Επιλογή Σελίδας


Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Στην Ελλάδα το πράγμα με την πανδημία πάει κάπως έτσι (μετά το πρώτο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου του 2020 όπου υπήρξε μια σπάνια εθνική ομοψυχία):

  • Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα, τα οποία ,  με το που διαρρέουν εντέχνως,  γίνονται αντικείμενο σφοδρού debate από σχετικούς και άσχετους. Κυρίως άσχετους.
  • Η κυβέρνηση σταθμίζει τις αντιδράσεις και με τη σειρά της εξαγγέλλει μέτρα, συνήθως πιο επιεική από εκείνα που πρότειναν οι ειδικοί.
  • Αλλά οι αντιδράσεις είναι και πάλι κατά κανόνα σφοδρές, αφού η πλειονότητα των ανθρώπων έχει κουραστεί και τα βρίσκει όλα λάθος ή απλώς είτε πολιτικοποιεί το θέμα και το αντιμετωπίζει οπαδικά.
  • Τα παραπάνω βεβαίως έχουν μικρή  σημασία, διότι σε μεγάλο ποσοστό τα μέτρα έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζονται, είτε επειδή έχουμε μακριά και βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ανυπακοής στους νόμους και μικρής έως ανύπαρκτης εμπιστοσύνης στους θεσμούς, είτε επειδή η Πολιτεία δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους και άρα να τα επιβάλλει.
  • Μετά από όλα αυτά, προφανώς τα μέτρα δεν επιτυγχάνουν τον στόχο τους (ενδεχομένως να μην  τον επιτύγχαναν έτσι κι αλλιώς), ο κόσμος γκρινιάζει ξανά για τα «αναποτελεσματικά μέτρα» (που δεν  εφαρμόζονται και για τα οποία γκρίνιαζε ευθύς – εξαρχής) και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, την ώρα που οι αριθμοί των νεκρών αυξάνονται καθημερινά.

Δεν έχω ιδέα βεβαίως τι θα συνέβαινε αν τα μέτρα που εξαγγέλλονται κατά καιρούς είχαν πραγματικά εφαρμοστεί αυστηρά και by the book. Ξέρω όμως ότι αυτή δεν ήταν ποτέ μια πραγματικά σοβαρή πιθανότητα στη μικρή, ανυπόταχτη χώρα μας.

Την ίδια ώρα στην Αυστραλία ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, ενώ οι πιθανότητες του να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Αυστραλιανό ΟΠΕΝ και να φτάσει στην κορυφή με τις περισσότερες κατακτήσεις γκραν σλαμ τουρνουά στην ιστορία του αθλήματος, είναι ελάχιστες.

Για ποιο λόγο; Επειδή ο Νόβακ Τζόκοβιτς επιχείρησε καθώς φαίνεται να παρακάμψει τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους με δόλιο τρόπο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία πλήττει κατάκαρδα τη διοργάνωση, ίσως την σημαντικότερη αθλητική που διεξάγεται στην Αυστραλία ετησίως. Σε πλείστες άλλες χώρες οι αρχές θα έκαναν τα στραβά μάτια. Not in Australia.

Ο Τζόκοβιτς δεν είναι ανεμβολίαστος. Είναι αντιεμβολιαστής.  Υπάρχει διαφορά. Παρά την προσπάθεια του πατέρα του να δώσει μια αντισυστημική χροιά στην όλη υπόθεση (όλοι πολεμούν  τον κανακάρη του και πρέπει οι Σέρβοι να βγουν στους δρόμους επειδή ο «Νόλε» δεν θέλει να εμβολιαστεί!) εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Ο Τζόκοβιτς είναι επικίνδυνα ανεύθυνος και με τη στάση του ως παγκόσμιο role model μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά και να έχει πάρει στο λαιμό του χιλιάδες ανθρώπους. Όμως τελικά η συγκεκριμένη ιστορία δεν έχει να κάνει ούτε με αυτό.

Έχει να κάνει αποκλειστικά με την τήρηση των κανόνων και την ισονομία. Είτε είσαι ένας διάσημος και ζάμπλουτος σούπερ σταρ του αθλητισμού είναι ένας απλός και άσημος πολίτης, στην Αυστραλία ο νόμος σε αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο.

Ένα καλό μάθημα από μια οργανωμένη κοινωνία προς τα Βαλκάνια, το οποίο υπερβαίνει την περίσταση της πανδημίας.  

Πηγή: Sdna

Pin It on Pinterest

Shares
Share This