Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σκουντή

Πολλώ λογιώ ενδιαφέρων, ιντριγκαδόρικος, πικάντικος, ακόμη και επετειακός είναι ο σημερινός αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Προμηθέα (17:00, ΕΡΤ3).

Πλείστοι όσοι λόγοι μαρτυρούν και τεκμηριώνουν αυτή την ιδιαιτερότητα του που βεβαίως ξεπερνάει κατά πολύ το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει για το πού θα κάτσει η μπίλια της νίκης…

Πρώτα απ’ όλα αναμετρώνται οι μόνες ομάδες που παραμένουν αήττητες στις πρώτες δυο αγωνιστικές του πρωταθλήματος, έχοντας ρίξει στο κανναβάτσο οι μεν Πειραιώτες την ΑΕΚ και το Λαύριο (με ισάριθμες κατοστάρες), οι δε Πατρινοί το Περιστέρι και τον ΠΑΟΚ.

Δεύτερον, έχουν μπροστά τους δυο πολύ ζόρικα ματς στην Ευρώπη απέναντι σε ομάδες που θεωρούνται εκ των φαβορί για να διανύσουν όλο το δρόμο στο Eurocup και στην Euroleague: ο Προμηθέας μεθαύριο στη Βαλένθια στον πάγκο της οποίας είχε βρεθεί ο Λουίς Κασιμίρο κατά τη διετία 2000-02 και ο Ολυμπιακός την Παρασκευή στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη.

Τρίτον, επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος του Ολυμπιακού ο Δημήτρης Αγραβάνης που φόρεσε την κόκκινη φανέλα επί έξι συναπτές σεζόν και δεν διστάζει κατά καιρούς να εκφράζει κιόλας τα κόκκινα συναισθήματα του.

Τέταρτον, ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος που έχει ξεφύγει από τον Προμηθέα, καθόσον στα εννέα μέχρι τώρα ματς καταγράφεται σκορ 4-0, μάλιστα τέσσερις φορές η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 25 πόντους.

Η ανατροπή των 28 πόντων

Μόνο μία φορά κόντεψαν οι Πατρινοί να σοκάρουν τον Ολυμπιακό και μάλιστα τότε αποτυπώθηκε μια από τις συγκλονιστικότερες-από συναισθηματικής πλευράς-εικόνες στη σύγχρονη ιστορία της λίγκας…


Ήταν 26 Μαΐου του 2018 στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Προμηθέα στον δεύτερο ημιτελικό των play offs και ενώ 48 ώρες νωρίτερα είχε κάνει περίπατο με 108-71.

Το ματς άρχισε και εξελίχθηκε στο ίδιο μοτίβο με τους Πειραιώτες να προηγούνται με 60-38 και εν συνεχεία να σταματήσουν να παίζουν!

Το αποτέλεσμα; Οι Πατρινοί έτρεξαν ένα αδιανόητο σερί 44-16, χάρη στο οποίο προηγήθηκαν με 82-76 και έδειχναν έτοιμοι, ικανοί και αποφασισμένοι να κάνουν… κηδεία στους οικοδεσπότες…

Το λυτρωτικό τρίποντο του Παπανικολάου και οι λυγμοί του Φαγέ

Ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη ο Κάιλ Γουίλτζερ έφερε το ματς στα ίσια (86-86), αλλά αστόχησε σε μια βολή, ακολούθησε το 86-88 δια χειρός Κέισι Πρέιδερ, ενώ στο αμέσως επόμενο κλικ αστόχησε ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά έκλεψε την μπάλα, την πέταξε στον Κώστα Παπανικολάου και αυτός με τρίποντο σκόραρε για το 89-88.

Απέμεναν 13 δευτερόλεπτα και μετά το τάιμ άουτ του Μάκη Γιατρά, στην ακροτελεύτια κατοχή τους, οι Πατρινοί είδαν να ξεγλιστράει ο θρίαμβος από τα χέρια του Πρέιδερ, ο οποίος δυο μήνες αργότερα βρέθηκε στη δούλεψη του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Χίμκι, αλλά δεν έπαιξε ποτέ εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο.

Την ίδια στιγμή ο Μουχάμεντ Φαγέ (ή Φάι, όπως είναι η ορθή εκφορά του επωνύμου του) σωριαζόταν στο παρκέ και ξεσπούσε σε λυγμούς, ενώ οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να τον ανασηκώσουν και να τον παρηγορήσουν.

Τρία βράδια αργότερα ο Oλυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από το “Δημήτριος Τοφαλος” με σκορ 89-56 και προκρίθηκε στους τελικούς με sweep.

Η επέτειος του “Μέχρι Τέλους”

Πέμπτον, σήμερα οι Ερυθρόλευκοι γιορτάζουν τρόπον τινά μια επέτειο: όχι από ημερολογιακής πλευράς, αλλά με κριτήριο την ομάδα που αντιμετωπίζουν….

Ο Προμηθέας υπήρξε η τελευταία ομάδα που βρέθηκε απέναντι στον Ολυμπιακό, προτού σηκωθεί και επισήμως το λάβαρο του “Μέχρι τέλους”!

Στις 8 Μαΐου του 2019 οι τρεις πρωταθλητές Ευρώπης, μέσα σε μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα, νίκησαν τους Πατρινούς με 86-59 και εν συνεχεία μην τους είδατε μην τους απαντήσατε!

Δώδεκα ημέρες αργότερα δεν εμφανίσθηκαν στο ΟΑΚΑ όπου επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο του Α΄ γύρου των play offs και έκτοτε επί δυο συναπτές σεζόν απείχαν από τα δρώμενα εντός των τειχών και αγωνίζονταν μονάχα στην Ευρωλίγκα, αφήνοντας στο… πόδι τους στο Πρωτάθλημα της Α2 και στο Κύπελλο, το αναπτυξιακό υβρίδιο τους.

Αυτό το εμπάργκο έλαβε τέλος, μετά από 28 μήνες, στις 19 του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα της Ρόδου, όπου επανεμφανίσθηκε ο… κανονικός Ολυμπιακός στον αγώνα Κυπέλλου με τον Κολοσσό.

Ο Γιατράς, ο Μπαρτζώκας και το “Βeef” στη Γκραν Κανάρια

Έκτον, σε αυτό το σημερινό αντάμωμα τους, απουσιάζει από τον πάγκο των φιλοξενούμενων ο (δεδηλωμένος φίλος του Ολυμπιακού) Μάκης Γιατράς, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Προμηθέα…

Πέρυσι ο Ολυμπιακός δεν αγωνιζόταν στην Basket League, ενώ τη σεζόν 2013-14 οι Πατρινοί βολόδερναν ακόμα στη Γ’ Εθνική!

Έβδομον, σήμερα ξαναβρίσκονται ενώπιος ενωπίω ο Λουίς Κασιμίρο και ο Σακιέλ ΜακΚίσικ οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2017, όταν βρέθηκαν (για λίγο καιρό) μαζί στη Γκραν Κανάρια είχαν ένα beef, όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις και οι Αμερικανοί…

Το χρονικό αυτής της επεισοδιακής σχέσης έχει καταγραφεί εδώ και μένει να φανεί εάν σήμερα στην αρχή και στο τέλος του αγώνα ο Ισπανός προπονητής και ο Αμερικανούς γκαρντ θα δώσουν χειραψία ή εάν θα το έχουν κρατήσει μανιάτικο…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This