Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Την αδίκησε την προσπάθειά του στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ με τα όσα έκανε στην Τούμπα. Αδίκησε και τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι εδώ, δεδομένου ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έκανε οικονομία σε πρόσωπα και δυνάμεις στα ευρωπαϊκά ματς, αλλά και την απόδοση που είχε στα εκτός έδρας παιχνίδια. Και στα τρία ματς ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του. Το βράδυ της Πέμπτης ήταν μια συνέχεια των προηγούμενων, και ειδικά της εμφάνισης που είχε κάνει στην Κοπεγχάγη. Ο ΠΑΟΚ, που έπαιζε για τη νίκη, ήξερε να το κάνει με προσοχή, προκειμένου να μη βρεθεί εκτεθειμένος και ευάλωτος απέναντι στην Σλόβαν, η οποία έπαιζε μόνο για την νίκη. Στήθηκε στο μεσαίο τρίτο του τερέν με σχέδιο να βγαίνει αμέσως στην επίθεση μετά από την ανάκτηση κατοχής της μπάλας, και το σχέδιο λειτούργησε και του έφερε την καλύτερη ευκαιρία που είχε στο πρώτο ημίχρονο – αυτή με τον Μπίσεσβαρ στο 31’ο λεπτό μετά από μια πολύ καλή προσπάθεια του Σίντκλεϊ και έναν καλό συνδυασμό του με τον Ακπομ.

Με αυτή τη στρατηγική ο ΠΑΟΚ έψαξε συντηρητικά τη νίκη μέχρι το 65’ο λεπτό. Είχε διαρκώς την κατοχή της μπάλας (40%-60% σε όλο το ματς), εκδήλωνε τον μεγαλύτερο αριθμό επικίνδυνων επιθέσεων (9-20 στο α’, 24-37 στο σύνολο), κυκλοφορούσε την μπάλα με ακρίβεια που δεν επέτρεπε στην Σλόβαν να του την πάρει και να τον βρει ανοργάνωτο (85% στο α’, 84% στο τέλος του ματς). Κι από την στιγμή που το γκολ δεν ήρθε μέχρι εκεί, ο Λουτσέσκου άρχισε να παίρνει ρίσκα και να δείχνει στους παίκτες του ότι θέλει τη νίκη και δεν συμβιβάζεται με την ισοπαλία. Έφερε στο παιχνίδι τον Σβαμπ, τον Μουργκ και τον Σβιντέρσκι προκειμένου να δώσει στην ομάδα του την ενέργεια και την επιθετικότητα που θα την βοηθούσαν να πάρει το ματς. Και όταν είδε το παιχνίδι να μένει στο 0-0 μέχρι το 85’, έφερε στο ματς και τον Μιτρίτσα προκειμένου να τονώσει ακόμη περισσότερο με ενέργεια την μεσοεπιθετική γραμμή του.

Η στρατηγική του Λουτσέσκου λειτούργησε αποτελεσματικά, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τη νίκη. Και αυτό συνέβη επειδή πλήρωσε την έλλειψη καθαρού μυαλού κατά την ολοκλήρωση των επιθέσεων. Ο Σβιντέρσκι και ο Μιτρίτσα είχαν από δύο στιγμές ο καθένας, αλλά και οι δύο δεν έκαναν καλές επιλογές. Ειδικά ο Πολωνός φορ στην φάση του 78’ λεπτού είχε τρεις καλές επιλογές για να πασάρει σε συμπαίκτη εντός περιοχής κι εκείνος προτίμησε να κάνει την χειρότερη, ένα κάτι σαν σουτ που δεν βρήκε εστία.

Για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την πρόκριση ο ΠΑΟΚ πρέπει να τα βάζει μόνο με τον εαυτό του και τα παθήματά του με τη Σλόβαν και την Κοπεγχάγη στην Τούμπα, αλλά και με το μυαλό του κατά την ολοκλήρωση των επιθέσεων σε αυτό το τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι του. Τα όσα είδα σε αυτόν τον όμιλο του Europa Conference League μου δημιουργούν την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα, η οποία όμως δεν φρόντισε να καθαρίσει την πρόκριση στο σπίτι της και να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών που έκανε μακριά από αυτό. Λογικά, ο ΠΑΟΚ θα τα καταφέρει, παρ’ όλο που δεν είναι μια απλή συνθήκη το να παίζεις το τελευταίο ματς με τη συνείδηση ότι πρέπει να νικήσεις με μεγάλο σκορ. Στην περίπτωση που τα καταφέρει, όλο αυτό που θα έχει τραβήξει μέχρι την τελευταία αγωνιστική θα είναι ένα καλό και χρήσιμο μάθημα για το μέλλον. Αρκεί το μάθημα να μη συνοδευτεί από πάθημα – δηλαδή αρκεί να περάσει ο ΠΑΟΚ. Διότι διαφορετικά αυτό που θα του έχει συμβεί θα είναι πολύ σκληρό, σε μια σεζόν που έβαλε σε προτεραιότητα την ευρωπαϊκή πορεία.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This