Επιλογή Σελίδας


Του Χρήστου Τσάλτα

Για ακόμα μια σεζόν το NCAA έχει πολλούς λόγους που αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος. Τα αστέρια του αύριο δείχνουν κάτι από το τι μπορούν να κάνουν στο άμεσο μέλλον, όταν και θα βρεθούν στα παρκέ του ΝΒΑ. Από τον Πάολο Μπανκέρο και τον Τσετ Χόλμγκρεν, ως τον Τζέιντεν Άιβι και τον Τζαμπάρι Σμιθ.

Ανάμεσα στα ταλέντα που αναμένεται να μας απασχολήσουν έντονα τους επόμενους μήνες όμως, υπάρχει και ένας παίκτης που «συστήνεται» στη μεγάλη σκηνή μέσα από το πιο συνεπές «εργοστάσιο παραγωγής μεγάλων σταρ στο ΝΒΑ». Το Κεντάκι έχει τεράστια παράδοση, φέρνοντας στο προσκήνιο μερικούς παίκτες που άλλαξαν τον ρου του ΝΒΑ.

Αυτή τη χρονιά υπάρχει στις τάξεις των Wildcats ένας γκαρντ που αναμένεται να απασχολήσει πολύ κόσμο στο μέλλον. Ο λόγος για τον Τάιρον “TyTy” Ουάσιγκτον τζούνιορ. Τον 20χρονο γκαρντ που στην πρώτη του σεζόν στο NCAA κάνει πράγματα και θαύματα.

Για να καταλάβετε το potential αυτού του παίκτη αρκεί ένα στοιχείο. Στις 8 Ιανουαρίου ο Ουάσιγκτον έγραψε ιστορία στο παιχνίδι με την Τζόρτζια. Κι αυτό γιατί μέτρησε 17 πόντους και 17 ασίστ. Οι 17 τελικές πάσες αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του Κολεγίου, σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσε ο Τζον Ουόλ από το 2009.


Θέλετε κι άλλο ένα στοιχείο; Έχει κατακτήσει τρεις φορές το βραβείο του Freshman of the Week στην SEC, την περιφέρεια που αγωνίζεται η ομάδα του. Ο τελευταίος παίκτης του Κολεγίου του που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο ήταν ο Ντέβιν Μπούκερ, που τώρα διαπρέπει στους Φοίνιξ Σανς.

Μία μέρα πριν το ρεκόρ κόντρα στην Τζόρτζια είχε πάρει την κατάλληλη ώθηση από τον πιο κατάλληλο άνθρωπο, τον Τζον Καλιπάρι. «Λοιπόν, ανυπομονώ να τον δω σε αυτό. Του είπα, «Τι σπουδαίο πράγμα για σένα. Έχεις αυτή την ευκαιρία». Η ανυπομονησία του δεν ήταν τυχαία και στο παρκέ φάνηκε το γιατί. 17 ασίστ σε αγώνα NCAA άλλωστε δεν κάνει ο οποιοσδήποτε, παρά μόνο ξεχωριστοί παίκτες. 

Και όσοι παρακολουθούν την πορεία του Ουάσιγκτον έχουν να λένε πόσο ξεχωριστός είναι σαν παίκτης. «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει έναν πρωτοετή γκαρντ να παίζει με τέτοιο τρόπο όπως κάνει ο Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Τζον Χέιλ, ρεπόρτερ των Kentucky Wildcats για λογαριασμό της Courier Journal. 

«Εκτός από το πρώτο του παιχνίδι ενάντια στον Ντιουκ, πραγματικά δεν έχουν υπάρξει πολλές φορές όπου έκανε σουτ από ανάγκη. Είναι τόσο αποτελεσματικός. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κάνει πολλά σουτ για να σκοράρει διψήφιο αριθμό στα περισσότερα παιχνίδια είναι πραγματικά εντυπωσιακό», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο έμπειρος ρεπόρτερ, που στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποιον παίκτη του ΝΒΑ θυμίζει το παιχνίδι του.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το Κεντάκι είχε έναν γκαρντ που να ήταν αποτελεσματικός όπως αυτός. Είναι πιθανώς μια μίξη των Ταϊρίς Μάξεϊ και Τζαμάλ Μάρεϊ. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο καλός σκόρερ όσο ο Μάρεϊ, αλλά μπορεί να παίξει με ή χωρίς την μπάλα όπως και τα δύο παιδιά. Ήταν πιο συνεπής από τον Μάξεϊ στο Κεντάκι», ανέφερε επί του θέματος.

Άλλωστε ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο Καλιπάρι θυμίζει έντονα το παιχνίδι του Μάξεϊ κατά την παρουσία του στο Κολέγιο. Στο πρώτο μισό της σεζόν έπαιζε πιο πολύ off the ball παιχνίδι, ενώ σταδιακά έπαιρνε τη μπάλα στα χέρια και καθοδηγούσε την ομάδα του. 

Αυτό το κάνει τώρα ο Ουάσιγκτον λόγω της απουσίας του βασικού πόιντ γκαρντ της ομάδας του, του Σαβίρ Ουίλερ. Μια συνθήκη που όμως βγήκε σε καλό στον Coach Cal, αλλά και σε όλη την ομάδα κατ’ επέκταση.

Η επιρροή του πολυνίκη προπονητή στον νεαρό άσο είναι μεγάλη άλλωστε. Μέσα και έξω από το γήπεδο. «Είναι εκπληκτικό για μένα να έχω έναν προπονητή σαν τον Καλιπάρι. Όχι μόνο γιατί είναι ένας εξαιρετικός κόουτς, αλλά γιατί είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος», τόνισε ο Ουάσιγκτον απαντώντας στο SDNA, για να πάει την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω. 

«Κάθε μέρα διδάσκει μαθήματα για τη ζωή έξω από το παρκέ. Εντός παρκέ η πορεία του μιλάει από μόνη της. Έχει προωθήσει πολλούς σπουδαίους παίκτες. Μας διδάσκει πώς να γινόμαστε άντρες και πώς να επιβιώνουμε σε αγώνες NCAA», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Η πρόοδος μέσα στη σεζόν είναι μεγάλη. Δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς του (13,7 πόντοι, 4,3 ριμπάουντ, 4,7 ασίστ κατά μέσο όρο), αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κινείται στο παρκέ, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο ηγείται της ομάδας του.

Διότι εδώ και καιρό ο Ουάσιγκτον έχει πάρει τα… κλειδιά της ομάδας. «Κατά τη διάρκεια της σεζόν, νομίζω ότι γίνεται πιο επιθετικός. Συνειδητοποιεί ότι αυτή η ομάδα χρειάζεται την καθοδήγησή του μερικές φορές και νομίζω ότι γίνεται πιο άνετος σε αυτόν τον ρόλο», τόνισε ο Χέιλ, που ξέρει καλά πόσο έχει δουλέψει ο Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της σεζόν. 

Ο ρόλος του ηγέτη, εξάλλου, είναι κάτι που δουλεύει αρκετά ο 20χρονος άσος. «Η ηγεσία μου έχει αναπτυχθεί. Είμαι ηγέτης σε μια ομάδα που έχει έμπειρους παίκτες στο ρόστερ και αναγνωρίζουν αυτοί τον τρόπο που ηγούμαι. Έχω την εμπιστοσύνη τους», τόνισε ο TyTy, που έξω από τις 4 γραμμές του παρκέ δεν μοιάζει με τον… χείμαρρο που διαλύει τις αντίπαλες άμυνες. 

«Έξω από το παρκέ είμαι ο εαυτός μου. Έχω την οικογένειά μου και νιώθω πάρα πολύ καλά», επεσήμανε.

Αυτό τον βοηθάει να μένει συγκεντρωμένος στον στόχο του, αλλά και να μην δίνει σημασία στο τι λένε οι αναλυτές και οι ειδικοί για τις δυνατότητές του. Κάτι που εντυπωσιάζει άπαντες εντός, αλλά και γύρω από την ομάδα.

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο λίγο φαίνεται να του τραβάει την προσοχή όλος αυτός ο ντόρος», τονίζει ο Χέιλ, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαχείριση που έκαναν άλλοι παίκτες με υψηλές προδιαγραφές. 

Οι οποίοι δεν δικαίωσαν ποτέ τον ντόρο γύρω από το όνομά τους. «Πολλοί πρωτοετής με υψηλές προδιαγραφές έχουν δυσκολευτεί κάτω από το βάρος των προσδοκιών και είτε προσπάθησαν να κάνουν πάρα πολλά, είτε… έσβησαν στο παρασκήνιο. Ο Ουάσιγκτον φαίνεται να νιώθει πολύ άνετα στον ρόλο του. Εξακολουθεί να έχει την αισιοδοξία που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε αστέρας», είπε.

Το γεγονός πως βρίσκεται σε μια ομάδα που κερδίζει σταθερά (οι Wildcats μετρούν ρεκόρ 12-3 στη σεζόν) βοηθάει και τον ίδιο όχι μόνο να αναδειχθούν οι δυνατότητές του, μέσω μεγαλύτερης προβολής, αλλά και να αναπτυχθεί σε μια ομάδα που την διέπει το μέταλλο του νικητή.

«Νιώθω ότι οι δυνατότητές μου εξελίσσονται. Κάθε φορά γίνομαι και καλύτερος. Κάθε φορά αναπτύσσομαι αγωνιστικά όταν πατάω παρκέ και ο κόσμος γύρω μου, όπως οι προπονητές και όσοι είναι γύρω από την ομάδα δίνουν την επόμενη πρόκληση για μένα», ανέφερε ο Ουάσιγκτον, που έχει έναν μεγάλο στόχο για τη φετινή σεζόν.

Ποιος είναι αυτός; Το πρωτάθλημα. «Ο μεγάλος στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα και να ξεκινήσω την επαγγελματική μου πορεία. Οι συμπαίκτες μου και οι άνθρωποι γύρω μου με βοηθούν να πετύχω τον επόμενο στόχο μου», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αφήσει κληρονομιά έναν τίτλο. Ήδη άλλωστε έχει αφήσει το σημάδι του στην ιστορία του Κολεγίου.

Αυτό όμως δεν του αρκεί. Αυτή τη νοοτροπία άλλωστε έχουν όλοι οι παίκτες που θέλουν να γίνουν σπουδαίοι. Και εκείνος θέλει, μέσα από την παρουσία του στο Κεντάκι να χαράξει τη δική του πορεία στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This