Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Γαλαξίας αστέρων στο Παρίσι, βούηξε ο τόπος, ωστόσο, κόντρα στην Ανζέ, με την πρωτευουσιάνα να παίρνει πέναλτι-δώρο μέσω VAR. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κυνήγησε τον αντίπαλο στο σκορ, ούτε παιχνίδι στο οποίο είχε ελάχιστες τελικές προς το στόχο. Δεινοπαθεί να κατακτά τις νίκες. Μήπως κάποια στιγμή σταματήσει η ρέντα των ανατροπών;

Τα δεδομένα ήταν τα εξής. Η Παρί Σεν Ζερμέν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ανζέ για τη 10η αγωνιστική της Ligue 1, δίχως τους Λατίνους παίκτες της. Έχουμε και λέμε: Μέσι, Νειμάρ, Μαρκίνιος, Νάβας, Ντι Μαρία και Παρέδες έμειναν εκτός αποστολής. Συνάμα, τραυματίας συνεχίζει να είναι ο Σέρχιο Ράμος, που ακόμα να κάνει το ντεμπούτο του με τους Παριζιάνους. Ηχηρές απουσίες αν μη τι άλλο. Αρκεί να ξεχωρίσουμε Μέσι και Νειμάρ.

Η νίκη, βέβαια, και πάλι επιτεύχθηκε, κάτι που είχε μέγιστη σημασία μετά την πρόσφατη ήττα από τη Ρεν (0-2). Δύσκολα, ωστόσο, και μάλιστα με ανατροπή. Ήταν η 8η σερί εντός έδρας επιτυχία της, με την οποία αύξησε τη διαφορά στη βαθμολογία της Ligue1 στους 9 βαθμούς. Η Ανζέ άνοιξε το σκορ στο 36’. Τη στιγμή που η ΠΣΖ στο πρώτο 45λεπτο μέτρησε 75% κατοχή μπάλας, χωρίς, όμως, καμία τελική προς την εστία. Παρ’ ότι η επιθετική τριάδα αποτελούνταν από Εμ’ Μπαπέ, Ικάρντι και Ραφίνια. Η πρώτη τελική εντός εστίας καταγράφηκε στο 68’!

Εύλογη η απορία: οι αριθμοί παίζουν ρόλο στο γαλαξία αστέρων του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ή οι νίκες; Άποψή μου είναι ότι μερικές αδυναμίες που παρουσιάζει στο παιχνίδι της η Παρί, τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Οκτωβρίου, είναι ενδεικτικές για τη συνέχεια των υποχρεώσεών της. Όχι τόσο στη Γαλλία, όπου με τους Περέιρα (69’, ασίστ Εμ’ Μπαπέ) και ένα άκρως αμφισβητούμενο πέναλτι μιας και προηγήθηκε φάουλ του Ικάρντι (87’ Εμ’ Μπαπέ ο σκόρερ), φρόντισε να σώσει την παρτίδα κόντρα στη φιλότιμη Ανζέ και να κερδίσει ήδη 9 βαθμούς από χαμένη θέση, στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Στην Ευρώπη, πάντως, θα συναντήσει -ίσως και ανυπέρβλητα – εμπόδια.

Από τη μία θα κρατήσει κανείς το σθένος που βγάζει και ενώ κυνηγά το σκορ, μπορεί και το ανατρέπει. Λογικό μου φαίνεται, όταν στη διάθεση του Ποτσετίνο είναι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές και η δυναμικότητα των αντιπάλων στη Γαλλία (ακόμα και της Λυών) είναι αυτή που είναι. Εν τη απουσία των Μέσι-Νεϊμάρ, ο Εμ’ Μπαπέ από μόνος του φυσικά κάνει τη διαφορά. Προσοχή, όμως. Ο σούπερ-σταρ μπορεί να έλαμψε στα δύο ματς του Nations League με τους «τρικολόρ», αλλά σε συλλογικό επίπεδο είχε να σκοράρει έξι επίσημα παιχνίδια (11/9 Κλερμόν). Και τώρα βρήκε δίχτυα με πέναλτι.

Αυτό που μένει περισσότερο στη δική μου εικόνα είναι το γεγονός ότι η ΠΣΖ δέχεται συχνά γκολ πρώτη. Εύκολα-δύσκολα, δεν έχει σημασία. Το έβγαλαν και οι Γάλλοι στα στατιστικά τους. Ήδη η 5η φορά μέσα στο 2021 που παραβιάζεται πρώτη η εστία της, σε εντός έδρας αναμέτρηση. Κάτι που είχε να συμβεί ξανά το 2012. Οι τρεις τελευταίες μάλιστα είναι από τον Απρίλιο και μετέπειτα. Μία με τη Σεντ Ετιέν (0-1, 3-2) και οι δύο πρόσφατες με Λυών και Ανζέ. Υπόψιν ότι για το γαλλικό πρωτάθλημα απομένουν άλλα τέσσερα παιχνίδια στο «Παρκ ντε Πρενς» μέχρι το τέλος της χρονιάς και μεταξύ των αντιπάλων είναι Λιλ και Μονακό.

Μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις του κόουτς της ηττημένης της Παρασκευής, μετά το πέρας του αγώνα. Ο Ζεράλ Μπατίκλ, επί 10 χρόνια βοηθός στη Λυών και από φέτος στο τιμόνι της Ανζέ, τόνισε: «δύο σκέψεις έχω. Μία αφορά τον Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος καταλάβαινε τα πάντα για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Άλλη μία για τον Μισέλ Πλατινί, που δεν ήθελε το VAR. Η Παρί ευνοήθηκε για μία ακόμα αφορά. Ίσως να αφορά το μέγεθος του κλαμπ».

Ατάκες που ξεπερνούν το αν δέχεται γκολ η Παρί ή όχι. Αγωνιστικά αυτό ίσως να λυθεί με την πιθανή παρουσία του Σέρχιο Ράμος στα μετόπισθεν. Αν όχι, τότε σίγουρα διαθέτει προσωπικότητες να γυρίζει παιχνίδια, με το έτσι θέλω. Μερικοί θα υποστηρίξουν: «κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι προηγήθηκε και εν συνεχεία κράτησε το… μηδέν στην άμυνα». ΟΚ, αλλά εδώ μιλάμε για ένα “απλό” ματς της φάσης των ομίλων του Champions League.

Εν κατακλείδι, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει βάλει στις μηχανές της ποδοσφαιριστές που θυμίζουν γκαλάκτικος, εντούτοις η εικόνα στο γήπεδο απέχει από το ιδανικό. Κι’ αν το έχουν μυριστεί οι μικρομεσαίες ομάδες της Γαλλίας, τότε και οι υπόλοιπες στην Ευρώπη δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Με το μόνιμο ερώτημα πάντα να αιωρείται γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, για το αν ο Ποτσετίνο είναι ο κατάλληλος, ώστε να ανυψώσει τους Παριζιάνους στην κορυφή της Ευρώπης.

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This