Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Μπουρλάκη

Μετά από 18 χρόνια το Final-4 ξαναμπαίνει στη ζωή μας για το Κύπελλο και η εξήγηση είναι ξεκάθαρη: Η κορυφαία διοργάνωση της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να αναπτυχθεί στο βαθμό εκείνο που θα την κάνει ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ.

Και είναι απόλυτα λογικό από τη στιγμή κατά την οποία απαιτούνται όλες εκείνες οι ενέργειες που θα τονώσουν την αίγλη του εθνικού μας σπορ, θα το επαναφέρουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, πάντα υπό τις αρχές που χαρακτηρίζουν το ευ αγωνίζεσθαι και την ευγενή άμιλλα.

Στη χώρα μας το μπάσκετ δεν είναι ακόμα ένα άθλημα, έτσι απλά. Μας έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες, άλλες τόσες συγκινήσεις κι εκφράζει εκατομμύρια ανθρώπων.

Στο μπάσκετ «ανθίζει» ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας της Ελλάδας και είναι υποχρέωση κι ευθύνη της Ομοσπονδίας να τους περάσει τις σωστές εικόνες για το μέλλον.

Έτσι θα τους παράσχει τα κατάλληλα εφόδια για τη διαμόρφωση της νοοτροπίας τους.

Η Ελληνική Ομοσπονδία έβαλε μπροστά την επιστροφή του Final-4 στο Κύπελλο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, όπου η εικόνα στο γήπεδο δε θα είναι αυτή που θα επιθυμούσαν όλοι. Όμως ακόμα και μπροστά σε αυτό, δεν έκανε πίσω, το Restart είναι επιβεβλημένο.

Η αλήθεια είναι ότι η αρχική προοπτική περιελάμβανε Final-8 το οποίο και θεωρείται η ιδανική μορφή για τη διοργάνωση. Και ήδη μελετούνται αρκετές προτάσεις ως προς αυτό, με στόχο να διεξαχθεί την επόμενη σεζόν. Κι όχι με τον τρόπο που πολλοί φαντάζονται, αλλά εμπλουτισμένο με προτάσεις και ιδέες που θα το κάνουν ξεχωριστό.

Το θετικό κλίμα που διαφαίνεται από τα σωματεία, σχετικά με το Final-4 αλλά και το πλάνο του Final-8 οπλίζει την Ομοσπονδία με δύναμη ώστε να εκπονήσει το καλύτερο σχέδιο για μια διοργάνωση που ΑΞΙΖΕΙ στο ελληνικό μπάσκετ. Άλλωστε μόνο με σύνθεση απόψεων και πνεύμα συνεργασίας, κάτι που θα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του μπάσκετ, μπορεί να γίνει κάτι καλό.


Σε ό,τι αφορά στο Final-4 η επιλογή του Ηρακλείου δεν ήταν τυχαία. Και δεν είχε να κάνει αυστηρά κι αποκλειστικά, με την τεχνογνωσία που διαθέτει λόγω των πολλών διοργανώσεων.

Ο στόχος της Ομοσπονδίας είναι η αποκέντρωση. Η εξάπλωση του μπάσκετ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ της Ελλάδας.

Κάτι που φάνηκε άλλωστε από τους αγώνες των Εθνικών ομάδων. Στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, πλέον το Final-4 στην Κρήτη ενώ και για τους αγώνες του Ιουνίου, οι αναμετρήσεις των Εθνικών ομάδων θα γίνουν σε γήπεδα της περιφέρειας. Το μπάσκετ είναι για όλους και η πρόθεση είναι να βλέπουν αγώνες υψηλού επιπέδου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όπως επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με διοργανώσεις άλλων χωρών είναι κάτι το επιθυμητό και το εφικτό αφού η Ομοσπονδία δε διακρίνεται από εσωστρέφεια αλλά αντίθετα από μια έντονη παρόρμηση για πρόοδο, εξέλιξη και κοινωνική/αθλητική προσφορά.

Η ουσία είναι ότι φέτος, από το Ηράκλειο γίνεται το RESTART. Ο στόχος, όπως προαναφέραμε, δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, που βέβαια αποτελεί το κύριο σημείο της διοργάνωσης κι αυτό που συναρπάζει τον κόσμο, αλλά και οι παράπλευρες εκδηλώσεις, με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο και με προσήλωση στη νεολαία, που θα καταστήσουν τα πάντα ως γιορτή.

Όλα είναι «αλυσίδα» μεταξύ τους και για να φτάσουμε στο αγωνιστικό θέαμα θα πρέπει να έχουμε φροντίσει για άλλες δράσεις, ιδιαίτερα ελκυστικές.

Κι αν η πανδημία ανάγκασε σε αναπροσαρμογή κάποιων πλάνων, δεν υπήρξε υποχώρηση στην απόφαση για Final-4 καθώς η κεντρική ιδέα δεν αλλάζει: Ο στόχος της διαμόρφωσης μιας διαφορετικής κουλτούρας ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο μπάσκετ, αποτελεί μονόδρομο. Κι αυτό είναι κάτι που θέλει, χωρίς δεύτερη κουβέντα, το ελληνικό μπάσκετ.

Περί Final-4…

Κατά «διαβολική» σύμπτωση το Final-4 άρχισε στη Λαμία το 1995 και διακόπηκε το 2004 πάλι στην ίδια πόλη!

Η πρώτη διοργάνωση Final-4 έγινε τον Μάρτιο του 1995. Στη Λαμία και στο «Χαλκιοπούλειο» βρέθηκαν ο ΠΑΟΚ (που κατέκτησε και το τρόπαιο), ο Πανιώνιος (φιναλίστ), ο Άρης και ο Ηλυσιακός.
Στις 23 και 24 Μαρτίου 1996, η διοργάνωση έγινε στο «Δημήτρης Τόφαλος» στην Πάτρα. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο, ο Ηρακλής ήταν φιναλίστ ενώ συμμετείχαν ο Απόλλωνας Πάτρας και η ΑΕΚ.

Η διοργάνωση έρχεται στην Αθήνα και στο ΟΑΚΑ, τον Απρίλιο του 1997. Ο Ολυμπιακός κατακτά το τρόπαιο απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας που έφτασε στον τελικό καθώς είχε αποκλείσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αποκλείσει την ΑΕΚ.

Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1998, η ιστορική «Nick Gallis Hall» υποδέχεται το Final-4 και τροπαιούχος αναδεικνύεται ο Άρης που νίκησε στον τελικό την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός συμμετείχαν ακόμα (3ος και 4ος αντίστοιχα).

Τον Ιανουάριο του 1999, τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης και η ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο στο Final-4 που έγινε στο ΣΕΦ. Ο ΠΑΟΚ θριαμβεύει κατά σειρά του Άρη και της ΑΕΚ (η οποία είχε νικήσει στον ημιτελικό τον Ηρακλή). Ο ΠΑΟΚ, έτσι, έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο σε δύο Final-4.

Και μάλιστα τον Απρίλιο του 2000 στο κλειστό του ΠΑΟΚ, νεότευκτο τότε, διοργανώνεται το Final-4. Η ΑΕΚ σήκωσε το Κύπελλο αφού επικράτησε του Παναθηναϊκού στον τελικό. Το Μαρούσι και ο Ηρακλής έλαβαν μέρος σ’ εκείνη τη διοργάνωση.

Την επόμενη χρονιά, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί για δεύτερη φορά τη διοργάνωση και η ΑΕΚ κάνει το back to back νικώντας μάλιστα πάλι τον Παναθηναϊκό στον τελικό. Στους ημιτελικούς, η ΑΕΚ είχε επικρατήσει του Ηρακλή και ο Παναθηναϊκός του Ολυμπιακού.

Τον Απρίλιο του 2002, το ΣΕΦ υποδέχθηκε για δεύτερη φορά το Final-4 με τον Ολυμπιακό να κατακτά το τρόπαιο αφού νίκησε κατά σειρά Παναθηναϊκό και Μαρούσι (που είχε αποκλείσει τον Πανελλήνιο στον ημιτελικό).

Για πρώτη φορά μετά το 1996, μια πόλη πλην Αθήνας-Θεσσαλονίκης φιλοξένησε το Final-4 του Κυπέλλου. Συγκεκριμένα στο κλειστό της Νεάπολης Λάρισας, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο αφού νίκησε κατά σειρά το Ηράκλειο και τον Άρη (που είχε αποκλείσει τον Μακεδονικό στον άλλο ημιτελικό).
Τέλος τον Φεβρουάριο του 2004, ο Άρης στέφθηκε Κυπελλούχος στο «Χαλκιοπούλειο» της Λαμίας αφού νίκησε κατά σειρά τον Απόλλωνα Πάτρας και τον Ολυμπιακό (είχε αποκλείσει το Περιστέρι στον άλλο ημιτελικό).

Συνολικά σε 46 διοργανώσεις Κυπέλλου, έχουν γίνει μόνο δέκα Final-4 στα οποία έχουν επικρατήσει από δύο φορές ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Άρης!

Ο Παναθηναϊκός έχει 7 συμμετοχές, η ΑΕΚ έχει 6, ο Ολυμπιακός και ο Άρης από 5, ο Ηρακλής έχει 4, ο Απόλλωνας Πάτρας έχει 3, ο ΠΑΟΚ και το Μαρούσι από 2 ενώ από 1 παρουσία έχουν οι Πανιώνιος, Ηλυσιακός, Πανελλήνιος, Ηράκλειο, Μακεδονικός και Περιστέρι.

Final-4 Κυπέλλου Ανδρών – 18 και 20 Φεβρουαρίου 2022

Γήπεδο: «Δύο Αοράκια» Ηράκλειο Κρήτης

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου – Ημιτελικοί
17:00 Προμηθέας Πάτρας – Παναθηναϊκός
20:00 Ολυμπιακός – ΑΕΚ

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου – Τελικός
17:00 Νικητής 1ου Ημιτελικού – Νικητής 2ου Ημιτελικού

Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This