Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Eίχε τη… φάση της η σημερινή «αναβαθμισμένη» κλήρωση Κυπέλλου. Total black ο Κώστας Κατσουράνης, total black και τα μπαλάκια. Κλήρωση όχι «χεράτη» αυτή τη φορά α λα UEFA, όπου βάζεις το χέρι στο μπολάκι με το αλεύρι και ανακατεύεις για να βγει έτοιμο το κέικ. Κλήρωση παλιά, αυθεντική, «ορθόδοξη» που λέει και ο Σαούλης. Κλήρωση που παραπέμπει σε Λαϊκό Λαχείο και Lotto. Χειροκίνητη, με το μοχλό – σούβλα που γυρίζεις το αρνί το Πάσχα. Κλήρωση που ανέδειξε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πάμε για τελικό… διαφορετικό

Πρώτο και κυριότερο: Αποκλείεται να έχουμε τελικό σαν τους… πρόσφατους. Το ζευγάρι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που βλέπαμε σερί επί τέσσερα χρόνια μας προέκυψε αυτή τη φορά στους προημιτελικούς. Το ζευγάρι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (του περυσινού τελικού δηλαδή) μπορεί να το δούμε στον ημιτελικό, ομοίως και το ζευγάρι ΑΕΚ – Ολυμπιακός του 2020.

Στον τελικό, λοιπόν, θα δούμε σίγουρα μια ομάδα που δεν έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Την ομάδα που θα υπερισχύσει από τα ζευγάρια Αρης – Λαμία και Παναθηναϊκός – Αναγέννηση Καρδίτσας. O Παναθηναϊκός δεν έχει εμφανιστεί σε τελικό Κυπέλλου από το 2014 (4-1 τον ΠΑΟΚ στο πάρτι του Μάρκους Μπεργκ), ενώ στον ημιτελικό έφτασε μόνο μία φορά έκτοτε (το 2017 με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο) και αποκλείστηκε (μετά το 2-0 στη Λεωφόρο) στην Τούμπα, με το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του Βίκτωρα Κλωναρίδη και σφυριγμάτων του ρέφερι Κύζα, ο οποίος δεν ξανασφύριξε ποτέ (4-0).

Ο Αρης από την πλευρά του έφτασε πολλές φορές κοντά στην πηγή, αλλά τελικό δεν έχει δει από το 2010, όταν δεν ήταν καθόλου χειρότερος του αντιπάλου του, αλλά ο Σεμπαστιάν Λέτο πότισε φαρμάκι 30.000 οπαδούς του στο ΟΑΚΑ και ο Νίκος Νιόπλιας με τον Κριστόφ Βαζέχα πανηγύριζαν στον πάγκο την κατάκτηση του τελευταίου πράσινου νταμπλ. Εχει σπουδαία ευκαιρία και ο Αρης πλέον, με το.. χέρι του Κώστα Κατσουράνη!

«Τζόκερ» ο Παναθηναϊκός, άτυχοι οι Δικέφαλοι των τελικών

Μεγάλος υπερτυχερός της κλήρωσης, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός! Τζοκεράτος! Με την “ΑΣΑ” (Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση) του Κλάους Αθανασιάδη και του Τάσου Λαγού! Ηταν ο πιο άτυχος στους «32» (1-0 εκτός έδρας τον Ατρόμητο στο Περιστέρι), ήταν άτυχος και στους «16» εναντίον του Βόλου συγκριτικά με τους υπόλοιπους μεγάλους που αντιμετώπισαν ομάδες Superleague 2 (τον Λεβαδειακό ο Ολυμπιακός, την Κηφισιά η ΑΕΚ, την ΑΕΛ ο ΠΑΟΚ), όχι όμως τόσο όσο ο Αρης ο οποίος απέκλεισε πειστικά τον ΟΦΗ με δυο νίκες! Απ΄ αυτή την τετράδα πάμε ολοταχώς για ημιτελικό Παναθηναϊκός – Αρης, εκτός κι αν κάνει το «μπαμ» (απίθανο, αλλά όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι) η Λαμία του Μιχάλη Γρηγορίου εναντίον της ομάδας του Ακη Μάντζιου. Tην τελευταία φορά που έφτασε στον τελικό ο Αρης (το 2010) είχε αποκλείσει την Καβάλα στους ημιτελικούς!

Στο άλλο «καρέ» έχουμε τους άτυχους Δικέφαλους. Σκεφτείτε ότι για να σηκώσει την κούπα η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αποκλείσουν τον έναν Δικέφαλο στους «8», τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς και λογικά να νικήσουν έναν εκ των Παναθηναϊκού/Αρη στον τελικό! Ε, αν τα καταφέρει, μπράβο του! Προσοχή: μιλάμε για την ΑΕΚ που έχει φτάσει πέντε φορές στον τελικό τα τελευταία έξι χρόνια και μόλις πέρυσι έχασε νοκ άουτ ματς μετά από πέντε σερί σεζόν (αλλά έχει πάρει μόνο μία κούπα, το 2016 επί του Ολυμπιακού) και τον απίστευτο ΠΑΟΚ, ο οποίος μέσα σε μια πενταετία έκανε το εκπληκτικό 4/4 (τρεις κούπες επί της ΑΕΚ, μία επί του Ολυμπιακού) και σήκωσε τόσα Κύπελλα Ελλάδας όσα είχε σε όλη την ιστορία του μέχρι το 2017! Η πιο loser ομάδα στην ιστορία του θεσμού που είχε 4/13 τελικούς έγινε η πιο winner της τελευταίας 20ετίας, έχοντας ηττηθεί μόνο από τον Παναθηναϊκό το 2014!

Στο… βάθος του ορίζοντα οι «αιώνιοι», αν τα καταφέρουν στον ημιτελικό

Είχε αναμφισβήτητα τυχερούς και άτυχους αυτή η κλήρωση και ο Ολυμπιακός είναι κάπου στη… μέση. Δεν τίθεται ασφαλώς θέμα πρόκρισής του στα ημιτελικά επί του άτυχου Παναιτωλικού. Εν συνεχεία, όμως, θα πρέπει να ιδρώσει για να σηκώσει την κούπα. Και μην νομίζετε πως ο δις πρωταθλητής που οδεύει ολοταχώς για τον τρίτο σερί τίτλο έχει και τις… τέλειες επιδόσεις στους τελικούς. Το έχασε πέρυσι από τον ΠΑΟΚ, το έχασε το 2016 από την ΑΕΚ. Και δεδομένων των επιτυχιών του (μερικές εκ των οποίων πολύ δύσκολες) επί Ξάνθης, Ατρομήτου (στην παράταση), Αστέρα (ιστορικό χέρι Μανιάτη), στην εποχή Μαρινάκη «βαριά» νίκη σε τελικό πλην του προπέρσινου επί της Ενωσης δεν έχει κάνει!

Παρεμπιπτόντως, το χέρι του Κώστα Κατσουράνη άνοιξε σήμερα και έναν δρόμο όχι και τόσο εύκολο, αλλά όχι και τόσο… δύσβατο και απίθανο: το δρόμο για τον πρώτο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός τελικό μετά από το 3-1 του 2004 στη Νέα Σμύρνη! Για αμφότερους η σημερινή κλήρωση πρόσθεσε το «πρέπει». Την πίεση. Θα είναι αποτυχία αν δεν φτάσουν στον τελικό. Και εκεί… όλα γίνονται: 5-5 γράφει η ιστορία στους μεταξύ τους τελικούς από το 1931 έως το 2021. Η απόλυτη ισορροπία θα διαταραχθεί εφέτος αν αμφότεροι τα καταφέρουν στους ημιτελικούς και φτάσουν στο ΟΑΚΑ τη βραδιά της 21ης Μαΐου…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This