Επιλογή Σελίδας


Πηγαίνοντας σε ένα μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας είναι πολύ εύκολο να πέσει το βλέμμα μας στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά!

Από που προέρχονται όμως όλα αυτά τα χρώματα;

Τι σχέση έχουν με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει καθένα φρούτο ή λαχανικό;

Το κόκκινο χρώμα το βρίσκουμε στις τομάτες, στα κεράσια, στις φράουλες, στις πιπεριές, στα μήλα, στα μούρα και στα ρόδια. Υπεύθυνη ουσία για το φοβερό τους χρώμα είναι το λυκοπένιο. Χάρη σ’ αυτό έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα άρα μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και μας προφυλάσσουν τον οργανισμό μας από φλεγμονές.

Το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα το βρίσκουμε στο πορτοκάλι, στο μανταρίνι, στο καρότο, στη μπανάνα, στην κολοκύθα, στις γλυκοπατάτες, στις κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές και στο καλαμπόκι. Το χρώμα τους οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχουν όπως το β-καροτένιο. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύουν το δέρμα μας και την όραση μας.

Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λουτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Εδώ συγκαταλέγονται το αβοκάντο, το μπρόκολο, το λάχανο, το μαρούλι και το σπανάκι.

Οι λευκές τροφές, όπως το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα μανιτάρια, τα πράσα και οι πατάτες, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν την καρδιά μας, μάχονται ενάντια στον καρκίνο, και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας με τις β-γλυκάνες που περιέχουν.

Η πατάτα που για τόσα έχει κατηγορηθεί περιέχει κάλιο, βιταμίνη C, Β6.

Μιλώντας και στα παιδιά για τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών κεντρίζουμε το ενδιαφέρον τους και ομορφαίνουμε το πιάτο τους.

Μην ξεχνάτε λοιπόν πως το «μυστικό» για μία πλήρη διατροφή είναι η ποικιλία χρωμάτων, η ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λίνα Βαρακλιώτη – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Η Λίνα Βαρακλιώτη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με επιπλέον σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitionerin Eating Disorders & Obesity, NCFED).

Παρέχει τις υπηρεσίες της,στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο αλλά και μέσω online συνεδριών.

Έχει διδάξει Διαιτολογία στο ΔΙΕΚ Βόλου, είναι σύμβουλος σε θέματα διατροφής στο The Cactus Yoga Studio στο Βόλο και επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας.

Η αγάπη της για την εκπαίδευση την οδήγησε στην ολοκλήρωση του προγράμματος της ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας.

Επίσης είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ.

Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές, αρθρογραφεί σε sites και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και workshops σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β΄ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων) στα πλαίσια του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων», τo πρόγραμμα Pint Of Science κ.ά.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Pin It on Pinterest

Shares
Share This