Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

Οπαδός: 1. Αυτός που υποστηρίζει πρόσωπα, ιδέες, θεσμούς ή ομάδες σε πολιτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό, θρησκευτικό ή άλλο επίπεδο 2. Πρόσωπο που υποστηρίζει κάποιον ή κάτι με φανατισμό, που το πάθος του ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ τη λογική, π.χ. άλλο φίλαθλος και άλλο οπαδός. Αυτά ακριβώς διαβάζει κανείς αν αναζητήσει το λήμμα οπαδός στο λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας του Γιώργου Μπαμπινιώτη! Και από τη στιγμή που τα λέει, τα γράφει για να είμαι πιο ακριβής, ο εκ των κορυφαίων, αν όχι ο κορυφαίος, στα δικά μου μάτια, γλωσσολόγος στη χώρα, εμείς περισσεύουμε! Όπως ακριβώς, ή περίπου, χρειάζεται να περισσέψει, να πρυτανεύσει, η λογική σε ότι αφορά το γηπεδικό ζήτημα στον Παναθηναϊκό!

Γηπεδικό ζήτημα για το οποίο, όπως ελπίζω να… διεφάνη παραπάνω, ουδείς μπορεί ή και δικαιούται, να εγκαλέσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αν όχι όλους σίγουρα ένα ικανό κομμάτι, για τη στάση και την… πολιτεία τους στο ζήτημα! Καταλαβαίνω απολύτως αυτούς που έχοντας χτίσει μια συνήθεια ετών, γενεών καλύτερα, έχοντας δεθεί συναισθηματικά σε απόλυτο βαθμό με το σύλλογο, δομικό, συστατικό στοιχείο του οποίου προφανώς είναι και το… σπίτι του, δεν μπαίνουν καλά καλά στη διαδικασία ούτε καν να συζητήσουν, πόσω μάλλον να δεχθούν, ενδεχόμενη μετακόμιση! Το γήπεδο μιας ομάδας είναι κάτι πολύ παραπάνω από… «λίθους τε και πλίνθους και κέραμους» για τους πιστούς της ακολούθους, είναι κάτι σαν απτή, όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και χωροταξικά μιλώντας, comfort zone από την οποία ούτε σκοπεύουν ούτε, πολύ περισσότερο, επιθυμούν να βγουν!

Άνθρωποι που πρωτοεπισκέφθηκαν, εν προκειμένω, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους Παναθηναϊκό με τον πατέρα τους, ή ακόμη και με τον παππού τους, και σήμερα πηγαίνουν πολλοί εξ αυτών, γονείς τώρα πια, με τα παιδιά τους! Άνθρωποι που, καλώς ή κακώς, έχουν αφιερώσει ή και προσαρμόσει τη ζωή τους στην ομάδα, μαθημένοι να είναι πάντα δίπλα της, στα εύκολα και στα δύσκολα, σε τέτοιους και μόνο οπαδούς αναφέρομαι! Τέτοιοι… «πράσινοι» πιστοί φαντάζει απολύτως λογικό, εύλογο μη σας πω, να στηλώνουν τα πόδια δηλώνοντας έως και εμφατικά, κάθε φορά που προκύπτει ή και προχωρά το ζήτημα «Βοτανικός», «εμείς, και ο Παναθηναϊκός μαζί μας, δεν το κουνάμε από εδώ»! Φαντάζει λογικό να το σκέφτονται, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει, σε ότι με αφορά τουλάχιστον, ότι σκέφτονται και λογικά! Είναι άλλωστε, στην περίπτωση αυτή, το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη παράγραφο δηλαδή, περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, το συναίσθημα και όχι η ψυχρή αξιολόγηση της κατάστασης που τους οδηγεί!

Ψυχρή αξιολόγηση που οφείλει να κάνει, έως και στον αντίποδα, από τη δική της πλευρά η διοίκηση της ομάδας, αυτή, σε μεγάλο βαθμό, είτε σε επίπεδο ΠΑΕ είτε και σε επίπεδο, με τη λαϊκή βάση να μπαίνει στο κάδρο, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι που θα πάρει και τις αποφάσεις! Αποφάσεις που, όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, θα πρέπει να ληφθούν βάζοντας στη ζυγαριά το δεδομένο και όχι το… ευκταίο! Δεδομένη είναι για τον Παναθηναϊκό η πρόταση από πλευράς Δήμου Αθηναίων για τη συνεργασία με το σύλλογο, με κατασκευή νέου γηπέδου στην περιοχή στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης, δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο ή αντίστοιχο, από οποιονδήποτε φορέα, επίδοξο ή και υποψήφιο επενδυτή για κατασκευή νέου, σύγχρονου γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!

Προσέξτε, δεν υποστηρίζω, είναι αρκετοί αυτοί που το κάνουν, αβασάνιστα αν με ρωτάτε, ότι δε θα μπορούσε να φτιάξει τη νέα του έδρα ακριβώς στη θέση της παλιάς, της τρέχουσας, ο Παναθηναϊκός, είναι άλλωστε πάρα πολλά τα παραδείγματα εκεί έξω, στην Ευρώπη αναφέρομαι! Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Ρεάλ, το «Άνφιλντ» της Λίβερπουλ, το «Παρκ Ντε Πρενς» της Παρί, στα εντός των συνόρων οσονούπω και η «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ, δεν είναι παρά μόνο κάποια από τα πολλά σύγχρονα, λιγότερο ή περισσότερο, γήπεδα που ανακατασκευάστηκαν ή κατασκευάστηκαν εκ νέου μέσα στον… σκληρό αστικό ιστό! Θα ήταν λοιπόν εφικτό, υπό κάποιες συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, να μείνει στη γειτονιά του ο σύλλογος! Το ερώτημα όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αν θα μπορούσε να συνεχίσει… στα πάτρια εδάφη αλλά κατά πόσο MΠΟΡΕΙ! Και η απάντηση, με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα, 14 Ιανουαρίου του 2022, προκύψει, όσο κι αν αυτό στενοχωρεί ένα σημαντικό κομμάτι των φίλων της ομάδας είναι… ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ!

Κι αν για τον οπαδό αναμένεται, μη σας πω ότι δικαιολογείται κιόλας, να λειτουργεί και να τοποθετείται με το θυμικό, για όσους καλούνται να χαράξουν την πορεία του Παναθηναϊκού στο μέλλον κάτι τέτοιο είναι από ανεπίτρεπτο έως και «εγκληματικό»! Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στις τελευταίες του δηλώσεις, τόνισε ότι πολύ σύντομα, αν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδίου, οι πρώτες μπουλντόζες θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Βοτανικό! Μέσα στο «βάσει σχεδίου» προφανώς…κρύβεται και η έγκριση που καλείται να δώσει στο πλάνο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στη Γενική Συνέλευση! Πρόκειται για μία ξεκάθαρα πολιτική, με την ευρεία έννοια του όρου, απόφαση που καλούνται να πάρουν τα μέλη του Συλλόγου! Πολιτική απόφαση υπό την έννοια του ότι η πολιτική ορίζεται ως «η τέχνη του εφικτού»! Και μοναδική εφικτή λύση για την επόμενη μέρα, ιδανική ή όχι είναι μία άλλη συζήτηση, είναι αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι! Σύγχρονο γήπεδο 35-40.000 θέσεων σε μία απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τη «Λεωφόρο», στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, με απολύτως συγκεκριμένους, επαχθείς δεν τους λες, όρους σε ότι αφορά την κυριότητα αλλά και τα έσοδα από τις όποιες εμπορικές χρήσεις! Εγώ δε βλέπω κανένα δίλημμα, εσείς;

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This