Επιλογή Σελίδας


Του Σταύρου Κουκάκη

Αλήθεια υπάρχει Έλληνας παίκτης ή Ελληνίδα παίκτρια του μπάσκετ που να έχουν στην κατοχή τους το δαχτυλίδι πρωταθλητή του ΝΒΑ ή του WNBA αντίστοιχα, πριν τον Γιάννη, τον Θανάση και τον Κώστα Αντετοκούνμπο; Η προφανής απάντηση είναι όχι, αλλά δεν σημαίνει πώς είναι και η σωστή!

Βλέπετε υπάρχει μία «ξεχασμένη» ιστορία που εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 1997 με πρωταγωνίστρια την Αταλάντη Τασουλή, που ήταν η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια που πέρασε τον Ατλαντικό για να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ στο WNBA, αλλά τα φώτα της δημοσιότητας δεν έπεσαν ποτέ πάνω της!

Τι έγινε όμως το καλοκαίρι στο μακρινό 1997; Η Αταλάντη είχε εξασφαλισμένη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, από όπου την είδαν και την πήραν για προπονήσεις οι Houston Comets. Η Αταλάντη ολοκλήρωσε την προετοιμασία και έπαιξε σε φιλικούς αγώνες των Houston Comets, οι οποίοι την συμπεριέλαβαν στο ρόστερ της ομάδας τους.

Μέχρι τον πέμπτο αγώνα πρωταθλήματος, η Αταλάντη ήταν στον πάγκο της ομάδας, όμως δεν αγωνίστηκε, καθώς ήταν δηλωμένη στη λίστα τραυματιών.


Στο τέλος της σεζόν ωστόσο, γράφηκε ένας «όμορφος» επίλογος, καθώς η ομάδα του Houston κατέκτησε το πρωτάθλημα του WNBA και επιβεβαιώνοντας την αθλητική κουλτούρα και παιδεία που υπάρχει στις ΗΠΑ, έστειλε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στην Αταλάντη, σεβόμενοι την Ελληνίδα παίκτρια, που ήταν μέλος του ρόστερ.

Έτσι, η Αταλάντη Τασουλή έγινε στα 21 της χρόνια, η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια που έχει στην κατοχή της δαχτυλίδι πρωταθλητή WNBA, η πρώτη Ελληνίδα που πέρασε τον Ατλαντικό για να παίξει επαγγελματικά μπάσκετ, αλλά δυστυχώς δεν έγινε και η πρώτη που αγωνίστηκε, καθώς η γρήγορη επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα δεν της επέτρεψε να ζήσει το… ΟΝΕΙΡΟ!

Η αναγνώριση της μεγάλης αυτής επιτυχίας άργησε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό του ελληνικού μπάσκετ, αλλά όπως λέει και ο λαός μας «κάλλιο αργά παρά ποτέ» και πλέον είναι σίγουρο πώς η Αταλάντη Τασουλή νιώθει δικαιωμένη, έχοντας στο βιογραφικό της, τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας, τρία κύπελλα και 97 συμμετοχές στην εθνική γυναικών, με κορυφαία στιγμή την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις δύο συμμετοχές στα Eurobasket γυναικών (2001, 2003).

Ένα χρόνο αργότερα, η Αταλάντη Τασουλή προσκλήθηκε και πάλι από τους Χιούστον Κόμετς, κυνήγησε το «αμερικάνικο όνειρο», αγωνίστηκε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, αλλά την τελευταία ημέρα δεν κατάφερε να πάρει το συμβόλαιο που ήθελε!

Έτσι, επέστρεψε στην Ελλάδα και μπήκε στο χειρουργείο, ενώ τα επόμενα χρόνια η ατυχία «της χτύπησε την πόρτα» καθώς ακολούθησαν ακόμα τέσσερις επεμβάσεις!

Μπορεί ωστόσο κανείς, να ισχυριστεί πώς αυτές οι προσπάθειες της Αταλάντης Τασουλή, το 1997 και το 1998, αποτέλεσαν τον «πρόδρομο» για τις επόμενες παίκτριες του ελληνικού μπάσκετ, την Τασούλα Κωστάκη το 2006, την Εβίνα Μάλτση το 2007 και την Ζωή Δημητράκου το 2016 που αγωνίστηκαν στο WNBA, γράφοντας την δική τους ιστορία.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This