Επιλογή Σελίδας


Του Χρήστου Τσάλτα

Όπως συμβαίνει σε κάθε off season, έτσι και τώρα οι κινήσεις που έγιναν στο ΝΒΑ ήταν πολλές και προκάλεσαν πολλές συζητήσεις. Οι 30 ομάδες της λίγκας κινήθηκαν με σκοπό την ενίσχυσή τους και την βελτίωση των ρόστερ τους. Άλλες πιο δυναμικά, άλλες πιο ήπια.

Η ουσία όμως είναι μία, πως κάθε ομάδα έχει να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό, ανεβάζοντας στα ύψη το ενδιαφέρον για την σεζόν που αρχίζει τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/10).

Λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν, το SDNA συγκέντρωσε τις πιο σημαντικές κινήσεις του καλοκαιριού, που αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες σε Ανατολή και Δύση, φέρνοντας νέα δεδομένα. Από την ανταλλαγή που έστειλε τον Ράσελ Ουέστμπρουκ στο Λος Άντζελες και τους Λέικερς, ως την απόκτηση του Αντρέ Ντράμοντ από τους Φιλαδέλφεια 76ερς και την μεταγραφή του Ντένις Σρέντερ στους Μπόστον Σέλτις.

Ο Russ τάραξε τα νερά

Αναμφίβολα, ήταν η πιο σημαντική κίνηση του καλοκαιριού. Οι Λος Άντζελες Λέικερς «ξηλώθηκαν» για τα καλά, αλλά έβαλαν στη… μηχανή τους έναν πλέι μέικερ πρώτης γραμμής, μια… μηχανή triple double, ικανή να αλλάξει το επίπεδο δίπλα στους Λεμπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ άφησε την Ουάσιγκτον και τους Ουίζαρντς για χάρη των «λαμπερών» Λέικερς, με τους «μάγους» να παίρνουν τους Μοντρέζλ Χάρελ, Κάιλ Κούζμα και Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ.

Η εποχή του Russ στο Λος Άντζελες ξεκινάει, σε μια προσπάθεια των Λέικερς να επιστρέψουν στην κορυφή του ΝΒΑ, έπειτα από την περσινή σεζόν που σταμάτησε στον πρώτο γύρο των πλέι οφ.

Το all-in των Χιτ

Οι Μαϊάμι Χιτ από την ηρεμία της περσινής off season (είχαν αποκτήσει τότε τους Έιβερι Μπράντλεϊ και Μο Χάρκλες) αποφάσισαν να παίξουν… μεγάλη μπάλα, με τον Πατ Ράιλι να παίζει τα ρέστα του ώστε η ομάδα να επιστρέψει στην κορυφή. 

Ο Κάιλ Λάουρι άφησε το Τορόντο για να μπει στη… μηχανή των Χιτ, δίπλα στους Τζίμι Μπάτλερ και Μπαμ Αντεμπάγιο, με την ομάδα του Έρικ Σποέλστρα να δίνει στους Ράπτορς τους Γκόραν Ντράγκιτς και Πρέσιους Ατσίουα. Την ίδια στιγμή ο Πι Τζέι Τάκερ άφηνε το Μιλγουόκι για λογαριασμό των τρις πρωταθλητών του ΝΒΑ, ενώ ο Jimmy Buckets υπέγραψε νέο 5ετές συμβόλαιο με την ομάδα.

Όχι κι άσχημα για τους Χιτ, σε ένα… καυτό καλοκαίρι που έδειξε πως δεν συμβιβάζονται με τίποτε άλλο πέραν του τίτλου!


Ο ΝτεΡόζαν ξανά στα κόκκινα… αυτή τη φορά για τους Μπουλς

Στην καριέρα του έλαμψε φορώντας τα κόκκινα των Τορόντο Ράπτορς. Συνέδεσε το όνομά του όσο λίγοι με την ομάδα. Έπειτα από μια τριετία στο Σαν Αντόνιο και τους Σπερς, ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν επέστρεψε στην Ανατολή. Αυτή τη φορά για λογαριασμό των Σικάγο Μπουλς, που δεν συμβιβάζονται με τίποτε άλλο πέραν της επιστροφής στα πλέι οφ.

Η ανταλλαγή του ΝτεΡόζαν αποτέλεσε σημαντική στιγμή στην off season των Μπουλς, με τους «ταύρους» να παραχωρούν τους Θαντέους Γιανγκ και Αλ Φαρούκ Αμίνου στην ομάδα του Τέξας, μαζί με μελλοντικό ντραφτ πικ. Έτσι, ο χαρισματικός φόργουορντ ήρθε να κολλήσει δίπλα στους Ζακ ΛαΒίν, Νίκολα Βούτσεβιτς, σε μια τριάδα που υπόσχεται πολύ θέαμα.

CaruShow στο Σικάγο

Οι Μπουλς ήταν μια από τις ομάδες που ξεχώρισαν στην off season, καθώς κάθε κίνηση είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Όπως αυτή του Άλεξ Καρούσο, που άφησε το Λος Άντζελες και τους Λέικερς για λογαριασμό των 6 φορές πρωταθλητών του ΝΒΑ. Ο εκρηκτικός γκαρντ αναμένεται να είναι ένας από τους ηγέτες της second unit των Μπουλς, αλλάζοντας τις ισορροπίες σε άμυνα και επίθεση για την ομάδα του.

Η νέα αρχή του Μαρκάνεν

Τα τελευταία δύο χρόνια η παρουσία του κυμάνθηκε σε… ρηχά νερά στο Σικάγο. Οι Μπουλς επένδυσαν σε αυτόν, όμως ο Λάουρι Μαρκάνεν δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την παρουσία του και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους «ταύρους». Κάπως έτσι, ο κύκλος τεσσάρων ετών στο Ιλινόις έκλεισε.

Άνοιξε όμως ένας νέος, στο Κλίβελαντ. Οι νεανικοί Καβαλίερς τον έκαναν δικό τους, μέσω τριπλής ανταλλαγής. Σε αυτή έδωσαν τον Λάρι Νανς τζούνιορ, που κατέληξε στους Μπλέιζερς, οι οποίοι με τη σειρά τους παραχώρησαν τον Ντέρικ Τζόουνς τζούνιορ στο Σικάγο και τους Μπουλς. Έτσι, ο Φινλανδός άσος θα έχει την ευκαιρία για μια νέα αρχή, σε ένα νέο περιβάλλον, όπου ο ρόλος του θα είναι σαφώς μεγαλύτερος απ’ ότι στο Σικάγο.

Καρμέλο, Χάουαρντ και Ρόντο σε… last dance τίτλου

Πριν μια δεκαετία ο καθένας τους αποτελούσε ηγετική μορφή σε διαφορετικά franchises. Ο Καρμέλο Άντονι μεσουρανούσε στους Νικς, ο Χάουαρντ ήταν σημείο αναφοράς στους Μάτζικ, ο Ρόντο ήταν το «μυαλό» των Σέλτις. Εν έτη 2021 οι τρεις βετεράνοι all stars ενώνουν τις δυνάμεις τους για λογαριασμό των Λέικερς, παίζοντας στο πλευρό του Λεμπρόν Τζέιμς.

Εκ πρώτης η συνύπαρξη αυτή μοιάζει με one-way ευκαιρία για κατάκτηση τίτλου. Και οι 3 όμως έχουν πολύ μπάσκετ μέσα τους και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η παρουσία τους στη νέα σεζόν.

Από τη Βοστώνη στο «Μεγάλο Μήλο»

Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό, οι Νικς έπαψαν να θεωρούνται «ανέκδοτο» στο ΝΒΑ. Η ομάδα της Νέας Υόρκης, υπό τις οδηγίες του Τομ Θίμποντο έκανε… θραύση, με τον Τζούλιους Ραντλ σε θέση ηγέτη. Αυτό το καλοκαίρι μάλιστα ενισχύθηκε σημαντικά. 

Ο Κέμπα Ουόκερ άφησε τη Βοστώνη και τους Σέλτικς και φόρεσε τα πορτοκαλί-μπλε των Νικς. Το ίδιο δρομολόγιο έκανε και ο Εβάν Φουρνιέ, με τους Νικς να δυναμώνουν στην περιφέρεια, με παίκτες από το πάνω ράφι, που είναι ικανοί να δημιουργήσουν, να σκοράρουν και να κάνουν τεράστια ζημιά στον αντίπαλο.

Λόνζο… Bull

Είπαμε, οι Μπουλς έπαιξαν μεγάλη μπάλα στην off season. Πήραν τον ΝτεΡόζαν, απέκτησαν τον Καρούσο και έλυσαν το πιο σημαντικό τους πρόβλημα, στη θέση του πλέι μέικερ, με την απόκτηση του Λόνζο Μπολ. Ο χαρισματικός πόιντ γκαρντ άφησε τη Νέα Ορλεάνη και τους Πέλικανς, με τους Μπουλς να προσφέρουν τους Τόμας Σατοράνσκι και Γκάρετ Τεμπλ, ανεβάζοντας το επίπεδο της περιφέρειάς τους.

Μάλιστα ο Μπολ έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά την παρουσία του στο Σικάγο, με το ποσοστό του στα τρίποντα να βρίσκεται κοντά στο 40% (38% για την ακρίβεια), δείχνοντας πως υπό τις οδηγίες του Μπίλι Ντόνοβαν μπορεί να ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του.

To restart του Σρέντερ στα πράσινα

Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν  οι Λος Άντζελες Λέικερς πρότειναν συμβόλαιο ύψους 84 εκατ. δολαρίων στον Ντένις Σρέντερ. Εκείνος το απέρριψε αναζητώντας κάτι μεγαλύτερο. Ο καιρός πέρασε, δεν βρήκε αυτό που έψαχνε, μένοντας ελεύθερος.

Οι Μπόστον Σέλτικς εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και τον έκαναν δικό τους, έναντι μόλις 5,9 εκατ δολαρίων για την ερχόμενη σεζόν. Η ποιότητα του Γερμανού πλέι μέικερ (στο ξεκίνημα της καριέρας του θεωρήθηκε ο επόμενος Ραζόν Ρόντο) είναι αδιαμφισβήτητη και στην Βοστώνη, υπό τις οδηγίες του Ίμε Ουντόκα, αναμένεται να κάνει restart στην καριέρα του, με στόχο να βρει αυτό που ψάχνει. Σε όλα τα επίπεδα.

«Θωράκιση» με Ντράμοντ

Την ώρα που τα πάντα γύρω από το μέλλον του Μπεν Σίμονς παραμένουν ρευστά, οι Φιλαδέλφεια 76ερς φρόντισαν να θωρακίσουν την ρακέτα τους με έναν παίκτη από το πάνω ράφι. Δίπλα στον Τζοέλ Εμπίιντ, που και φέτος βρίσκεται στην κουβέντα για το βραβείο του MVP, οι Σίξερς πρόσθεσαν τον Αντρέ Ντράμοντ.

Οι δύο σέντερς είχαν επικές μάχες στο παρελθόν, τόσο στα παιχνίδια των Σίξερς με τους Πίστονς, όσο και στις αναμετρήσεις των Σίξερς με τους Καβαλίερς. Τώρα οι δύο τους θα φοράνε την ίδια εμφάνιση και θα έχουν έναν κοινό στόχο, να οδηγήσουν την ομάδα του Ντοκ Ρίβερς στον τίτλο.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This