Επιλογή Σελίδας

Του Σωτήρη Μήλιου

«Θα σας διηγηθώ μία φανταστική ιστορία. Μία ιστορία που πρέπει να μαθαίνουν όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ο Ρότζερ είναι 15 ετών. Άρχισε να παίζει επίσημα πριν από δύο-τρεις μήνες με την ομάδα U-19 της Μπράγκα.

Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, ο βασικός μου αριστερός εξτρέμ, ο Γκαλένο τραυματίστηκε και ζήτησα από τον προπονητή της ομάδας νέων να μου υποδείξει κάποιον μικρό για να ανεβάσω στην πρώτη ομάδα. Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ, μου απάντησε άμεσα.

«Θα ήθελα να δεις τον Ρότζερ».

Ο Ρότζερ ξεκίνησε την προπόνηση και μου άρεσε από την πρώτη του επαφή με την μπάλα. Μου άρεσε τόσο πολύ που τον πήρα και τον έβαλα βασικό στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας απέναντι στην Vizela.

Το βράδυ, όπως κάνω πάντα, είδα ξανά το παιχνίδι στο σπίτι μου. Ήθελα να εστιάσω μόνο σε αυτόν, να δω κάθε του κίνηση στον αγωνιστικό χώρο και να διορθώσω τις λάθος τοποθετήσεις του στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι.

Πέρασαν αρκετά λεπτά και δεν είχα σημειώσει το παραμικρό. Το ημίχρονο τελείωσε και η κόλλα χαρτιού που είχα μπροστά μου ήταν ακόμα λευκή. Εντυπωσιάστηκα. Πως είναι δυνατόν ένα 15χρονο παιδί να είναι τόσο ταυτισμένο με το παιχνίδι μας, χωρίς να έχει παίξει ποτέ μαζί μας; Πως είναι δυνατόν να ξέρει τόσο καλά τον τρόπο που παίζαμε και που έπρεπε να κινηθεί σε κάθε φάση;

Την επόμενη ημέρα τον κάλεσα στο γραφείο μου για να μιλήσουμε ιδιαιτέρως.

– Ρότζερ που έμαθες να παίζεις την θέση έτσι;

– Μίστερ, βλέπω βίντεο.

– Τι βίντεο;

– Βίντεο της Μπράγκα. Κι επειδή μπήκα να παίξω στην θέση του Γκαλένο, είχα ήδη μάθει πως τοποθετείται στο γήπεδο. Μελέτησα στο βίντεο τις κινήσεις του και είδα πόσες δουλειές πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Προσπάθησα να κάνω ακριβώς το ίδιο!

– Και τα κατάλαβες όλα όσα είδες;

– Ναι, κόουτς. Έχω μόνο μία απορία, που αφορά την θέση του αντίπαλου μπακ, όταν εγώ πρέπει να κόψω διαγώνια…

Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν πήρε να δει ένα βίντεο της Μπαρτσελόνα ή της Λίβερπουλ. Κάθισε να μελετήσει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας στην οποία θέλει να αγωνιστεί. Κάθισε και διάβασε τις βασικές ιδέες του παιχνιδιού της Μπράγκα και εστίασε να μάθει όσο καλύτερα την τακτική της θέσης, στην οποία προορίζεται να παίξει κάποια μέρα.

Τόσα χρόνια προπονητής, δεν έχω δει ποτέ μου κάτι ανάλογο. Είναι το απόλυτο παράδειγμα για ένα νέο παιδί που παίζει στις ακαδημίες και φιλοδοξεί κάποια μέρα να ανέβει στην πρώτη ομάδα.

Δεν έχω ιδέα, αν ο Ρότζερ θα γίνει ένας αληθινός μεγάλος επαγγελματίας. Αυτό που ξέρω είναι πως βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι».

Ο (παλιος τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης) Κάρλος Καρβαλιάλ δεν δίστασε να μοιραστεί στο Facebook αυτή την ανέκδοτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Φερνάντες, έναν 15χρονο πιτσιρικά από την Γουινέα-Μπισάου που του πήρε το μυαλό στις αρχές του καλοκαιριού. Ένας καλοκαιρινός έρωτας που κάθε μέρα που περνάει φουντώνει όλο και πιο πολύ.

Στις 31 Ιουλίου η ποδοσφαιρική Πορτογαλία βρέθηκε σε ένα περίεργο debate. Από την μία ήταν αυτοί που δήλωναν έκπληκτοι. Στο 69ο λεπτό του τελικού του Σούπερ Καπ απέναντι στην πρωταθλήτρια Σπόρτινγκ, στην θέση του Γκαλένο έμπαινε ο Ρότζερ Φερνάντες, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών 8 μηνών και κάτι ημερών γινόταν ο νεαρότερος παίκτης που εμφανιζόταν ποτέ σε επαγγελματικό αγώνα.

Από την άλλη, αυτοί που υποστήριζαν ότι ο Καρβαλιάλ τον έριξε στην αναμέτρηση μόνο και μόνο για να σπάσει το ρεκόρ, για να κάνει επικοινωνιακό θόρυβο, να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και να εκτοξεύσει το hype, αλλά και την τιμή του.

Η Μπράγκα ύψωσε αμέσως ένα προστατευτικό δίχτυ για τον μικρό, στον οποίο απαγόρευσε κάθε είδους συνέντευξη ή δήλωση. Ο Καρβαλιάλ συνέχισε να δουλεύει εντατικά μαζί του, να τον παίρνει στις αποστολές για να μαζεύει εμπειρίες, όμως πλέον είχε έρθει για τα καλά η ώρα του.

Την Κυριακή, τον έριξε μέσα στο 61ο λεπτό του εκτός έδρας αγώνα κυπέλλου απέναντι στην Μοϊτένσε, με το σκορ ήδη στο 0-2 και την πρόκριση σχεδόν καθαρισμένη και είκοσι λεπτά αργότερα, ο μικρός έγραψε ιστορία. Μετά από μία καταστροφική έξοδο του αντίπαλου τερματοφύλακα μακριά από την περιοχή του, με καρφωτή κεφαλιά σχεδόν σε κενή εστία έκανε το 0-3 και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου!

Αμέσως χάθηκε στην αγκαλιά του Κάρλος Καρβαλιάλ και των συμπαικτών του και συγκινημένος ξέσπασε σε κλάματα. Ακόμα και οι οπαδοί των γηπεδούχων χειροκρότησαν το γκολ του, ένιωθαν μέρος της ιστορίας που γράφτηκε στο γηπεδάκι «Αλφρέδο ντα Σίλβα». Τώρα πια κανείς δεν αναρωτιέται αν ο Ρότζερ Φερνάντες είναι ένα wonderkid ή ένα επικοινωνιακό τρικ: «Δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω τα ονόματα των ομάδων που κοιτάνε τον Ρόζτερ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από δύο αγγλικές ομάδες, δύο ιταλικές, δύο ισπανικές και μία πορτογαλική υπερδύναμη», σχολίασε ο θείος του, Εουσέμπιο Μάνγκο, ο οποίος εκτελεί και χρέη ατζέντη: «Ο Ρότζερ είναι ένα πολύ ταπεινό και εργατικό παιδί που ζει για το ποδόσφαιρο. Είναι εξαιρετικά προσηλωμένος σε αυτό. Η ζωή του είναι το σχολείο και η μπάλα, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα γίνει επαγγελματίας. Στο σπίτι ξοδεύει ατέλειωτες ώρες, μελετώντας ποδόσφαιρο για να το μάθει καλύτερα.

Η Μπράγκα τον υποσέχθηκε σαν παιδί της. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κάρλος Καρβαλιάλ που δεν δίστασε να ποντάρει σε ένα 15χρονο παιδί. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για την τεράστια πρόοδο του. Ευχαριστούμε, κόουτς», ήταν τα λόγια του ανθρώπου που διαχειρίζεται το μέλλον του νέου wonderkid της Μπράγκα.

Η φανέλα με το 78 των «Αρσεναλίστας» είναι πια το νέο trend στους νεαρούς οπαδούς της. Ο Ρότζερ είναι το νέο ίνδαλμα, το νέο είδωλο, η νέα πηγή έμπνευσης: «είμαι χαρούμενος για αυτό το παιδί. Έχει περάσει δύσκολα στην ζωή του, γι’ αυτό ξέσπασε μετά το γκολ. Κι εγώ συγκινήθηκα, όχι μόνο για εκείνον, αλλά για όλη την ομάδα, για όλη την οικογένεια που έχουμε δημιουργήσει εδώ».

Ο Ρότζερ Φερνάντες είναι πια το πρόσωπο της ημέρας στην Πορτογαλία. Αλήθεια, εσείς τι είπαμε ότι κάνατε στα 15 σας;

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This