Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν απόψε μπροστά τους δυο τελικούς: ο πρώτος θέλει να κερδίσει την Φενέρ για να παραμείνει στο Europa League, o δεύτερος να κάνει αποτέλεσμα με τη Σλόβαν στη Μπρατισλάβα για να παραμείνει στο UEFA Conference League. To καλό είναι ότι οι ομάδες το έχουν καταλάβει, το κακό ότι αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά. «Τελικούς» έπαιζαν και οι δυο και την προηγούμενη αγωνιστική και δεν τα κατάφεραν. Η υπογράμμιση της σημαντικότητας ενός αγώνα δεν σημαίνει πως η όποια ομάδα θα καταφέρει και να ανταποκριθεί: «τελικοί» είναι τα ματς και για τους αποψινούς αντιπάλους των ελληνικών ομάδων.

Λέει χωρίς να το λέει

Ο Ολυμπιακός και η Φενέρ φτάνουν στο ραντεβού τους έχοντας περάσει τον ίδιο δρόμο: και οι δυο την Κυριακή κέρδισαν ένα ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-2 την ΑΕΚ. Η Φενέρ κέρδισε τη Γαλατά. Το έκανε μάλιστα ανατρέποντας το σε βάρος της 0-1, βρίσκοντας στις καθυστερήσεις το δεύτερο γκολ κι όταν μάλιστα έπαιζε με δέκα παίκτες! Το ηθικό των Τούρκων είναι στα ύψη.    

Κι ο Ολυμπιακός βέβαια από ηθικό είναι καλά. Στην συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες με θέμα το ματς ο Πέδρο Μαρτίνς έμοιαζε πιο ήρεμος από οποιαδήποτε άλλη φορά φέτος. Ο Πορτογάλος έμοιαζε σαν κάποιο που έδιωξε από πάνω του ένα βάρος.

https://i0.wp.com/resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/21/09/30/masouras-olympiacos_213739.jpg?w=1080&ssl=1

Σπανίως τα όσα λένε οι προπονητές πριν από ένα ματς έχουν μεγάλη σημασία: οι πιο πολλοί περιορίζονται σε ευχές ή κάνουν γενικές τοποθετήσεις μιλώντας για τις ικανότητες του αντιπάλου που αξίζουν σεβασμό. Ο Μαρτίνς ήταν χθες αρκετά διαφορετικός. Τόνισε πως του λείπει μόνο ο Φορτούνης (κι αυτό είναι καλό γιατί δείχνει πως έχει στο μυαλό του τον Έλληνα άσσο). Επανέλαβε ότι και τα δυο αποτελέσματα με την Αϊντραχτ ήταν άδικα – «στο δεύτερο ματς ήταν άδικη και η ισοπαλία» είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η Φενέρ παραμένει δυνατή και άγνωστη («δεν ξέρει ποτέ κανείς με πόσους θα παίξει στην άμυνα κι αυτό πάντα επηρεάζει την στρατηγική της» είπε χαρακτηριστικά). Επισήμανε ότι δεν ανησυχεί για τα γκολ που ο Ολυμπιακός δέχτηκε από την ΑΕΚ γιατί ήρθαν ως αποτέλεσμα ατομικών λαθών («θα ανησυχούσα αν ως ομάδα κάναμε κάτι λάθος, αλλά κάτι τέτοιο δεν είδα» σημείωσε) και τέλος ευχήθηκε να είναι ο Ολυμπιακός αποτελεσματικός.

Αυτό το τελευταίο το επαναλαμβάνει τελευταία συνέχεια. Και με οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: πως πιστεύει ότι με βάση το υλικό που έχει στα χέρια του το καλύτερο που μπορεί να παρουσιάσει είναι η ομάδα που βλέπουμε και σε ό,τι έχει να κάνει με τα πρόσωπα και σε ό,τι σχετίζεται με τον τρόπο παιγνιδιού. Όταν εύχεται η ομάδα να είναι αποτελεσματική είναι σαν να λέει πως από τη μεριά του έχει ολοκληρώσει το παζλ, πως έχει καταλήξει στην ενδεκάδα των βασικών και πως δεν χρειάζεται να ξαναδεί κάτι – παρά μόνο αν προκύψει ανάγκη. Επομένως, λέει χωρίς να το λέει ο Μαρτίνς, αυτό που χρειάζεται είναι να μπουν τα γκολ. Που θα δώσουν νίκες και θα ομορφύνουν αποτελέσματα.

O Περέιρα άλλαξε τα πάντα  

Εχει δίκιο ο κόουτς; Το αποψινό ματς θα μας δείξει το αν και το πόσο. Η Φενέρ που θα αγωνιστεί απόψε στο Καραϊσκάκη θα είναι μια ολότελα διαφορετική ομάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ενδεκάδα της σε σχέση με την ομάδα που είχαμε δει στην Πόλη: ο Βίκτορ Περέιρα από τη στιγμή που γλύτωσε την απόλυση μετά την ήττα με 0-3 από τον Ολυμπιακό, την άλλαξε όλη! Οι Τούρκοι θα έχουν τουλάχιστον επτά διαφορετικούς παίκτες σε σχέση με το ματς στο Σαράτσογλου και ξέρουν πλέον τι μπορεί να πάθουν από τον Ολυμπιακό – άλλωστε μόνο από αυτόν έχουν χάσει στα μέχρι τώρα παιγνίδια τους στον όμιλο. Εχουν κάνει φέτος σπουδαία ματς εκτός έδρας (δεν κέρδισαν στη Φρανκφούρτη γιατί ο Πέλκας έχασε πέναλτι στις καθυστερήσεις, αλλά συνέτριψαν την πολύ καλή Αντβέρπ (0-3) και έχουν και ευρωπαϊκές εμπειρίες. Αν μια τέτοια ομάδα ο Ολυμπιακός την κερδίσει, χωρίς ο προπονητής του να καταφύγει σε τρικ και διορθωτικές κινήσεις, τότε ο Μαρτίνς μπορεί να είναι βέβαιος ότι βρήκε τον Ολυμπιακό που θέλει και που από τον Ιούλιο ψάχνει. Αν αυτό δεν συμβεί θα αρχίσει πάλι ο προβληματισμός. Πρώτα από όλα ο δικός του, για το τι μπορεί να αλλάξει και στη συνέχεια όλων των υπόλοιπων για το τι μέλλει γενέσθαι.

https://i0.wp.com/s2.aek365.org/uploads/articles/images/9/98961e17a2ce22df8ee66bc59762060d_814275.jpg?w=1080&ssl=1

Πριν το ματς αρχίσει, για να γίνει κατανοητή και η πολύ μεγάλη δυσκολία του, λέω ότι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί για να κερδίσει τουλάχιστον δυο γκολ. Ομολογώ πως δεν ενθουσιάζομαι στην ιδέα ότι θα αφήσει πάλι τη μπάλα λίγο περισσότερο στους Τούρκους κι ανησυχώ και με την διαπίστωση του προπονητή ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα. Θα προτιμούσα να τον ακούω να μιλάει για ανάγκη για μεγαλύτερη και περισσότερη δημιουργία. Κυρίως γιατί αρκετά αποτελεσματική μπορεί να αποδειχτεί και η Φενέρ: στο Βέλγιο κέρδισε με τρία γκολ που βρήκε στα τρία πρώτα σουτ που οι παίκτες της επιχείρησαν. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει επ’ ουδενί να δώσει τη δυνατότητα σε παίκτες όπως ο Μπερίσα, ο Ζάιτς, ο Καβεχτσί να βρουν χώρους να τρέξουν με τη μπάλα στα πόδια. Αλλά δεν πρέπει και για να μην τους δώσει χώρους να τους αφήσει τη μπάλα όσο την άφησε στην ΑΕΚ πχ. Αυτή είναι πολύ απλά η δυσκολία του ματς.

Ο προπέρσινος Ολυμπιακός που είχε αποκλείσει την Μπασακσεχίρ θα κέρδιζε και τη Φενέρ απόψε. Αλλά δεν νομίζω πως εκεί η ομάδα θα κέρδισε την Φενέρ με 0-3 στην Πόλη. Οι μεταλλάξεις έχουν ως αποτέλεσμα κάτι να κερδίζεις και κάτι να χάνεις. Η εντύπωσή μου είναι ότι για να κερδίσει ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να κάνει το καλύτερο εφετινό ευρωπαϊκό παιγνίδι του.         

https://i0.wp.com/www.sportime.gr/wp-content/uploads/2021/09/paok-13-1-768x461.jpg?resize=768%2C461&ssl=1

Απορία και προσδοκία

Το ματς του ΠΑΟΚ με τη Σλόβαν πριν αρχίσει μοιάζει πιο δύσκολο για την ελληνική ομάδα: ο ΠΑΟΚ με ήττα αποκλείεται, ο Ολυμπιακός, ακόμα κι αν χάσει ίσως έχει μια ευκαιρία να συνεχίσει στο UEFA Conference League – πολλά θα εξαρτηθούν κι από το ματς Αϊντραχτ – Αντβέρπ. Όμως, αν το ματς είναι πιο δύσκολο, ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ είναι πολύ περισσότερο εύκολος. Η Σλόβαν είναι πάρα πολύ λιγότερο δυνατή ομάδα από την Φενέρ κι αυτό το ξέρουμε γιατί είδαμε τον Ολυμπιακό καλοκαιριάτικα να την αποκλείει πανεύκολα και σε μια στιγμή μάλιστα που δεν ήταν πολύ καλά. Παραμένει άξιο απορίας πως η ομάδα αυτή πήρε ισοπαλία από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα πριν ένα μήνα (όταν μάλιστα ο ΠΑΟΚ με τον Ακπομ είχε ανοίξει το σκορ στο δεκάλεπτο…), αλλά και πως απέκλεισε τον ΠΑΟΚ το 2019, όταν και κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Ο ΠΑΟΚ φέτος τρελαίνει κόσμο με την αστάθειά του που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες κι όχι μόνο στο ότι έχει πολλούς πρωταγωνιστές που είναι βετεράνοι πλέον ή στο ότι δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι όσο θα πρεπε. Εχει προβλήματα στην άμυνα, έχει πολλούς τραυματισμούς, έχει δυσκολίες διαχείρισης ακόμα και εύκολων παιγνιδιών. Ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο στο οποίο πρέπει να επενδύσει για να προκριθεί: παίζει πολύ καλύτερα εκτός έδρας – και το λέω μολονότι στο Περιστέρι έκανε τη χειρότερη εμφάνισή του πριν μόλις τέσσερις μέρες. Ολοι γνωρίζουν πως τα παιγνίδια του εξαρτιόνται από τις αντοχές και την ικανότητα των μέσων του στη δημιουργία: μικρή σημασία έχει αν ο ΠΑΟΚ περιμένει ή αν επιτίθεται. Για μένα, αν επαναλάβει το ματς που έκανε στη Ριέκα π.χ (κι όχι στην Κοπεγχάγη γιατί εκεί υπήρχε μεγάλη τύχη…) απόψε θα προκριθεί. Και γιατί η Σλόβαν είναι δύσκολο να επαναλάβει το ματς που έκανε στην Τούμπα: δεν έχει την εμπειρία για να παίξει μια δεύτερη παρτίδα σκάκι περιμένοντας και μάλιστα σε ένα γήπεδο που θα είναι άδειο, αφού στην Μπρατισλάβα υπάρχει lockdown.

Το μυαλό είναι το θέμα

Και για τον Ολυμπιακό και για τον ΠΑΟΚ δεν είναι καταστροφή απόψε η ισοπαλία: μπορεί να αποδειχτεί τέτοια σε δεκαπέντε βράδια όμως. Για αυτό και δεν πρέπει να την έχουν στο μυαλό του. Στο μυαλό τους πρέπει να έχουν τα πως θα πάρουν τη νίκη. Η για να το πώς πιο σωστά το πώς θα παίξουν όσο το δυνατόν καλύτερα, έστω με τον τρόπο που παίζουν.  

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This