Επιλογή Σελίδας


Του Θέμη Καίσαρη

Ο Τζόκοβιτς δέχεται το πρώτο χτύπημα και μοιάζει τρωτός, ευάλωτος. Αντεπιτίθεται και πλέον βρίσκεται σε θέση ισχύος, έτοιμος να πάρει το ματς.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην άλλη άκρη της γης έχουν ξεκάθαρες ομοιότητες με έναν αγώνα του κορυφαίου τενίστα. Του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και η visa του ακυρώθηκε. Σήμερα ο Σέρβος κέρδισε την έφεση και την ελευθερία του.

Το ματς δεν έχει τελειώσει, αφού ο Υπουργός μπορεί ακόμα να αποφασίσει την ακύρωση της visa και την απέλαση του Σέρβου. Το Australian Open αρχίζει σε μια εβδομάδα, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τίποτα, εκτός βέβαια από το γεγονός πως ζούμε πρωτοφανή πράγματα.

Αλλά βέβαια αυτή είναι και η νόρμα της τελευταίας διετίας. Ειδήσεις, συνθήκες, πρακτικές και εν τέλει μια ζωή που κανείς μας δεν είχε ξαναζήσει ή έστω φανταστεί.

Στο τέλος της σημερινής ημέρας, μοιάζει πια ασήμαντο το τι θα γίνει με τον Τζόκοβιτς, την παραμονή του στην Αυστραλία και τη συμμετοχή του στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς.

Ο Τζόκοβιτς έμαθε ότι είναι θετικός στις 16/12

Ασήμαντο γιατί σήμερα μάθαμε όσα χρειαζόταν να μάθουμε για τον Σέρβο. Σήμερα είδε το το φως της δημοσιότητας το τεστ που επιβεβαιώνει πως ο Τζόκοβιτς νόσησε και είναι το εξής.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, το τεστ έγινε στις 16/12/2021, στις 13.05 το μεσημέρι. Τα αποτελέσματα βγήκαν την ίδια ημέρα, στις 20:19 το βράδυ, με τον Σέρβο να είναι θετικός.

Το έγγραφο αυτό το προσκόμισε ο ίδιος ο Τζόκοβιτς στο δικαστήριο στη Μελβούρνη, στην εκδίκαση της έφεσής του. Ο Σέρβος προσκόμισε κι άλλο ένα τεστ, που τον έβγαλε αρνητικό έξι μέρες αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Τζόκοβιτς λοιπόν στην προσπάθειά του να δικαιωθεί και να συμμετάσχει στο Australian Open, μας ενημέρωσε ότι ήταν θετικός στον ιό στις 16 Δεκεμβρίου.

Ποιον ενημέρωσε τότε; Κανέναν. Απομονώθηκε ώστε να προστατεύσει τους γύρω του; Όχι. Το αντίθετο.

Η εκδήλωση με τον Ζοτς

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ δηλαδή περίμενε τα αποτελέσματα του τεστ, ο Τζόκοβιτς πήγε σε εκδήλωση που έγινε σε κλειστό χώρο για τα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν προς τιμή του. Κάθισε μάλιστα δίπλα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη συζήτηση που έγινε.

Δεν ήξερε βέβαια αν έχει νοσήσει, δεν είχε συμπτώματα, οπότε θεώρησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να έρχεται σε επαφή με κόσμο σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκα.

Το βράδυ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έμαθε λίγο μετά τις οκτώ ότι είναι θετικός.

Αγκάλιαζε παιδιά χωρίς μάσκα, ενώ ήξερε ότι είναι θετικός

Τι έκανε την επόμενη μέρα; Ήρθε σε επαφή με παιδιά.

Στις 17 Δεκεμβρίου στο Novak Tennis Center ήταν η ημέρα απονομής βραβείων στους καλύτερους πιτσιρικάδες της ακαδημίας. Ο Τζόκοβιτς, γνωρίζοντας από το προηγούμενο βράδυ πως είναι θετικός, πήγε κανονικά στην εκδήλωση.

Χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς μάσκα. Πήγε στην εκδήλωση και έδωσε τα βραβεία στα μικρά αγόρια και κορίτσια. Χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς μάσκα. Φωτογραφήθηκε μαζί τους και τα αγκάλιασε.

Χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς μάσκα, ενώ γνώριζε πως είναι θετικός.

Ο Τζόκοβιτς δεν είχε πρόβλημα να το κάνει και το έκανε. Γιατί αυτομάτως θεώρησε πως δεν θα έχουν πρόβλημα τα παιδιά, οι γονείς τους και οποιοσδήποτε άλλος βρέθηκε στην εκδήλωση σε κλειστό χώρο.

Γιατί δεν έχει σημασία τι θέλουν να κάνουν οι άλλοι. Σημασία έχει τι θέλει να κάνει αυτός, τι πιστεύει εκείνος.

“Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε”

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι υπήρξε ερώτηση προς την οικογένεια του Σέρβου για αυτήν τη συμπεριφορά του την 17η Δεκεμβρίου.

Η απάντηση των συγγενών ήταν “Αυτή η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας”. Μιλάμε για Χριστό και Σπάρτακο, σιγά μην καθίσουμε τώρα να δίνουμε εξηγήσεις τέτοιου είδους.

Το super-spreader τουρνουά τον Ιούνιο του 2020

Ο Τζόκοβιτς έκανε τα ίδια τον Ιούνιο του 2020, όταν διοργάνωσε τουρνουά επίδειξης στο Βελιγράδι. Χωρίς μέτρα, χωρίς περιορισμούς, με κατάμεστες κερκίδες. Με τους παίκτες να αγκαλιάζονται μετά τα ματς, να παίζουν μπάσκετ, να πηγαίνουν μαζί στις συνεντεύξεις Τύπου και σε πάρτι μετά τους αγώνες, να χορεύουν όλοι μαζί.

Λίγες μέρες μετά ο Τζόκοβιτς και οι περισσότεροι παίκτες νόσησαν. Ο ίδιος ο Σέρβος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη: “Λυπάμαι πάρα πολύ για κάθε ξεχωριστή περίπτωση κρούσματος. Λυπάμαι πάρα πολύ που το τουρνουά μας έκανε κακό, το διοργανώσαμε με αγνή καρδιά και ειλικρινείς προθέσεις. Κάναμε λάθος, ήταν πολύ νωρίς. Προσεύχομαι για την πλήρη ανάρρωση όλων”.

Το τουρνουά έγινε στην ουσία μέσα στο παγκόσμιο lock-down εκείνης της εποχής, τον Ιούνιο του 2020. Εξελίχθηκε σε super-spreader event και ευτυχώς σταμάτησε πριν συνεχιστεί σε Μαυροβούνιο και Βοσνία, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Το πόσοι νόσησαν ή/και κατέληξαν από την πρωτοβουλία του Τζόκοβιτς δεν το μάθαμε ποτέ. Θα έπρεπε να το ερευνήσουν/δημοσιοποιήσουν στη Σερβία και αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί για τον Νο1 πολίτη της χώρας.

Μπορεί να λέει ψέματα

Πέρασαν δυόμιση χρόνια, πάμε για τα τρία, κι ο Τζόκοβιτς μας ενημέρωσε πως ήξερε πως είναι θετικός και βγήκε από το σπίτι του για να πάει σε κλειστό χώρο και να έρθει σε επαφή με παιδιά, χωρίς μάσκα.

Βέβαια, μπορεί να μην έγινε έτσι. Μπορεί ο Τζόκοβιτς να μη νόσησε ποτέ, γι’αυτό και κυκλοφορούσε αμέριμνος, κι απλώς παρουσίασε ένα έγγραφο για να μπορέσει να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό χωρίς να εμβολιαστεί.

Ή εγκληματικά αδιάφορος ή ψεύτης που δεν νοιάζεται αν φαίνεται εγκληματικά αδιάφορος

Αυτές είναι λοιπόν οι δύο εκδοχές. Στην πρώτη ο Τζόκοβιτς γνωρίζει ότι είναι θετικός κι αγκαλιάζει παιδιά χωρίς μάσκα. Στη δεύτερη λέει ψέματα και δεν έχει πρόβλημα αν το ψέμα του τον κάνει να φαίνεται πως αγκάλιαζε παιδιά χωρίς μάσκα παρότι γνώριζε ότι είναι θετικός.

Ή είναι εγκληματικά και απροκάλυπτα αδιάφορος για την υγεία των άλλων ή δεν έχει πρόβλημα να φαίνεται εγκληματικά και απροκάλυπτα αδιάφορος για την υγεία των άλλων, αρκεί αυτό να του εξασφαλίσει μια χαραμάδα από την οποία θα τρυπώσει στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς.

Ένα από τα δύο.

Ανεύθυνος με ρακέτα που κάνει ο,τι γουστάρει

Υπάρχουν λοιπόν οι φαν του τένις, οι φαν του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και οι συμπατριώτες του. Υπάρχουν και αυτοί που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν επαναστάτη της ελεύθερης βούλησης, υπάρχουν και οι Αυστραλοί.

Για όλους αυτούς, υπάρχει ακόμα αγωνία για την οριστική έκβαση της υπόθεσης “Τζόκοβιτς Vs Κυβέρνηση της Αυστραλίας”.

Υπάρχει και ο υπόλοιπος κόσμος. Που δεν καίγεται για το τένις ή το Αυστραλιανό, που δεν έχει πάθη ή μίση για τον Τζόκοβιτς, που δεν πολυνοιάζεται για τη στάση της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Αυτοί παρακολουθούν τα επεισόδια ενός ψεκ με ρακέτα, που μπήκε στο 2022 θεωρώντας ότι αυτό που πιστεύει του δίνει το δικαίωμα να επηρεάζει τις ζωές των άλλων χωρίς να τους ρωτήσει.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This