Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Χθες βράδυ στο Παρκ Ντε Πρενς υπήρξε  μια γιορτή. Πριν αρχίσει το ματς της Παρί με την Νις ο Μέσι παρουσίασε στο κοινό την έβδομη Χρυσή Μπάλα του και αποθεώθηκε. Μετά άρχισε το ματς. Η Παρί έκανε καμιά εικοσαριά τελικές προσπάθειες, αλλά γκολ δεν έβαλε. Μεταξύ όσων αστόχησαν ήταν φυσικά και ο Μέσι. Καθώς φαίνεται η πολυσυζητημένη Χρυσή Μπάλα δεν του έφερε γούρι. Αλλωστε καιρό τώρα ο Μέσι κάνει τη διαφορά συνήθως στις ψηφοφορίες: στο γήπεδο συμβαίνει ολοένα και πιο σπάνια.   

«Εσεις που ψηφίζετε…»

Οι αντιδράσεις για την βράβευση του Μέσι ήταν περισσότερες από τα μπράβο για το κατόρθωμά του. Ο Ζαν Πιέρ Παπέν, κάτοχος της Χρύσης Μπάλας το μακρινό 1991, χαρακτήρισε την επικράτηση του Μέσι κάτι σαν ποδοσφαιρικό αστείο που έκαναν δημοσιογράφοι χωρίς χιούμορ. Με τους δημοσιογράφους τα είχε και ο Γιούργκεν Κλοπ για τη χαμηλή θέση του Σαλάχ: «διαφωνώ με όλα, αλλά εσείς ψηφίζετε» είπε στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Κασίγιας είπε ότι ο Μέσι είναι ένας από τους πέντε καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, αλλά δεν αξίζει το βραβείο και πως τέτοιες επιλογές δημιουργούν προβληματισμό για την ανάγκη ύπαρξης ατομικών βραβεύσεων.

Πιο σκληροί από όλους οι Γερμανοί. Ο Μίλερ είπε ότι το γεγονός ότι δεν βραβεύτηκε ο Λεβαντόφσκι μαρτυρά πως πολλοί δεν βλέπουν όσο θα πρεπε το γερμανικό πρωτάθλημα και υποσχέθηκε σε λίγες μέρες, με την ευκαιρία του ματς της Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα για το Τσάμπιονς λιγκ, θα πρέπει αυτός και οι συμπαίκτες να θυμίσουν στους δημοσιογράφους πόσοι καλοί παίκτες αγωνίζονται στη Γερμανία. Ο Λόταρ Ματέους είπε πως ο θεσμός ξεφτίζει με τέτοιες αποφάσεις και πως αν κάποιος άξιζε το βραβείο είναι ο Λεβαντόφσκι. Η Bild το πήγε ένα βήμα πιο πέρα και έγραψε ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Δεν αποκλείω σήμερα αντιδράσεις να υπάρχουν κι άλλες γιατί όντως ο Μέσι δεν άξιζε την Χρυσή Μπάλα. Αλλά όπως έχω ξαναγράψει ήταν και δύσκολο να βρεις κάποιον που την αξίζει για όσα έκανε τη χρονιά που ολοκληρώνεται.  

Μπλε θρίαμβοι χωρίς σταρ

Διαμαρτυρήθηκε πολύ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Εσπασε μέσα στη σεζόν ρεκόρ και με την Πορτογαλία και με την Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά έχει το ίδιο πρόβλημα με τον Μέσι. Η τελευταία του σεζόν δεν είναι καλύτερη από τις προηγούμενες για τον ίδιο λόγο που δεν είναι και του Αργεντίνου: γιατί μεγάλωσε – συμβαίνει δυστυχώς με όλους.

Το παράδοξο της μη ύπαρξης ενός ποδοσφαιριστή που να αξίζει το βραβείο οφείλεται σε δυο λόγους: στο ότι κατέκτησαν το Euro2020 οι Ιταλοί (που μπορεί να μην προκριθούν στο μουντιάλ) και το Τσάμπιονς λιγκ οι παίκτες της περσινής Τσέλσι που δεν είχε ηγέτη που ξεχώριζε. Οι δυο κατά τεκμήριο περισσότερο επιτυχημένες ομάδες της χρονιάς που σιγά σιγά φεύγει τα κατάφεραν να κερδίσουν χωρίς να έχουν το είδος των λαμπερών σταρ που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε με τη Χρυσή Μπάλα στα χέρια. Για αυτό πρόσφατα είχα γράψει πως θα ήταν προτιμότερο να κέρδιζε το βραβείο ο Ερικσεν. Η έστω ο Κίερ, αρχηγός της Εθνικής Δανίας. Ο συμβολισμός θα έσωζε το κύρος της διοργάνωσης.   

Ποιο Κόπα Αμέρικα;

Ακόμα περισσότερο μεγάλωσε τις αντιδράσεις η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η απόφαση βράβευση του Αργεντίνου. Χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία της επιλογής η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα και πολλοί στάθηκαν στο γεγονός ότι η χρονιά είχε κάτι το ιστορικό γιατί ο Μέσι κέρδισε ένα τίτλο με την Εθνική Αργεντινής. Αν όμως ο Μέσι έχει προβλήματα με την Εθνική Αργεντινής, αυτό δεν αφορά την ιστορία του ποδοσφαίρου: αφορά τον ίδιο και την Αργεντινή. Το κόπα Αμέρικα που ο Μέσι κέρδισε ήταν μια διοργάνωση κουτσουρεμένη. Πήραν σε αυτό μέρος λιγότερες ομάδες από ποτέ, ενώ οι πιο πολλές πήγαιναν αυθημερόν για τα ματς στη Βραζιλία κι έφευγαν μετά το τέλος τους για να γυρίσουν στις χώρες τους γιατί στη Βραζιλία η πανδημία κάλπαζε: η διοργάνωση αποφασίστηκε να γίνει την τελευταία στιγμή – οι ίδιοι οι παίκτες της Βραζιλίας δεν ήθελαν να πάρουν μέρος και πιέστηκαν να πουν το ναι. Το χειρότερο ωστόσο στην ιστορία είναι ότι ποτέ μέχρι τώρα η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα δεν ήταν λόγος για να κερδίσει κάποιος τη Χρυσή Μπάλα από το Μέσι! Το 2019 το κέρδισαν οι Βραζιλιάνοι: κανείς παίκτης τους δεν πήρε το βραβείο – το πήρε ο Μέσι. Το 2015 το πήραν οι Χιλιάνοι: τη Χρυσή Μπάλα όμως την πήρε τότε ο Μέσι και δίκαια. Το 2011 κατέκτησε το τρόπαιο η Ουρουγουάη – και τη Χρυσή Μπάλα πάλι ο Μέσι. Σήμερα ο Μέσι πήρε την Χρυσή Μπάλα γιατί κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα: είναι να γελάει κανείς!    

Ο Μέσι δεν έπρεπε να κερδίσει γιατί τη σεζόν 2020-21 ήταν χειρότερος από ότι τη σεζόν 2018-19 όταν και πάλι είχε πάρει το βραβείο: τότε τουλάχιστον ήταν πρωταθλητής με την Μπαρτσελόνα κι είχε φτάσει μέχρι τον ημιτελικό του Τσάμπιονς λιγκ. Και είχε σκοράρει πιο πολύ, είχε περισσότερες ασίστ και περισσότερες παρουσίες. Δεν μπορεί να κερδίζει ένας παίκτης που δεν είναι καλύτερος από ό,τι ήταν την τελευταία χρονιά που κέρδισε.  

Υπεροχή στα σημεία

Οι Γερμανοί φωνάζουν γιατί δεν κέρδισε ο Λεβαντόφσκι. Η αντιπαράθεση των όσων έκανε στη σεζόν με το Μέσι μαρτυρά μια υπεροχή του Πολωνού – έστω στα σημεία. Ο Μέσι πέτυχε 30 γκολ στην Λίγκα πέρυσι (τα γκολ εντός του ημερολογιακού έτους είναι λιγότερα αφού στην Παρί σκοράρει πιο λίγο), είχε 11 ασίστ στο πρωτάθλημα, είχε 5 γκολ και 3 ασίστ στο Τσάμπιονς λιγκ. Ο Λεβαντόφσκι είχε 41 γκολ και 7 ασίστ στο περσινό πρωτάθλημα και 5 στο Τσάμπιονς λιγκ. Στο Τσάμπιονς λιγκ και οι δυο ομάδες αποκλείστηκαν από την Παρί (πρώτα η Μπαρτσελόνα και μετά η Μπάγερν), αλλά στον αποκλεισμό της Μπάγερν έπαιξε ρόλο η απουσία του Λέβα. Που κέρδισε και το πρωτάθλημα Γερμανίας. Ενώ ο Μέσι έκανε απλά μια μεταγραφή.   

Εγώ θα την έδινα στον Λεβαντόφκσι τη Χρυσή Μπάλα. Όπως ο Μέσι είπε την άξιζε για όσα έκανε το 2019-20, όταν το βραβείο δεν απονεμήθηκε. Θα ήταν προτιμότερο να του την δώσουν αποκαθιστώντας εκείνη την αδικία. Και γιατί το όνομα του δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα των κατόχων της… 

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This