Επιλογή Σελίδας


Του Χρήστου Τσάλτα

Παλιότερα όταν χρησιμοποιούνταν η φράση «Πορτογάλος μπασκετμπολίστας» η αμφιβολία, έως και η αποστροφή ήταν μεγάλη. Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου άλλωστε δεν είχε παράδοση στο άθλημα, καθώς οι επενδύσεις που γίνονταν στο ποδόσφαιρο ήταν πολλές όλα αυτά τα χρόνια.

Από τη χώρα αυτή άλλωστε κατάγονται μερικοί από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές των τελευταίων 50 ετών. Εουσέμπιο, Λουίς Φίγκο, Ρούι Κόστα, Πέδρο Παουλέτα και φυσικά Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ποδοσφαιρική παράδοση της χώρας είναι πολύ μεγάλη.

Εσχάτως όμως, η Πορτογαλία τραβάει τα βλέμματα και για λόγους… μπασκετικούς. Και η αιτία αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Νεμίας Κουέτα! Ο 22χρονος φόργουορντ/σέντερ επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του NBA Draft από τους Σακραμέντο Κινγκς και γρήγορα άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Αποκορύφωμα της σκληρής δουλειάς του η αναμέτρηση της 18ης Δεκεμβρίου απέναντι στους Μέμφις Γκρίζλις. Αυτό γιατί πέρασε στο παρκέ με 4 λεπτά να απομένουν για το τέλος, γράφοντας ιστορία. Έγινε ο πρώτος Πορτογάλος μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε σε αγώνα ΝΒΑ.


Μόλις είχε καταφέρει κάτι που έμοιαζε με όνειρο απατηλό, η Πορτογαλία μπήκε στον χάρτη του ΝΒΑ!

Λίγες εβδομάδες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου του 2022, γράφτηκε ακόμα μια χρυσή σελίδα για τον νεαρό άσο. Κι αυτό γιατί απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς πέτυχε τους πρώτους πόντους της καριέρας του στη λίγκα. Ιστορική στιγμή, παρά την ήττα με 108-109. Αυτό που έμεινε άλλωστε ήταν οι 11 πόντοι, τα 5 ριμπάουντ, η 1 ασίστ, το 1 κλέψιμο και τα 4/7 σουτ σε 24 λεπτά συμμετοχής.

Κάτι παραπάνω από θετικός.

Ο δρόμος του είχε αρκετές δυσκολίες, για να φτάσει ως εδώ. «Πιθανότατα το να μένω μακριά από την οικογένειά μου όλο αυτό το διάστημα, ειδικά στα χρόνια του Κολεγίου, ήταν κάτι που μπορεί να πει κάποιος ήταν ήταν μια θυσία. Είχα τη δυνατότητα να πάω μόνο ελάχιστες φορές στην Πορτογαλία για να δω τους δικούς μου», παραδέχτηκε ο Κουέτα απαντώντας στο SDNA για όσα χρειάστηκε να κάνει για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η επιλογή του όμως ήταν 100% συνειδητή και σε καμία στιγμή δεν μετάνιωσε για όσα έκανε, ή για όσα πέρασε όλα αυτά τα χρόνια. «Παίζοντας καλά και παίρνοντας όλες αυτές τις ευκαιρίες ήταν κάτι που με έκανε να νιώσω πολύ άνετα από την πρώτη στιγμή», παραδέχτηκε. 

Μέσα από την διαδικασία του NCAA, του Summer League, αλλά και των προπονήσεων σε τακτά διαστήματα, ο Κουέτα όχι μόνο ήρε ευκαιρία, αλλά κατάφερε να κερδίσει και την αναγνώριση των συμπαικτών του.

Τόσο για την σκληρή δουλειά, όσο και για την προσπάθεια να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. «Έφερε πολλή ενέργεια στην ομάδα. Είναι ένας νέος παίκτης και μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ρόλο. Πέτυχε τους πρώτους πόντους του στο ΝΒΑ και ήταν γεμάτος ενέργεια στο παρκέ. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε παίκτες με τέτοια ενέργεια», τόνισε ο Ταϊρίς Χαλιμπάρτον.

«Ο Νέμι έφερε κάτι που χρειαζόμασταν, τη σκληράδα. Δεν είχε καθόλου εμπειρία από ΝΒΑ και έπαιξε κόντρα σε 3 πολύ καλούς ψηλούς. Τα πήγε πολύ καλά και κερδίζει εμπειρίες. Η παρουσία του στο Stocton τον έχει βοηθήσει και θεωρώ ότι στην πορεία θα είναι ακόμα καλύτερος».

Ο Άλβιν Τζέντρι με τα λόγια αυτά αναγνώρισε τη σκληρή δουλειά του νεαρού άσου, που πήρε ευκαιρίες στην G-League και εκμεταλλευόμενος τις απουσίες στην φροντ λάιν (Χολμς, Τόμπσον εκτός με Καβαλίερς), έδειξε τι μπορεί να κάνει και πόσο μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του.

Άλλωστε έχει καταλάβει πλήρως ότι ο ρόλος του είναι συγκεκριμένος φέτος και έχει φροντίσει να τον… αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή.

«Ως νέος παίκτης στη λίγκα, αυτό είναι μέρος του ρόλου μου. Να έρχομαι από τον πάγκο και να έχω θετική ενέργεια και να προσπαθώ να βοηθάω τους συμπαίκτες μου σε ό,τι μου ζητάει το προπονητικό επιτελείο», ήταν τα λόγια του Κουέτα.

Άλλωστε ακόμα και τώρα να τελείωνε η καριέρα του, ο 22χρονος φόργουορντ θα είχε ήδη καταφέρει να γράψει ιστορία. Και παράλληλα να ανοίξει έναν δρόμο για τους μπασκετμπολίστες της Πορτογαλίας, που μέχρι πριν μερικά χρόνια έμοιαζε απαγορευμένος.

Όχι πια και αυτό χάρη στον Κουέτα και τη σκληρή δουλειά του…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This