Επιλογή Σελίδας


Του Χρήστου Τσάλτα

Για να τον επιλέξουν οι Πέλικανς στο περασμένο NBA Draft χρειάστηκε να κάνουν λίγη υπομονή. Και αυτοί, αλλά και αυτός. Το όνομά του ακούστηκε στο νο35 της διαδικασίας, στον δεύτερο γύρο. Μισό χρόνο μετά όμως κανείς δεν έχει μετανιώσει γι’ αυτό το «πάντρεμα». Ούτε οι Πέλικανς, για τους οποίους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, ούτε ο ίδιος που έχει σταθερό ρόλο στο ροτέισιον και παίρνει σημαντικές παραστάσεις.

Ο Χέρμπερτ Τζόουνς είναι ο βράχος της άμυνας των «πελεκάνων» τη φετινή σεζόν. Ο άσος από την Αλαμπάμα έχει κερδίσει θέση στην βασική πεντάδα της ομάδας του Ουίλι Γκριν χάρη σε ένα στοιχείο, την έφεσή του στην άμυνα. Αυτή άλλωστε τον έχει αναγάγει σε έναν από τους πιο πολύτιμους παίκτες της φετινής ομάδας των Πέλικανς.

Ένας παίκτης που ξεχώρισε στο άσχημο ξεκίνημα της ομάδας της Νέας Ορλεάνης στα πρώτα 19 παιχνίδια, αλλά και ένας παίκτης που όταν η ομάδα του ρόλαρε, εκείνος ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις αγωνιστικές αρετές του.

«Αυτό που με εντυπωσιάζει στον Χερμπ είναι πως αν και νεαρός σε ηλικία, βρίσκεται πολύ μακριά από την ηλικία του», παραδέχτηκε ο Ουίλι Γκριν, με τον προπονητή της ομάδας να έχει δει πολλά από τον Τζόουνς, από το Summer League έως και σήμερα. Στοιχεία που έδειξαν πως ο 23χρονος φόργουορντ έχει… κάτι στο παιχνίδι του.


Θέλετε αποδείξεις; Παρακάτω…

8,7 πόντοι, 3,7 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ, 1 τάπα και 1,4 κλεψίματα σε 28,7 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Έχει παίξει σε 38 παιχνίδια φέτος, εκ των οποίων τα 29 ως μέλος της starting lineup των Πέλικανς. Όχι κι άσχημα για έναν παίκτη που επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του Draft.

Που έχει εξελιχθεί όμως σε ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής προσπάθειας της ομάδας του Γκριν.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την παρουσία του είναι πως, ενώ άλλοι rookies βλέπουν τα ποσοστά τους να είναι πεσμένα σε σχέση με τα χρόνια του Κολεγίου, εκείνος τα έχει ανεβάσει, συγκριτικά με τα χρόνια στην Alabama.

Στις δύο σεζόν του στο Κολέγιο μετρούσε 44,1% στα σουτ εντός πεδιάς, 28,8% στα τρίποντα και 60,4% στις βολές. Στα πρώτα παιχνίδια της καριέρας του στο ΝΒΑ μετράει 47,9% στα σουτ εντός πεδιάς, 37,3% στα τρίποντα και 81,8% στις βολές. Κατακόρυφη αύξηση στο παιχνίδι του.

Σημείο αναφοράς στην επίθεση είναι το corner 3. Το οποίο είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματικό, δίνοντας πολλές λύσεις στην ομάδα του.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουν αρχίσει να τον συγκρίνουν με έναν ακόμα… σπεσιαλίστα της άμυνας, τον Μικέλ Μπρίντζες των Φοίνιξ Σανς. «Μου θυμίζει τον Μικέλ Μπρίντζες, αυτή είναι η αλήθεια. Και οι δύο έχουν αμυντική νοοτροπία και ξέρουν πότε να επιτεθούν στο καλάθι. Βελτιώνουν το σουτ τους και οι δύο και σταδιακά γίνονται όλο και καλύτεροι παίκτες», είπε ο Ουίλι Γκριν, ο οποίος την τελευταία διετία συνεργάστηκε με τον Μπρίντζες και βλέπει πράγματα από εκείνον στο παιχνίδι του Τζόουνς.

Για τον νεαρό άσο, που παίρνει τις πρώτες εικόνες του στην πιο απαιτητική λίγκα του πλανήτη, ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση των συμπαικτών του.

Οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν τον παίκτη που θα κάνει τη… βρώμικη δουλειά στην άμυνα και θα δώσει το κάτι παραπάνω όταν χρειαστεί.

«Είναι σημαντικό κομμάτι της ομάδας μας, ειδικά στην άμυνα. Έχει μεγάλη συνεισφορά με τα ντιφλέξιον, με τα κλεψίματα, τάπες», είπε ο Μπράντον Ίνγκραμ, με τον ηγέτη των Πέλικανς να αναγνωρίζει την πρόοδο του Τζόουνς. «Βάζει πάντα χέρια στη μπάλα. Στην επίθεση έχει σημαντική συνεισφορά. Βρίσκει πάντα τη σωστή θέση για να δώσει λύσεις σε εμάς. Σκοράρει τρίποντο από τη γωνία σε σταθερή βάση για εμάς. Είναι σημαντικό κομμάτι της ομάδας μας».

Η αποτελεσματικότητα στα σουτ από την γωνία υπάρχει, όμως αυτό που κάνει τον Τζόουνς να ξεχωρίζει είναι η άμυνα και η ενέργεια που βγάζει στο κομμάτι αυτό. Κάθε φορά βάζει τα χέρια του στη μπάλα χωρίς να φοβηθεί, κλέβοντας πολλές φορές τη μπάλα ή σε deflections που καταλήγουν σε κλέψιμο. Κάποιες φορές μάλιστα και σε τάπες. 

Στη σεζόν άλλωστε μετράει, συνολικά 54 κλεψίματα και 38 τάπες. Αριθμός που για rookie, ιδίως στα πρώτα παιχνίδια του στη λίγκα, είναι εντυπωσιακός.

Άλλωστε για τον ίδιο η πρόκληση του μαρκαρίσματος του καλύτερου επιθετικού της αντίπαλης ομάδας είναι αυτή που του δίνει το κίνητρο να βγάλει το κάτι παραπάνω στο παρκέ.

«Η ικανότητα και το iq του τον φέρνουν σχεδόν πάντα σε σωστή θέση με τη μπάλα. Εκτελεί σε υψηλό επίπεδο. Μαρκάρει τον καλύτερο επιθετικό της αντίπαλης ομάδας», είπε ο Γκριν, που κάθε φορά φροντίζει να αναγνωρίζει τη συνεισφορά του χαρισματικού άσου.

Ο Τζόουνς άλλωστε έχει εξελιχθεί σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν. Από ένας παίκτης με δυνατότητες και αρετές, έχει γίνει ένας βράχος της άμυνας, που δίνει ισορροπία στο παιχνίδι των Πέλικανς. Όλα τα φώτα μπορεί να είναι στραμμένα στον Μπράντον Ίνγκραμ, τον Γιόνας Βαλαντσιούνας και τον Ντεβόντε Γκράχαμ, όμως για να έχουν τη δυνατότητα να «εκτελούν» τις αντίπαλες άμυνες παίρνουν ώθηση από την άμυνα.

Εκεί ο Χέρμπερτ Τζόουνς είναι αυτός που δίνει τον τόνο ως σημείο αναφοράς. Και είναι μόνο στην αρχή…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This