Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Ο Μπεν Μπρέρετον είναι γέννημα θρέμμα του Στόουκ, αλλά εξελίχθηκε σε ήρωα της εθνικής Χιλής. Από τα αγγλικά γήπεδα της Championship σε αυτά της Νότιας Αμερικής, η ιστορία του αναμφίβολα είναι ξεχωριστή!

O Μπεν γεννήθηκε στο Μέιρ Παρκ του αγγλικού νότου και πιο συγκεκριμένα στο Στόουκ-ον-Τρεντ, έχοντας φυσικά το βρετανικό πλήρες όνομα Μπέντζαμιν Άντονι Μπρέρετον. Αγωνίστηκε αρχικά στις: Στόουκ, Νότιγχαμ Φόρεστ και Μπλάκμπερν Ρόβερς, όμως οι εμφανίσεις του στο περασμένο Copa America με την Χιλή, τον έκαναν δημοφιλή. Ο Μπέντζαμιν ήρθε στον κόσμο το 1999 από Χιλιανή μητέρα, την Αντρέα Ντίας, η οποία είχε μεταναστεύσει στο νησί. Εκεί, παντρεύτηκε τον Άγγλο αστυνομικό και ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, Μάρτιν Μπρέρετον. Ο μικρός ανδρώθηκε στο Στάρφοντσαϊρ και πέρασε 7 χρόνια στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε σε εκείνες της Στόουκ. Το 2015 έκανε το βήμα για να αγωνιστεί με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Το ντεμπούτο του έγινε το 2017, με τον Μπρέρετον να καταγράφει 9 γκολ σε 57 συμμετοχές μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Το 2018, η Μπλάκμπερν Ρόβερς τον απέκτησε ως δανεικό και μέσα σε λίγους μήνες με μόνιμη μεταγραφή, έναντι επτά εκατομμυρίων λιρών. Αυτήν τη στιγμή, διανύει την τέταρτη σεζόν του στο «Ίγουντ Παρκ», με απολογισμό μέχρι τώρα 19 γκολ σε 100 συμμετοχές. Φέτος μάλιστα, έχει προλάβει να σκοράρει 10 φορές σε 12 μόλις παιχνίδια. Αριθμοί που εντυπωσιάζουν.

Μπεν Μπρέρετον: Η σχέση με τη Χιλή

Γεννημένος στο Στόουκ-ον-Τρεντ όπως προ αναφέραμε, ο νεαρός φορ εκπροσώπησε την εθνική ομάδα της Αγγλίας στις ηλικίες, Κ-19 και Κ-20. Έπειτα από 19 συμμετοχές εκεί, κατάλαβε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να παίξει με τα «τρία λιοντάρια» στην αντρική ομάδα. Κάτι που πέτυχε εν τέλει με τη Χιλή στα γήπεδα της Βραζιλίας στο περασμένο Copa America. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πέρσι, ούτε καν περνούσε από το μυαλό του το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με την εθνική της Χιλής, μέχρι που ένα τυχαίο γεγονός τα άλλαξε όλα.

Όλα ξεκίνησαν από το παιχνίδι, Football Manager 2021! Ο Μαρκ Χίτσεν, που εκτελούσε χρέη σκάουτ του παιχνιδιού για την Μπλάκμπερν Ρόβερς, έμαθε τυχαία, από μία συνέντευξη του Μπρέρετον σε match programme, πως μπορεί να παίξει και με τη Χιλή, χάρη στην καταγωγή της μητέρας του. Όπως είπε ο Χιτς, «σκέφτηκα πως πρέπει να γίνει αναβάθμιση της καρτέλας του παίκτη στο παιχνίδι. Δεύτερη εθνικότητα, Χιλή. Και μετά έγινε χαμός. Ο Μπεν άρχισε να λαμβάνει μηνύματα στο Instagram, σημαίες της Χιλής, σχόλια και προσκλήσεις ώστε να παίξει με την εθνική της χώρας. Μίλησα με έναν Χιλιανό συνεργάτη του Football Manager. Μου είπε πως πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε θέμα. Έγινε μία καμπάνια στο Twitch, μια Παρασκευή βραδάκι και μέχρι τη Δευτέρα ήταν σε όλες τις εφημερίδες στη Χιλή. Είχε δημιουργηθεί μέχρι και το hashtag στα social media, #BreretonALaRoja», δηλαδή “ο Μπρέρετον στη Χιλή”».

Το Copa America και το ντεμπούτο με τη Χιλή

Χάρη και στην καλή σεζόν που έκανε πέρσι με την Μπλάκμπερν, ο Μπρέρετον κλήθηκε στη «Λα Ρόχα» στις 24 Μαΐου του 2021, για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ενάντια σε Αργεντινή και Βολιβία. Παρότι δεν έπαιξε, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Μαρτίν Λασάρτε για το Copa America της Βραζιλίας, τον Ιούνιο. Εκεί ήρθε και το ντεμπούτο, στο 1-1 με τους μετέπειτα πρωταθλητές της διοργάνωσης Αργεντίνους, όταν και πέρασε ως αλλαγή στο 77’. Στην επόμενη αναμέτρηση, με τους Βολιβιανούς, μπήκε και στη βασική ενδεκάδα και μόλις στο 10’ πέτυχε το πρώτο του γκολ! Το τέρμα αυτό έδωσε στη Χιλή και τη μοναδική της νίκη στη διοργάνωση, με τον Μπρέρετον να γίνεται σύνθημα στα… πληκτρολόγια των Χιλιανών, που βέβαια δεν μπορούσαν, λόγω Covid-19, να βρεθούν κοντά στην ομάδα, αλλά έδειχναν την στήριξη τους στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αν μου το έλεγες πριν από έναν χρόνο, θα απαντούσα πως είσαι τρελός» είπε ο ίδιος, που μπορεί να μην έπαιξε στα ματς προκριματικών του Σεπτεμβρίου, όμως αγωνίστηκε κανονικά στις επερχόμενες αναμετρήσεις με το Περού (08/10) και την Παραγουάη (11/10) όπου και σκόραρε στο νικηφόρο 2-0 της «Λα Ρόχα». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «στη Χιλή είχα πάει μονάχα μία φορά, έξι μηνών. Όταν ξεκίνησα να πάω στην αποστολή είχα άγχος, όμως μόλις γνωρίστηκα με την ομάδα και την αποστολή, όλα πήγαν καλά. Δεν με άφησαν να τραγουδήσω το “Feliz Navidad”, όμως είπα το “Wonderwall”, είμαι σίγουρος πως κανείς δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε. Στα social media, η στήριξη από τους οπαδούς ήταν απίστευτη. Μπορεί να μην τους έχω δει ακόμα από κοντά, όμως μου στέλνουν συνέχεια μηνύματα. Στην αρχή μου έστελναν και δώρα, έλαβα πάνω από 50 κουτιά με σοκολατάκια»!

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο αντίκτυπος του παίκτη είναι τεράστιος. Μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκε να παίζει σε διαφήμιση της Pepsi στη Χιλή, ενώ οι ακόλουθοί του στο Instagram δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, φτάνοντας από 80.000, τους 800.000. Οι αριθμοί κάνουν μεγάλη αίσθηση!

Η κίνηση που κέρδισε τον μικρό

Μέσα σε όλα, άλλαξε και το όνομά του για χάρη της εθνικής Χιλής! Ακολουθώντας την νοτιοαμερικάνικη παράδοση, πρόσθεσε το επώνυμο της μητέρας του, έτσι η φανέλα του γράφει πλέον Μπρέρετον Ντίας. Μία ωραία στιγμή που έζησε, ήταν όταν η αποστολή της Χιλής ετοιμαζόταν να αφήσει το Σαντιάγο για το Copa America στην Βραζιλία, ένας πιτσιρίκος εν ονόματι Κριστοβάλ εμφανίστηκε με μία φανέλα της «Λα Ρόχα».

Είχε φροντίσει να γράψει το όνομα του Μπρέρετον με χαρτοταινία, συγκινώντας τον 22χρονο επιθετικό. Φρόντισε, λοιπόν, να χαρίσει στον πιτσιρικά μία κανονική φανέλα, με την οποία ο μικρός ξυπνάει και κοιμάται μαζί της όπως κάθε Νοτιομερικάνος, που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο!

Πηγή: Fanatico

Pin It on Pinterest

Shares
Share This