Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Μπίζα

Η μετάβαση από τα ελαστικά 13 ιντσών σε αυτά των 18 ιντσών για το 2022, θα ήταν πάντα μία εξαιρετικά κοπιώδης και δύσκολη διαδικασία για την Pirelli.

Προσθέστε σε αυτό και τους περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, και το έργο των Ιταλών γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Συνολικά, η Pirelli δοκίμασε τα νέα ελαστικά με 9 από τις 10 ομάδες (πλην της Williams), χρησιμοποιώντας test cars βασισμένα στους κανονισμούς του 2019.

Σημειώθηκαν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα, που ισοδυναμούν με το ήμισυ της περιφέρειας της Γης, ή αλλιώς 4.267 γύρους σε 10 διαφορετικές πίστες σε στεγνό και βρεγμένο.

Χρησιμοποιήθηκαν 392 σετ ελαστικών, με 30 διαφορετικά πρωτότυπα να δοκιμάζονται στη διάρκεια του 2021.

Αυτό σημαίνει πως δαπανήθηκαν 10.000 ώρες εξέλιξης και πάνω από 1.000 ώρες προσομοιώσεων στα κεντρικά της εταιρείας, στο Μιλάνο.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Με το πιο πρόσφατο τεστ στο βρεγμένο να έχει ολοκληρωθεί, τελείωσαν όλες οι δοκιμές για τα νέα ελαστικά 18 ιντσών. Πέρυσι, η πανδημία του COVID-19 δεν μας επέτρεψε να κάνουμε αλλαγές στο πρόγραμμα δοκιμών που είχαμε καταστρώσει, με αποτέλεσμα να επικεντρωθούμε σε προσομοιώσεις στο εργοστάσιο και σε εξέλιξη μέσω ψηφιακών προγραμμάτων. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξέλιξης του νέου ελαστικού με το προφίλ του, προτού μεταβούμε στη βασική δομή, και μετά στις πέντε γόμες που θα ομολογκαριστούν για την επόμενη χρονιά. Τα αποτελέσματα που έχουμε συλλέξει ως τώρα έχουν έρθει από τα σχόλια των οδηγών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, ακόμα κι αν χρησιμοποιούσαμε test cars. Του χρόνου, θα έχουμε κάποιες μέρες δοκιμών τον χειμώνα, που θα μας επιτρέψουν να προσαρμόσουμε τα νέα ελαστικά στα μονοθέσια, εφόσον χρειαστεί. Όταν επικυρωθούν τα νέα ελαστικά από τη FIA, θα χρησιμοποιηθούν στο τεστ μετά το GP στο Άμπου Ντάμπι, αν και θα πρέπει να περιμένουμε για τα τεστ πριν την έναρξη της σεζόν για να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν πάνω στα μονοθέσια νέας γενιάς».

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This