Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Εντάξει, το παραδέχομαι. Μου αρέσουν οι «προκλητικοί» τίτλοι, αυτοί που ωθούν τον αναγνώστη να διαβάσει το κείμενο που έχω γράψει. Όχι, βεβαίως, για τα περίφημο «click fishing» (ή όπως αλλιώς λέγεται η μάστιγα της εποχής του Διαδικτύου), αλλά για να μοιράζομαι μαζί του τις σκέψεις, το αποτέλεσμα της έρευνας ή την συνέντευξη, ανάλογα με το είδος του κειμένου που ακολουθεί.

Για την περίπτωση του Βινίσιους Ζούνιορ, όμως, δεν κρατήθηκα και το παραδέχομαι ότι το… παράκανα στον τίτλο του κειμένου που (ελπίζω ότι) διαβάζετε. Ο Σίρο Λόπεθ, Ισπανός δημοσιογράφος γνωστός για τα οπαδικά αισθήματα που τρέφει προς την Ρεάλ Μαδρίτης, δεν δίστασε να βαφτίσει «Πελέ Βινίσιους» (!) τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Βασίλισσας, μετά το σόου του στο εμφατικό 5-0 των Μαδριλένων επί της Σαχτάρ Ντόνετσκ στο Κίεβο, για την τρίτη αγωνιστική της φάσης ομίλων του Champions League.

Η υπερβολή δεν είναι προνόμιο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Υπάρχουν, όμως, και όρια, ακόμα και αν λέγεται ή γράφεται κάτι με ξεκάθαρη διάθεση να δοθεί έμφαση στο επίτευγμα του ατόμου που εξυμνείται.

Όχι, ο Βινίσιους Ζούνιορ δεν είναι ο νέος Πελέ. Και, παρ’ ότι είναι μόλις 21 ετών, πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ ούτε ο νέος Νεϊμάρ. Είναι, όμως, ένας πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής ο οποίος, και αυτό είναι το πιο βασικό, δουλεύει σκληρά πάνω στις (χτυπητές) αδυναμίες του.

Στο ξεκίνημά του στην Ρεάλ, εκεί όπου έφτασε να παίζει στην δεύτερη ομάδα για να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό στιλ παιχνιδιού, το μεγάλο μείον του άλλοτε εξτρέμ της Φλαμένγκο ήταν τα τελειώματά του, τόσο για το γκολ, όσο και για την καθοριστική πάσα.

Μπορούσε, δηλαδή, να περάσει όλη την αντίπαλη ομάδα (αυτή την φορά, χωρίς υπερβολή), αλλά τα χαλούσε όλα στην τελική προσπάθεια, αποτυγχάνοντας να μετατρέψει σε ουσία (γκολ ή ασίστ) την θεαματική του ενέργεια.

Την φετινή σεζόν, όμως, ο Βινίσιους Ζούνιορ δίνει εμφατικές, αποστομωτικές απαντήσεις σε όσους τον αμφισβήτησαν ή και τον κορόιδεψαν, φτάνοντας στο σημείο να τον βαφτίσουν «καραμπόλα Βινίσιους».

Σε έντεκα παιχνίδια με την Ρεάλ έχει εφτά γκολ – πέντε ασίστ. Ένας εξαιρετικός απολογισμός, ο οποίος τον καθιστά τον δεύτερο πιο σημαντικό – αποδοτικό – επιδραστικό παίκτη για την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι.

Οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί, αλλά τον έχουν φέρει «μόλις» δεύτερο στη λίστα, γιατί προπορεύεται ο «διαστημικός» (και εκ των βασικών υποψηφίων για την φετινή «Χρυσή Μπάλα») Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος στα ίδια παιχνίδια έχει… έντεκα γκολ και οκτώ ασίστ!

Πως πέρασε, όμως, ο Βινίσιους από τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε «νέο Ρομπίνιο», να εξυμνείται πλέον από ισπανικά ΜΜΕ που δεν διστάζουν να βάζουν τα ονόματα «Πελέ» ή «Νεϊμάρ» δίπλα στο δικό του; Με πολλή και σκληρή δουλειά, χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο ίδιος κατάλαβε ότι, με τα προσόντα του, αν φροντίσει να βελτιώσει τις αδυναμίες του, θα εξελιχθεί σε έναν ποδοσφαιριστή με χρηματιστηριακή αξία πολύ ανώτερη από τα 45 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ρεάλ για να τον αποκτήσει, το καλοκαίρι του 2018.

Αντί να «ξοδέψει» εξ’ ολοκλήρου την άδειά του σε διακοπές στη Κοπακαμπάνα, τις συνδύασε με ατομικές προπονήσεις και ανταποκρίθηκε στις οδηγίες – προκλήσεις του Αντσελότι, ο οποίος φροντίζει να του δίνει συνεχώς κίνητρο για να βελτιώνεται όλο και περισσότερο.

«Ο προπονητής μου ζητάει πάντα να πετυχαίνω πολλά γκολ και να είμαι συγκεντρωμένος στο ματς. Κάποιες φορές δεν τελειώνω καλά μια φάση και πάντα μου φωνάζει απ’ έξω: ‘Θα σε βγάλω, θα σε βγάλω’» έλεγε, με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη, ο Βραζιλιάνος μετά την παράστασή του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου.

Μετράει ήδη ένα γκολ περισσότερο απ’ όσα σημείωσε πέρυσι με 38 παιχνίδια παραπάνω (!), έχοντας πετύχει εφτά γκολ σε μόλις 17 σουτ εντός εστίας (έχει συνολικά 25 τελικές προσπάθειες). Αποτελεσματικότητα στο έπακρο, δηλαδή.

«Η ποιότητά του είναι εντυπωσιακή» λέει για τον Βινίσιους ο Ιταλός προπονητής, η εμπιστοσύνη του οποίου έχει εκτοξεύσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.

Η στήριξη του Αντσελότι, ο οποίος του επισημαίνει να μην βιάζεται στην τελική προσπάθεια και η δουλειά που έκανε μόνος του, αλλά και με το τεχνικό τιμ, άλλαξαν άρδην την άποψη που είχαν για εκείνον ο Τύπος, οι φίλαθλοι και ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος είχε σκεφτεί σοβαρά να τον συμπεριλάβει ως έμψυχο αντάλλαγμα, για να ρίξει την τιμή της Παρί Σεν Ζερμέν για τον Κιλιάν Μπαπέ.

Πλέον, ουδείς στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» δεν μπορεί να φανταστεί το άμεσο μέλλον της ομάδας χωρίς να βρίσκεται στις τάξεις της ο Βινίσιους Ζούνιορ, ο οποίος έχει βάλει τις βάσεις για μια σπουδαία, μια λαμπρή καριέρα. Ανεξαρτήτως αν δεν θα φτάσει ποτέ στο (δυσθεώρητο) ύψος του Πελέ ή αυτό του Νεϊμάρ. Είπαμε, κάτω η μπάλα και ψυχραιμία. Τόσο από τον παίκτη, όσο κυρίως από τον Τύπο…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This