσματα κορωνοϊού».

Παναθηναϊκός: «Βρίσκει τα πατήματά του με τον καλό Νέντοβιτς – Ίσως του χρειαστεί η άμυνα ζώνης στον τελικό»

«Ο Παναθηναϊκός σιγά – σιγά βρίσκει τα πατήματά του, με δεδομένο πάντα ότι μέσα στο παρκέ είναι ο καλός Νέντοβιτς. Αυτή τη στιγμή είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και ο τρόπος με τον οποίον παίζει το παιχνίδι στην επίθεση, με το πώς διαβάζει τις καταστάσεις και την ταχύτητα με την οποία εκτελεί, βοηθάει πάρα πολύ στο να δημιουργεί ανισορροπία στις αντίπαλες άμυνες. Βοηθάει την λειτουργία και της ομάδας του, ενώ βελτιώνει και τους συμπαίκτες του. Γενικότερα, ο Παναθηναϊκός έχει ανεβάσει λίγο την ταχύτητα εκτέλεσης στην επίθεσή του και το διάβασμά του. Θεωρώ ότι αυτά είναι τα κομμάτια, τα οποία επιθετικά είναι σε πολύ καλό σημείο αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, έχει μέγεθος σε αρκετές θέσεις στην άμυνα, που τον βοηθάει να παίζει με διάφορα σχήματα και να αλλάζει και άμυνες, είτε στο man to man, είτε να παίζει ζώνη με επιτυχία αρκετές φορές, όπως έχουμε δει. Είναι πιθανό να του χρειαστεί αν φτάσει στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Μια αδυναμία θεωρώ πως είναι ίσως η έλλειψη σταθερότητας στο αμυντικό κομμάτι στο man to man. Παρουσιάζει κάποια σκαμπανεβάσματα και οι αντίπαλοι χτυπούν συγκεκριμένες καταστάσεις στο παιχνίδι. Ίσως, του λείπει και ένας σταθερός δεύτερος πόλος στην επίθεσή του, ειδικά αν ο Νέντοβιτς δεν είναι σε καλή μέρα. Αν ο Νέντοβιτς είναι σε καλή μέρα, νομίζω πως και όλοι οι υπόλοιποι γίνονται καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί δίπλα του».

Ολυμπιακός: «Μεγάλο προσόν η ένταση στην άμυνα – Είναι το φαβορί του Final Four»

«Το μεγαλύτερο προσόν του Ολυμπιακού συνολικά όλη τη χρονιά είναι η ένταση στο αμυντικό κομμάτι. Όσες φορές είναι σε υψηλά επίπεδα η αμυνά του, παίρνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είτε παίζει άμυνα με αλλαγής, είτε παίζει άλλου είδους άμυνα, κυρίως flat. Η ταχύτητα με την οποία ο Ολυμπιακός εκτελεί στην επίθεση γενικότερα, είτε στο τρανζίσιον, είτε στο μισό γήπεδο, είναι πολλές φορές απόρροια της καλής άμυνας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων τον κάνει πολύ δυνατό. Παράλληλα, έχει ικανότητα να διαβάζει καταστάσεις, με παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Τόμας Ουόκαπ, που είναι πολύ καλοί σε αυτό το κομμάτι. Αν θα βρίσκαμε μια αδυναμία, ίσως να στεκόμασταν στην επίθεσή του, όταν οι αντίπαλοι τον αντιμετωπίζουν με αλλαγές στο υψηλότερο επίπεδο. Κάποιες φορές παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα. Όμως, δείχνει πάλι ότι επανέρχεται σε καλή κατάσταση και νιώθω ότι είναι το φαβορί του Final Four».

ΑΕΚ: «Με αυτά τα στοιχεία μπορεί να γίνει δύσκολα αντιμετωπίσιμη – Θα παίξουν ρόλο οι απουσίες»

«Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει κάποια θέματα με τον κορωνοϊό, που σίγουρα την επηρεάζουν και στο κομμάτι της προπόνησης, αλλά και στους αγώνες. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι όταν καταφέρνει να πάει στο στυλ που θέλει ο κόουτς Δέδας με το “five out”, με τους stretch ψηλούς. Το πιο δυνατό της κομμάτι έρχεται όταν οι κοντοί του είναι σε καλή κατάσταση, είτε για να “τρυπήσουν” στο 1vs1, είτε να σουτάρουν καλά από την περιφέρεια, μαζί με την ικανότητα του Ίαν Χάμερ να παίζει μέσα – έξω και στην πάσα και στο σουτ και το σουτ του Έρικ Γκρίφιν και του Γιάννη Κουζέλογλου, που είναι μεν ασταθές, αλλά είναι πάντα μια απειλή. Με αυτά τα στοιχεία η ΑΕΚ γίνεται δύσκολα αντιμετωπίσιμη για οποιαδήποτε άμυνα. Σίγουρα, θα παίξει ρόλο κατάσταση του Άντι Ράουτινς και του Κιθ Λάνγκφορντ. Ακόμα, σημαντικό θα είναι και το αν θα αγωνιστεί ο Μπράιαν Ανγκόλα. Με απουσίες αυτού του επίπεδου, είναι πολύ δύσκολο θεωρώ να μπορεί να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό σε βάθος χρόνου, ακόμα και αν επιστρατεύσει ο κόουτς άμυνες ζώνης. Πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου ο Ολυμπιακός θα έχει το πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα, η βασική της αδυναμία είναι η έλλειψη σταθερότητας στην άμυνα, ειδικά στο αμυντικό τρανζίσιον. Είναι μια αδυναμία, που την πληγώνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αγώνων».

Το πρόγραμμα του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας:

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 – Ημιτελικοί

17:00 Προμηθέας Πάτρας – Παναθηναϊκός
20:00 Ολυμπιακός – ΑΕΚ

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 – Τελικός

17:00 Νικητής 1ου Ημιτελικού – Νικητής 2ου Ημιτελικού

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This