Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Περισσότερο από την παράξενη απόδοση του ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή είχε ενδιαφέρον η αντίδραση  του Ρασβάν Λουτσέσκου στο τέλος του ματς. Την Κυριακή κουνούσε τα χέρια του, μουρμούριζε, κοιτούσε την κάμερα της NOVA σαν να περίμενε ο καμεραμάν να του εξηγήσει τι έγινε. Είπε ότι η ομάδα του  δέχτηκε αστεία γκολ, πως πλήρωσε την ανωριμότητα της, πως χάθηκαν ευκαιρίες από τον ΠΑΟΚ και μετά το προσωρινό 4-2 και μετά το 4-3. Θολωμένος είπε ότι οι παίκτες του δεν ήταν αρκετά μπάσταρδοι (!) για να τελειώσουν το ματς – μάλλον ήθελε να πει κάτι άλλο. Δεν ξέρω τι ακριβώς. Αυτό που ξέρω είναι ότι όσα είπε δεν στέκουν.

Αστεία γκολ όλοι

Ο Λούτσεσκου μίλησε για αστεία γκολ του Βόλου, αλλά δυο τουλάχιστον πραγματικά αστεία πέτυχε κι ο ΠΑΟΚ: το γκολ της ισοφάρισης σε 1-1 είναι αυτογκόλ και το γκολ με το οποίο ο Ακμπομ κάνει το 2-1 είναι ένα δώρο της άμυνας των φιλοξενούμενων, που αφήνει αμαρκάριστους, εντός της περιοχής του τερματοφύλακα Κλέιμαν, τρεις παίκτες. Το να κατηγορείς τους παίκτες του ΠΑΟΚ για έλλειψη ωριμότητας είναι κωμικό: ο ΠΑΟΚ έχει μερικά από τα πιο μεγάλα σε ηλικία παιδιά που παίζουν στο πρωτάθλημα. Πιστεύω μάλιστα πως η ωριμότητα του Βιερίνια, του Βαρέλα, του Μπίσεσβαρ, του Ελ Καντουρί, του Πασχαλάκη κτλ μπορεί να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να ξεπεράσει το σοκ ενόψει των δύσκολων παιγνιδιών που έχει μπροστά του με την Κοπεγχάγη την Πέμπτη και τον Ολυμπιακό την Κυριακή.  

Ο Λουτσέσκου μίλησε και για ατυχία στην επίθεση. Στο χαμένο πέναλτι δεν υπήρχε ατυχία, αλλά κακή εκτέλεση: ακόμα κι ο αλάνθαστος από τα 11 βήματα Βιερίνια μπορεί να χτυπήσει ένα πέναλτι άτσαλα – ο ΠΑΟΚ είχε το αβαντάζ στο σκορ με 4-3 κι αυτό έκανε τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να είναι λιγότερο συγκεντρωμένος. Θα το χτυπούσε καλύτερα αν το ματς ήταν ισόπαλο: το χει κάνει πολλές φορές. Οι άλλες χαμένες ευκαιρίες οφείλονται στο ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει ένα κλασικό σκόρερ: με τον Αραούχο ή τον Ελ Αραμπί ή τον εφετινό Καρλίτος θα κέρδιζε εύκολα.  

https://i0.wp.com/www.metrosport.gr/portal-img/default/217/paok-volos-biseswar-zivkovic-viherinia.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1

Σπέρνεις, θερίζεις

Ο Λουτσέσκου έκανε ότι δεν είδε ότι ο Βόλος βελτιώθηκε όταν βγήκε από το ματς ο ανεκδιήγητος Πουρίτα που έδινε στο Μπίσεσβαρ ένα στρέμμα γήπεδο και χώρους για να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν περιμένω από ένα προπονητή να κάνει ανάλυση του ματς μετά από τέτοια σφαλιάρα. Ούτε φυσικά και του ρίχνω ευθύνες για τις δηλώσεις: το σοκ ήταν μεγάλο. Και μολονότι αποδείχτηκε κομμάτι ντεφορμέ η ευθύνη για ό,τι έγινε την Κυριακή είναι των παικτών του: άλλο είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έχει μάλλον ξεχάσει πως ό,τι σπέρνεις θερίζεις.      

Ο Ρουμάνος ήταν τυχερός μέχρι τώρα που δεν του χε ξανατύχει κάτι ανάλογο, δηλαδή που δεν είδε την ομάδα του να πετάει βαθμούς, μολονότι προηγήθηκε. Η αδυναμία διαχείρισης των αβαντάζ είναι φέτος ένα από τα χαρακτηριστικά του ΠΑΟΚ – ακριβώς γιατί του λείπει το οργανωμένο επιθετικό παιγνίδι. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δυσκολεύεται στην Τούμπα, πρώτα από όλα.

Φέτος ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα έφερε ισοπαλίες με τη Ριέκα και την Σλόβαν (ομάδες που δεν τις λες και ευρωπαϊκά μεγαθήρια), έχασε στην πρεμιέρα από τον ΠΑΣ και η καλή του απόδοση κόντρα στην ΑΕΚ είναι η κλασσική εξαίρεση ενός κανόνα μέτριων εμφανίσεων. Όμως και τα καλά του αποτελέσματα εκτός έδρας δεν ήρθαν μετά από σπουδαίες εμφανίσεις, μολονότι το στυλ παιγνιδιού του ΠΑΟΚ βολεύει πιο πολύ την ομάδα να αγωνίζεται ως φιλοξενούμενη. Ο ΠΑΟΚ επέτρεψε στον Αστέρα Τρίπολης και στον Παναιτωλικό του κόσμου τις ευκαιρίες – και στα δυο ματς, όπως και στο Γιβραλτάρ, νίκησε με κορυφαίο τον Πασχαλάκη. Την Κυριακή ο Βόλος έκανε όλες κι όλες έξι τελικές προσπάθειες μέσα από την περιοχή, όμως πέτυχε τέσσερα γκολ, γιατί αυτή τη φορά ο Πασχαλάκης δεν μπορούσε να κάνει θαύματα. Η μετατροπή του 4-1 σε 4-4 είναι κάτι υπερβολικό, αλλά υπερβολικές, με βάση την απόδοση του ΠΑΟΚ, ήταν και οι τέσσερις νίκες του στη σειρά. Ισχύει πάντα το «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη κτλ». Η καλύτερα το μια του Ρασβάν, δυο του Λουτσέσκου.  

Ψύχωση για το Καραϊσκάκη

Αν ένα λάθος έκανε ο Ρουμάνος αυτό δεν αφορά τόσο τις παρεμβάσεις του στο ματς – σύμφωνοι έκανε αργά τρεις τουλάχιστον αλλαγές, δεν έπρεπε να βγάλει τον Σβάπ ενώ δεν είχε και τον Κούρτιτς, αλλά και πάλι το ματς το χε στο τσεπάκι. Αν δεν το πήρε είναι γιατί στο μυαλό του είχε τον Ολυμπιακό και το ματς που ακολουθεί: φαινόταν να πιστεύει πως το ματς με το Βόλο είναι απλή διαδικασία και ότι μετά θα πάει στο Φάληρο να παίξει την πιθανότητα να ξεφύγει από όλους. Όταν ο Ολυμπιακός γίνεται ψύχωση αυτά παθαίνεις, αλλά ποιον δεν έχει τρελάνει ο Ολυμπιακός για να γλυτώσει ο Λουτσέσκου; Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τώρα και η νίη στο Καραϊσκάκη δεν του επιτρέπει τίποτα πιο πολύ απο ένα προσπέρασμα του Ολυμπιακού. Που δύσκολα. όμως, θα του δώσει τον αέρα που ήθελε.  

https://i0.wp.com/www.novasports.gr/wp-content/uploads/2021/10/paok-volos-1200x678.jpg?resize=1080%2C610&ssl=1

Πόσο πλήρωνε το 4-4

Θέλω να πω και κάτι άλλο για το ματς γιατί είναι από τα σπάνια. Ακουγα την Κυριακή το βράδυ στις τηλεοράσεις να λένε πως το ματς αυτό βάζει υποψηφιότητα για να είναι στο τέλος του πρωταθλήματος το ματς της χρονιάς, γιατί «είναι από τα ματς που αρέσουν στον κόσμο». Σε ποιο κόσμο όμως άρεσε; Στον κόσμο του ΠΑΟΚ δύσκολα μπορεί να πεις ότι άρεσε: ίσως μείνει αξέχαστο ως σοκαριστικό όμως. Ο Βόλος που έκανε μια πραγματική εποποιία, κόσμο να το χαρεί το αποτέλεσμα δεν έχει. Και οι περίφημοι ουδέτεροι; Αυτοί πολύ φοβάμαι πως αντί να παρακολουθούν το ματς και τις συναρπαστικές του εναλλαγές, κοίταζαν τις διακυμάνσεις των αποδόσεων στο «live στοίχημα» που προσφέρουν οι πλατφόρμες.

Αυτή η κατάρα που λέγεται τζόγος έχει σε πολλές περιπτώσεις σκοτώσει τη χαρά της απόλαυσης κυρίως τέτοιων σπάνιων παιγνιδιών. Θυμάμαι έγραφα το ίδιο και για μια περσινή ισοπαλία του Βόλου με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Ριζούπολης – νομίζω το ματς είχε τελειώσει με 2-2. Σπάζανε καρδιές κι όλοι ρωτούσαν στο τέλος τι πλήρωνε η ισοπαλία ή ανατροπή κτλ.

Για να μην σας μείνει η απορία το 4-4 ως τελικό αποτέλεσμα πριν την έναρξη του ματς πλήρωνε 1 προς 501. Όταν ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 4-1 δύσκολα μπορούσες να βρεις να παίξεις αποτέλεσμα: οι στοιχημάτικες έδιναν αποδόσεις μόνο για επόμενα γκολ. Στο 4-2 η τελική ισοπαλία πλήρωνε 1 προς 81. Μετά το 4-4 η νίκη του ΠΑΟΚ έδινε αρχικά 3,80, μετά την ευκαιρία του Σβιντέρσκι η απόδοση έπεσε στο 2,95 και στα λεπτά των καθυστερήσεων (που δεν ήταν και λίγα) απογειώθηκε στο 4,30. Είμαι βέβαιος ότι μετά το 4-4 πολλοί έβαλαν τα χρήματα τους στην πιθανότητα ότι θα υπάρξει και ένατο γκολ, σίγουροι πως κάτι αφύσικο συμβαίνει. Και τα έχασαν. Και είναι για όλους μια μικρή τιμωρία γιατί δεν συγκεντρώθηκαν στο ματς για να το χαρούν…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This