Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Πέρασαν λοιπόν 38 ολόκληρα χρόνια για να μπει ο Ολυμπιακός στη νέα χρονιά, χωρίς να κερδίσει τα δύο πρώτα του παιχνίδια και χωρίς να σκοράρει! Από τότε που προπονητής για πρώτη φορά στον πάγκο του ήταν ο Νικόλας Αλέφαντος, τον Γενάρη του 1984. Το ανησυχητικό όμως είναι άλλο για τον πρωταθλητή Ελλάδας και ο Μαρτίνς καλείται γρήγορα να βρει λύση!

Αν σκαλίσει κάποιος μερικά τέτοια ιδιαίτερα ρεκόρ που για τον Ολυμπιακό δε συμβαίνουν συχνά, θα πει ίσως, πως ακριβώς επειδή είναι σπανιότατα δεν είναι και κάτι ανησυχητικό… Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί εάν το δει κάποιος ως μεμονωμένο γεγονός μπορεί να μην ανησυχήσει. Εάν, όμως, το δει συνολικά θα διαπιστώσει πάρα πολύ απλά πως δεν φτιάχνει φάσεις γιατί το κέντρο του μοιάζει… αποκομμένο από την υπόλοιπη ομάδα!

Ένα πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, κακά τα ψέματα είναι η έλλειψη του εσωτερικού ανταγωνισμού! Το πρωτάθλημα ήδη είναι δικό του αφού και όταν πετάξει ο ίδιος σε δύο συνεχόμενα ματς βαθμούς, όποιος τον ακολουθεί επίσης παθαίνει ζημιά, όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό! Επί της ουσίας λοιπόν, για το πρωτάθλημα δεν κινδυνεύει, αλλά αυτό του δημιουργεί και μία κατάσταση εφησυχασμού! Σίγουρα κάτι πηγαίνει λάθος και σίγουρα ο μόνος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να προσπαθήσει να δώσει λύση στο θέμα είναι ο Μάρτινς. Ένας προπονητής που έχει πάρει από όλους μας, πολλά εύσημα για τη δουλειά που έχει κάνει αυτά τα χρόνια, ωστόσο πρέπει να είναι κι αυτός που πρέπει να επωμιστεί την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα!

Ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό έπαψε να είναι δημιουργικός. Και αυτό σίγουρα δημιουργεί ένα ζήτημα. Μπροστά του υπάρχει μία ευρωπαϊκή αναμέτρηση που κρίνει την συνέχεια του στον θεσμό του Europa League, η διπλή κόντρα με την Αταλάντα σε λιγότερο πλέον από ένα μήνα. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει ειδικά λίγο πριν τις γιορτές και αμέσως μετά, πρέπει κάποιος να είναι μπολιασμένος με πολλά κιλά αισιοδοξίας, για να πιστεύει ότι υπάρχει τύχη σε αυτήν την διπλή κόντρα με τους «Μπεργκαμάσκι».

Απέναντι σε μία ομάδα που είναι… τρελοκομείο και μπορεί να φτιάξει πολλές φάσεις, η οποία δεν βασίζεται στο να κρατήσει το μηδέν, αλλά ξέρει πως θα φτιάξει θα δημιουργήσει και σε τελική ανάλυση θα σκοράρει, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να αντιπαρατάξουν μία ομάδα πολύ έτοιμη και αγωνιστικά και νοητικά! Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο!

Στα χαφ ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο πρόβλημα και το οποίο φαίνεται κυρίως στην δημιουργική πλευρά αλλά το θέμα δεν είναι μόνο εκεί. Η ερώτηση είναι μπορεί να το λύσει στις εβδομάδες που απομένουν; Το πιο πιθανό είναι όχι, ωστόσο η συζήτηση ξαναγυρίζει σε αυτό που είπαμε παραπάνω, πως η έλλειψη εσωτερικού ανταγωνισμού και το γεγονός του ότι δεν πιέζεται ο Ολυμπιακός κατακτώντας σχεδόν σε στυλ βάδην το πρωτάθλημα, αντικατοπτρίζει το γενικότερο ζήτημα.

Φυσικά εδώ μπαίνει και μία γενικότερη ερώτηση: Το πρόβλημα της πολύ κακής εμφανίσεως του Ολυμπιακού εντοπίζεται στο γεγονός του ότι ήταν ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό; Γιατί αν αντιλήφθηκα σωστά ούτε ο αντίπαλος του έκανε κάτι ιδιαίτερο και δε χρειάζεται κάποιος να έχει δει το παιχνίδι για να διαπιστώσει πως ήταν άθλιο! Απλά το καταλαβαίνει και από την στατιστική που είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά αποτυπώνει πλήρως την τραγική συνολική εικόνα! Για τον Ολυμπιακό, λοιπόν, το ζήτημα πρέπει να είναι αλλού και πρέπει να αποσπαστεί από την συζήτηση του αν ήταν ντέρμπι και έπρεπε να παίξει ή όχι καλύτερα. Πρώτον μπορούσε να παίξει καλύτερα και ειδικά έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο του; Και σε μία δεύτερη κουβέντα πρέπει να μπει το αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ποιο είναι το πραγματικό του πρόβλημα σε τελική ανάλυση! Εάν μπορέσει ο Μαρτίνς να δώσει απάντηση σε αυτό τότε πιθανώς να προλαβαίνει και να το διορθώσει μέχρι τα παιχνίδια με την Αταλάντα. Αν όχι τότε το πιο πιθανό είναι η εξέλιξη της ευρωπαϊκής κόντρας να μην έχει αίσιο τέλος!

Και η συνολική εικόνα όχι μόνο του τελευταίου διαστήματος, αλλά από την αρχή της σεζόν με εξαιρέσεις, δεν βοηθάει και τον ίδιο σε οποιαδήποτε κουβέντα για ανανέωση της συνεργασίας του με τους πρωταθλητές Ελλάδος!

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This